Ποιο είναι το πιο περίπλοκο και το πιο συναρπαστικό μέρος του σώματός μας;  Αν το σκεφτείς νομίζω ότι θα συμφωνήσεις μαζί μου πως αυτό είναι ο εγκέφαλος. Ένα όργανο τόσο μικρό αλλά τόσο απαραίτητο αφού τα πάντα εξαρτιούνται από αυτόν. Πόσα πράγματα όμως ξέρουμε γι’ αυτόν; 

Beez_alpha
Beez_fcg
Beez_fk
Beez_karis
Beez_kokkinis
Beez_Larcou
Beez_mavros
Beez_photo
Beez_printingpros
previous arrow
next arrow

Ας δούμε 10 πράγματα που  αφορούν τον ανθρώπινο εγκέφαλο και οι περισσότεροι δεν ξέραμε, αλλά δεν το ξέραμε ότι δεν τα ξέραμε!!

1. Ενώ ο εγκέφαλος είναι το εργαλείο που επεξεργάζεται τον πόνο εντούτοις ο ίδιος δεν έχει αισθητήρες πόνου παρόλο που καλύπτεται με ιστούς και αιμοφόρα αγγεία που έχουν υποδοχείς πόνου. Όσο παράξενο κι αν ακούγεται μπορούν να γίνουν ακόμα και εγχειρήσεις στον εγκέφαλο με τον ασθενή να έχει κανονικά τις αισθήσεις του.

2. Είναι ίσως το πιο άπληστο αλλά και το πιο έξυπνο όργανο του σώματος.  Ενώ ζυγίζει μόλις 1,3 κιλά και καταλαμβάνει ελάχιστο χώρο στο κεφάλι μας, λαμβάνει περίπου το 30% του αίματος γεγονός που δείχνει τη διαφορά του και συγκεκριμένα την ανωτερότητά του από τα υπόλοιπα όργανα. Είναι δηλαδή σαν ένα κακομαθημένο αλλά και αποτελεσματικό παιδάκι αφού χρειάζεται μόνο 1/10 000 του δευτερολέπτου για να αντιδράσει στο κάθε τι.

cdn.theatlantic.com

3. Φαντάζομαι ξέρεις την μοναδικότητα των αποτυπωμάτων σου, την ίδια μοναδικότητα λοιπόν έχει και ο εγκέφαλός σου, αφού ο εγκέφαλος του κάθε ατόμου δραστηριοποιείται τόσο διαφορετικά σε σχέση με κάποιου άλλου.

4. Μάλλον θα το αμφισβητήσεις γιατί μπορεί να θεωρείς την αγάπη ένα απλό συναίσθημα, ο εγκέφαλος όμως την αντιλαμβάνεται αλλιώς. Όταν είμαστε ερωτευμένοι λοιπόν ο εγκέφαλος παράγει μεγαλύτερες ποσότητες κάποιων ορμονών όπως η ντοπαμίνη, η οξυτοκίνη και η βαζοπρεσίνη, όταν οι ορμόνες αυτές είναι παρούσες και περάσουμε από μαγνητική τομογραφία τότε αυτές είναι πιο φωτεινές λόγω της δραστηριότητας των ορμονών.

5. Έχεις προσέξει φαντάζομαι ότι άτομα μεγαλύτερης ηλικίας αντιδρούν με πιο αργό ρυθμό, αυτό δεν συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλος δεν λειτουργεί πλέον σωστά, αλλά επειδή είναι τόσες πολλές οι πληροφορίες που είναι «αποθηκευμένες» σ΄ αυτόν, που παίρνει χρόνο να τις επεξεργαστεί. Είναι δηλαδή σαν ένας βαρυφορτωμένος  σκληρός δίσκος  υπολογιστή.

sportizdorovie.ru

6. Όσο αφορά τη μνήμη όμως, πόσα πράγματα νομίζεις ότι μπορείς να θυμάσαι κάθε φορά; Η απάντηση είναι το πολύ 3-4 κι αυτό μόνο για 20 περίπου δευτερόλεπτα αφού εάν δεν τα επαναλάβεις αρκετές φορές το μυαλό τα διαγράφει αυτόματα από μόνο του.  Όπως για παράδειγμα όταν θες να επαναλάβεις ένα αριθμό τηλεφώνου που μόλις άκουσες, δεν μπορείς να θυμάσαι τους αριθμούς ένα προς ένα γι’ αυτό τους κάνεις ζευγάρια τους θυμάσαι για λίγο και μετά τίποτα. 

7. Γενικά, η μνήμη ενός ανθρώπινου εγκέφαλου ισοδυναμεί με περισσότερα από τέσσερα terabytes σε ένα σκληρό δίσκο.

8. Αν πιστεύεις ότι τα τηλέφωνα παράγουν πολλά ηλεκτρικά σήματα, τότε μάθε πώς ο ανθρώπινος εγκέφαλος παράγει περισσότερα ηλεκτρικά σήματα σε μια μέρα απ’ ότι όλα τα τηλέφωνα του κόσμου.

m.naftemporiki.gr

9. Κάθε δευτερόλεπτο που περνά, στον εγκέφαλό μας συμβαίνουν τουλάχιστον 100.000 χημικές αντιδράσεις.

10. Και τέλος κάτι που είμαι σίγουρη ότι θα το δοκιμάσεις, ξέρεις ότι δεν μπορείς να γαργαλίσεις τον εαυτό σου; Ο εγκέφαλος είναι υπεύθυνος για όλες μας τις πράξεις άρα μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τη κάθε κίνηση των χεριών μας κάτι που δεν μπορεί να γίνει με τις κινήσεις κάποιου άλλου έστω κι αν αυτές είναι προς μας.

Δεν ξέρω αν γνώριζες κάτι από τα πιο πάνω, δεν συμφωνείς όμως μαζί μου ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ίσως το πιο συναρπαστικό μέρος του σώματός μας;

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: assets.atlasobscura.com

Beez_fcg
Beez_Larcou
previous arrow
next arrow

Like it? Share with your friends!

​Πες μας τη γνωμη σου...

ΑΓΑΠΩ! ΑΓΑΠΩ!
4
ΑΓΑΠΩ!
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ! ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
0
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ! ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
0
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
ΔΑΚΡΥΣΑ... ΔΑΚΡΥΣΑ...
0
ΔΑΚΡΥΣΑ...
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ! ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
9
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ! ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!
0
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!