Εν έτει 2020 βλέπουμε τα πάντα γύρω μας να αλλάζουν. Όσο όμως και να βλέπει αυτές τις ραγδαίες αλλαγές, ο ανθρώπινος νους μένει σε κάποια θέματα στάσιμος. Όπως λέει και μια κυπριακή παροιμία «Στου κουφού την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα».

Ως πότε καλέ μου άνθρωπε θα λες αυτό το «σιγά σε μένα θα τύχει»;

Γραφώ λοιπόν  αυτό το άρθρο με αφορμή ένα πρόσφατο περιστατικό που είχα δει στα ΜΜΕ. Ήταν μια μητέρα, που εξιστορούσε ένα τραγικό συμβάν, το οποίο είχε πάθει σε αυτοκινητόδρομο. Και για να το εξιστορεί, σημαίνει παρέμεινε ζωντανή και αυτή και τα παιδιά της, εφόσον υπήρχαν παιδικά καθίσματα, σωστά τοποθετημένα με τις κατάλληλες οδηγίες.

ilovemommy.com.cy

Βλέπω λοιπόν συχνά, παιδάκια στα αυτοκίνητα, που κάθονται χωρίς παιδικά καθίσματα, ή καθίσματα να γίνονται τα πόδια της γιαγιάς ή κάποιου άλλου επιβάτη του  αυτοκινήτου. Να μην αναφέρω και να σταθώ στα περιστατικά όπου τα παιδιά πηγαινοέρχονται από το ένα κάθισμα στο άλλο, χωρίς καν μια ζώνη – αλωνίζουν κανονικότατα.   Τι είναι το δύσκολο, ας μου απαντήσει κάποιος που το κάνει αυτό. Αααα ναι ξέρω το «Απ’ εδώ μέχρι εκεί, σιγά, τι θα πάθει»;

Ε λοιπόν, σε αυτή τη μικρή απόσταση, πολλά μπορεί να συμβούν, και τα παιδιά πολλά μπορούν να πάθουν… Δεν ξέρεις άλλωστε πως ο διάολος έχει πολλά ποδάρια; Γιατί να του κάνεις τη χάρη; Μακρινή  ή κοντινή η απόσταση, αγαπημένοι μου, καθόλου σημασία  δεν έχει, και ποιος  άλλωστε μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα ενός δυστυχήματος ακόμη κι αν τρέχεις με 30 χλμ; Κανείς. Βλέπουμε τόσα ατυχήματα και εμείς εξακολουθούμε να προσπερνούμε την ασφάλεια των δικών μας παιδιών.

fire.gr

Τα παιδικά καθίσματα έχουν δημιουργηθεί για την ασφάλεια των παιδιών και δε χρειάζεσαι πέραν των 5 λεπτών για να τοποθετήσεις σωστά το κάθισμα, έτσι ώστε τα γόνατα κάποιων να μην χρειάζονται και έτσι να διασφαλίζεις συνάμα και κάποια παιδική ζωή, που δεν πρόλαβε να ανθίσει!

Σεβάσου λοιπόν την ζωή του παιδιού που είναι στο αυτοκίνητο σου και την οποία εσύ χειρίζεσαι, μάθε να είσαι υπεύθυνος και ευσυνείδητος άνθρωπος και αναθεώρησε τη λέξη ασφάλεια, χωρίς να περιμένεις το κακό για να δράσεις μετά! Δεν χρειάζεται περισσότερο από ένα λεπτό για να έλθουν τα πάνω-κάτω στην ζωή μας και το γιατί να τριγυρίζει αργότερα στο μυαλό μας.

Η Κυπριακή Δημοκρατία σε συνεργασία με την υπηρεσία προστασίας καταναλωτή, έχει τυπώσει φυλλάδια όπου μας πληροφορεί τι τύπο παιδικού καθίσματος χρειαζόμαστε ανάλογα με την ηλικία. Το σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο υπάρχει και στο διαδίκτυο αν θες να το ψάξεις. Μάλιστα υπάρχουν και ομάδες στο διαδίκτυο που μπορούν να σε ενημερώσουν  για το κατάλληλο κάθισμα με βάση το αυτοκίνητο σου ή ακόμη να πάρεις και στον Παγκύπριο αριθμό, έτσι ώστε να παραθέσεις τα ερωτήματα σου.

consumer.gov.cy

Αν πάλι είσαι από τους τύπους που νομίζουν πως όλα αυτά είναι υπερβολή σε προκαλώ να δεις ένα crash test ή ένα βίντεο με δυστύχημα από αυτά που οφείλονται στην απουσία παιδικού καθίσματος και πολύ θα ήθελα να δω τι θα απαντήσεις μετά. Μέχρι τότε μην ξεχνάτε πως η ζωή του παιδιού σας τίθεται σε κίνδυνο αν δεν τηρούνται οι κανόνες αυτοί.

ΠΑΙΔΙ – ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ – ΑΣΦΑΛΕΙΑ!

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: news.insurance2day.gr


Like it? Share with your friends!

​Πες μας τη γνωμη σου...

ΑΓΑΠΩ! ΑΓΑΠΩ!
5
ΑΓΑΠΩ!
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ! ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
0
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ! ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
0
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
ΔΑΚΡΥΣΑ... ΔΑΚΡΥΣΑ...
0
ΔΑΚΡΥΣΑ...
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ! ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
0
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ! ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!
1
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!