Τα σχολεία έχουν ξεκινήσει, λογικά οι μαθητές έχουν συνηθίσει τη ρουτίνα τους. Ο καθένας τη δικιά του ΔΥΣΤΥΧΩΣ…

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο όρος bullying έχει τεράστια έννοια και χωρίζεται σε πάρα πολλές κατηγορίες. Σήμερα θα θίξω την κατηγορία του σχολικού εκφοβισμού. Ίσως να μην είμαι η αρμόδια να αναλύσω τον όρο αυτό και για να μην πω βλακείες, επισκέφτηκα την βικιπαίδεια:

«Ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα φαινόμενο νεανικής παραβατικότητας, ένα είδος βίας, που εμφανίζεται σε πολλές χώρες του κόσμου. Ο σχολικός εκφοβισμός αναφέρεται στη χρήση βίας μεταξύ μαθητών ή συνομηλίκων παιδιών, με στόχο να προκληθεί πόνος ή αναστάτωση.

Εμφανίζεται με τη μορφή του λεκτικού εκφοβισμού (κοροϊδία, διακρίσεις, ντροπιαστικά σχόλια), του κοινωνικού εκφοβισμού (διάδοση φημών, καταστροφή προσωπικών αντικειμένων, απομόνωση από την ομάδα), του σωματικού εκφοβισμού (χτυπήματα, σπρωξίματα, κλωτσιές), του ηλεκτρονικού εκφοβισμού (εκβιασμός μέσω Διαδικτύου και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μέσω μηνυμάτων στο κινητό τηλέφωνο).»

Βαρετή η ανάλυση; Μπορεί και να μην το διάβασες καν. Γι’ αυτό θεώρησα ότι μπορώ να δώσω τη δική μου νότα σ’ αυτό το άρθρο, ναι ξέρω δεν έχω ειδικευτεί αλλά έχω βιώσει μικρή τον σχολικό εκφοβισμό. Ναι όσο και αν δεν φαίνεται εγώ έχω δεχτεί άσχημες συμπεριφορές, γι’ αυτό τώρα μπορώ να μιλή…να σου πιώ το αίμα σου με καλαμάκι (χάρτινο, είμαστε οικολόγοι) για εσπρέσο με μονόκερους πάνω αν χρειαστεί…

Σύμφωνα λοιπόν με μια έρευνα της παιδαγωγικής σχολής του ΑΠΘ το 29% των μαθητών ενός σχολείου έχει υποστεί μορφή εκφοβισμού με συχνότητα 2-3 φορές τον μήνα. Γι’ αυτό είμαι εγώ εδώ. Για να σας ανοίξω το μυαλό και να φυτέψω μέσα ΟΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΒΛΑΨΕΙ ΚΑΝΕΝΑ! Και να σας υπενθυμίσω κάτι που μου έμαθε ο πολυαγαπημένος μου δάσκαλος Ελληνικών (καλοπιάννω τον για να μην με χέσει… βλέπε το άρθρο του “ποιους θα έχεζα αν ήμουν πουλί”) «Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΟΥ ΣΤΑΜΑΤΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΠΛΑΝΟΥ!!!»

Ο σχολικός εκφοβισμός συνήθως εμφανίζεται σε μια από τις 5 πιο κάτω μορφές. 

Πρώτη κατηγορία: ΕΜΦΑΝΙΣΗ

Ναι, συνήθως τα παιδιά ασκούν βία σε άτομα που διαφέρουν από τους υπόλοιπους. ΛΑΘΟΣ, ο καθένας έχει τον δικό του χαρακτήρα την δική του εμφάνιση και όλα είναι αποδεκτά από την κοινωνία μας γιατί είμαστε στον 21ο αιώνα και οι στενόμυαλοι πλέον πρέπει να εξαφανιστούν. ΧΟΝΤΡΗ, ΚΟΝΤΗ, ΑΣΧΗΜΗ, ΓΚΕΙ,ΜΑΥΡΟΣ τα πιο συχνά που ακούμε. Η χοντρή που αποκαλείς με μίσος είναι ακριβώς ισότιμη μαζί σου. Τι διαφορά έχει ένα άτομο εάν είναι ψηλό η κοντό; ΚΑΜΙΑ. Άσχημο μπορείς να πεις κάποιον μόνο με άσχημη ψυχή. Γκέι; Όλοι είμαστε ίσοι αλλά και όλοι διαφορετικοί. Ναι και ο γκέι έχει την ελευθερία να ερωτευτεί όποιον θέλει! Και εννοείται ότι ο μαύρος που δακτυλοδείχνεις έχει ακριβώς τα ίδια δικαιώματα μαζί σου, στα μάτια σου λευκοί και μαύροι πρέπει να είναι ίδιοι, αλλιώς να βάλεις φακούς!

