Οι γνωστικές στρεβλώσεις είναι εξελικτικές εδραιωμένες νοητικές συμπεριφορές. Είναι ανεξέλεγκτες μορφές σκέψεων που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τον ορθολογικό τρόπο που παίρνουμε αποφάσεις. Μπορούν αλλιώς να χαρακτηριστούν και ως  «παγίδες σκέψης». Στην ουσία είναι παράλογες σκέψεις ή πεποιθήσεις που διαστρεβλώνουν την ικανότητα αντίληψης με αρνητικό τρόπο.

1.Andama
2.Boutique
3.Mouseio
4.Pearls
5.Unismart
6.Avocado
7.Politia
8.Almyra
previous arrow
next arrow

Για εκείνους που θα ήθελαν να βελτιώσουν την ψυχική τους υγεία, παρακάτω ακολουθούν 5 παραδείγματα γνωστικών στρεβλώσεων. Είναι σκόπιμο να μάθουμε και να αναγνωρίσουμε μερικές από αυτές, προκειμένου να εδραιώσουμε έναν πιο λειτουργικό τρόπο σκέψης.

1.Καταστροφολογία

Αυτή η γνωστική στρέβλωση εμφανίζεται όταν ένα άτομο υποθέτει ένα αρνητικό και δυσοίωνο μέλλον με σιγουριά, σκεπτόμενος τα χειρότερα ή εικάζοντας σενάρια καταστροφολογίας. Το πιο γνωστό παράδειγμα είναι  «η ζωή μου θα τελειώσει αν…».

2.Ασπρόμαυρος τρόπος σκέψης

Ένα άτομο με διχοτομικό τρόπο σκέψης κατηγοριοποιεί όλες τις εμπειρίες του σε ένα από τα δύο άκρα, όπως καλό ή κακό, σωστό ή λάθος κλπ. Το άτομο βλέπει τα πάντα με βάση απόλυτες -μη ρεαλιστικές- κατηγορίες αγνοώντας την λεγόμενη «απόχρωση του γκρι».

3. Δηλώσεις του «πρέπει»

Δηλώσεις με βασικό στοιχείο το «πρέπει» που αφορούν κυρίως τον εαυτό μας, όπως  «πρέπει να χάσω βάρος για να είμαι πιο ελκυστικός» ή «θα έπρεπε να με παίρνει πιο συχνά τηλέφωνο». Τέτοιες σκέψεις μπορεί να μας κάνουν να αισθανόμαστε απογοήτευση και θυμό  όταν οι άλλοι αποτυγχάνουν να εκπληρώσουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες μας. Επομένως το να σκεφτόμαστε τι θα έπρεπε να κάνουν οι άλλοι δεν μας ωφελεί καθόλου

dreamstime.com

4.«Έχω πάντα δίκιο»

Ένα άτομο με αυτό το μοτίβο σκέψης θεωρεί τις απόψεις του ως αληθινά γεγονότα και να αποτυγχάνει να λάβει υπόψη του τα συναισθήματα των άλλων σε μια συζήτηση. Είναι μια γνωστική στρέβλωση που μπορεί να δυσχεράνει τη δημιουργία αλλά και τη διατήρηση υγιών σχέσεων.

5.Συναισθηματική συλλογιστική

Όταν ένα άτομο έχει την τάση να θεωρεί τα συναισθήματά τους ως ενδείξεις της πραγματικότητας, όπως «Για να αισθάνομαι ανόητος, μάλλον πρέπει να είναι αλήθεια» ή «Αφού αισθάνομαι φοβισμένος, τότε όντως κινδυνεύω». Εν τέλει όμως η πραγματικότητα ενδέχεται να είναι πολύ διαφορετική από το πώς αισθανόμαστε εμείς.

Για τους περισσότερους αυτές τις γνωστικές στρεβλώσεις φαίνονται οικίες. Μπορεί να πέφτετε σε μία ή περισσότερες από αυτές τις  «παγίδες σκέψης» ή να γνωρίζετε κάποιο δικό σας άτομο που το κάνει. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να διαχειριστείτε τις γνωστικές στρεβλώσεις, μπορείτε να τις αλλάξετε, να τις διορθώσετε ή απλά να τις αφήσετε πίσω σας.


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: sainte-anastasie.org


Like it? Share with your friends!

​Πες μας τη γνωμη σου...

ΑΓΑΠΩ! ΑΓΑΠΩ!
0
ΑΓΑΠΩ!
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ! ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
0
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ! ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
0
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
ΔΑΚΡΥΣΑ... ΔΑΚΡΥΣΑ...
0
ΔΑΚΡΥΣΑ...
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ! ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
2
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ! ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!
0
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!