Δεύτερη κατηγορία: ΘΡΗΣΚΕΙΑ

Τι θα πει “κύριε” μου ότι η μαντήλα δεν επιτρέπεται επειδή δεν συμφωνεί με τα δικά σου πιστεύω; Τι θα πει “κύρια” μου ότι το να πιστεύει κάποιος σε άλλη θρησκεία δεν αξίζει τον σεβασμό σου; Ο Θεός είναι ένας, για όλους απλά κάποιοι τον αποκαλούν αλλιώς, τον βλέπουν, τον θαυμάζουν διαφορετικά από εσένα!

Τρίτη κατηγορία: Οικογενειακά προβλήματα

Ένα παιδί με γονιούς που για δικούς τους λόγους έχουν χωρίσει, που ένας από τους γονιούς του έχει το οποιοδήποτε πρόβλημα/ πρόβλημα υγείας το μόνο πράγμα που χρειάζεται από τους συμμαθητές του είναι στήριξη, συμπόνια και συμπαράσταση. Ο εκφοβισμός και η βία που του ασκείς δεν είναι βοήθεια, και καλύτερα να σκέπτεσαι τι μπορεί να ζει ο άλλος πίσω από το χαμόγελο που σου χαρίζει καθημερινά.

Τέταρτη κατηγορία: Οικονομικά προβλήματα

Τα χρήματα δεν έχουν σημασία πουθενά. Όλοι την ίδια αξία έχουμε και με και χωρίς χρήματα. Και πόσο μάλλον όταν ακόμα η συντήρηση ενός παιδιού γίνεται με τα λεφτά ενός γονιού. Υπάρχουν φτωχοί και πλούσιοι στις μέρες μας δυστυχώς και ευτυχώς και αυτοί είναι ως προς την ψυχή αφού δεν υπάρχει ορισμός στα μάτια ενός ΑΝΘΡΩΠΟΥ που να λέει φτωχός και πλούσιος ως προς τα χρήματα.

Πέμπτη κατηγορία: ΑΠΟΨΕΙΣ

Αυτός ο λόγος ίσως να μην εμφανίζεται τόσο στις μικρές ηλικίες όσο στις μεγάλες (δηλ. Γυμνάσιο, Λύκειο). Τί εννοώ; Αν παρατηρήσεις τα δικαιώματα ενός ανθρώπου θα δεις πρώτο πρώτο την ελευθερία λόγου. Ο κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να μιλά, να πράττει και να πιστεύει ότι μα ότι μα ΟΤΙ θέλει. Εσύ το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να υποστηρίξεις την δική σου άποψη. Ως εκεί, η βία δεν θα αλλάξει κάτι.

Γι’ αυτό αγόρι/κορίτσι μου την επόμενη φορά που θα απλώσεις χέρι, που θα εκφοβίσεις, που θα μαλώσεις και θα υπερβείς τα δικαιώματα κάποιου άλλου να σκεφτείς οτι θα βρεθεί κάποιος σαν εμένα που τα άδικα τα καταπατά και θα σε πατήσει κάτω σαν μυρμήγκι χωρίς καν να σε αγγίξει!

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com


Like it? Share with your friends!

​Πες μας τη γνωμη σου...

ΑΓΑΠΩ! ΑΓΑΠΩ!
3
ΑΓΑΠΩ!
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ! ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
0
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ! ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
0
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
ΔΑΚΡΥΣΑ... ΔΑΚΡΥΣΑ...
0
ΔΑΚΡΥΣΑ...
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ! ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
0
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ! ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!
0
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!