Η τέχνη πάντοτε λειτουργούσε για τον άνθρωπο ως ένα μέσο έκφρασης και θεραπείας των συναισθημάτων του. Ήδη από την παιδική του ηλικία ο άνθρωπος μέσω της τέχνης, εκφράζει πάνω στο χαρτί τις σκέψεις και τα συναισθήματα του, πολλές φορές μάλιστα και ασυναίσθητα. Βρίσκει μια διέξοδο, έναν διαφορετικό τρόπο να εξωτερικεύσει όσα τον προβληματίζουν και ταυτόχρονα να ανακουφιστεί από το άγχος και τις ανησυχίες της καθημερινότητας. Γενικά η τέχνη παίζει καταλυτικό ρόλο στην ζωή μας και θεωρείται ένα είδος ψυχοθεραπείας. Ειδικά σε δύσκολες περιόδους που βιώνουμε άγχος, στρες, στεναχώρια, η τέχνη μας επιτρέπει να ξεφύγουμε από την δύσκολη πραγματικότητα, να χαλαρώνουμε και να ταξιδεύουμε μέσω του νου μας. Κάτι που λειτουργεί και ως άμυνα προκειμένου να προστατεύσουμε τον εαυτό μας.

Ένα από τα πιο σημαντικά είδη τέχνης είναι η ζωγραφική. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια έχει διαδοθεί η ζωγραφική σε βιβλία! «Ο χρωματισμός βιβλίων, όπως αποδεικνύεται, δεν είναι μόνο παιχνίδι για μικρά παιδιά αφού ολοένα και περισσότεροι ενήλικοι στρέφονται σε βιβλία ζωγραφικής για χαλάρωση και ανακούφιση από το στρες». Όπως έχει δηλώσει η ψυχολόγος Gloria Martínez Ayala στο «The Huffington Post», ο χρωματισμός βιβλίων «αναδεικνύει τη φαντασία μας και μας φέρνει πίσω στην παιδική μας ηλικία, μια περίοδο κατά την οποία είχαμε σίγουρα πολύ λιγότερο άγχος». Επιπλέον, η ίδια προσθέτει: «Βρείτε ένα ήσυχο περιβάλλον, βάλτε απαλή μουσική και αφήστε τα χρώματα και τη ροή των γραμμών να σας χαλαρώσουν». Ο χρωματισμός βιβλίων έχει γίνει τόσο δημοφιλής που έξι από τα δέκα κορυφαία best-seller βιβλία στο Amazon είναι τα βιβλία χρωματισμού για ενήλικες.

Τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει κάποιος από τον χρωματισμό βιβλίων είναι εξαιρετικά. Αρχικά ο χρωματισμός αποτελεί μια πολύ εξάσκηση για τον εγκέφαλό μας, έχει θεραπευτικές ιδιότητες και μειώνει το στρες, βοηθάει στη συγκέντρωση και ηρεμεί το πνεύμα και το νου. Όπως σημειώνει η ψυχολόγος (Gloria Martínez Ayala): «Η χαλάρωση που προσφέρει μειώνει τη δραστηριότητα της αμυγδαλής, ένα βασικό μέρος του εγκεφάλου μας που ασχολείται με τον έλεγχο του συναισθήματος που επηρεάζεται από το άγχος». Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που όλο και περισσότεροι εκδοτικοί οίκοι στην αγορά επενδύουν στα άλμπουμ ζωγραφικής που απευθύνονται σε ενήλικες. Σύμφωνα με ειδικούς η θεραπεία μέσα από τον χρωματισμό απευθύνεται κυρίως σε όσους δεν τρέφουν ιδιαίτερη αγάπη για το διαλογισμό και δυσκολεύονται να καθαρίσουν το μυαλό τους, χωρίς να σκέφτονται τίποτα. Την στιγμή που κάποιος χρωματίζει, το μυαλό του αδειάζει, απομονώνεται, ταξιδεύει αλλού και επιτρέπει στο υπόλοιπο σώμα να χαλαρώσει. Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει πως και ο χρωματισμός των βιβλίων mandalas (τα χαρακτηριστικά κυκλικά πλαίσια με γεωμετρικά σχήματα) μειώνει εξίσου σημαντικά τα επίπεδα άγχους στον άνθρωπο.

Mandala, σύμφωνα με τον ορισμό της λέξης στο αγγλικό λεξικό, είναι ένα κυκλικό σχέδιο και συγκεκριμένα είναι μια γεωμετρική διαμόρφωση συμβόλων, το οποίο όμως αποτελεί και ένα σημαντικό θεραπευτικό εργαλείο του διαλογισμού.

pinimg.com

Ετυμολογικά η λέξη mandala προέρχεται από τη ρίζα manda, που σημαίνει ουσία, στην οποία προστέθηκε η κατάληξη -la, που σημαίνει περιεχόμενο. Ως όρος η mandala αναφέρεται τόσο από τους Βουδιστές, όσο και από τους Ινδουιστές. Είναι σανσκριτική και ετυμολογικά σημαίνει «περιέχουσα ενέργεια», κυριολεκτικά, όμως, σημαίνει «κύκλος», κύκλος με το κέντρο του.


Ο χρωματισμός βιβλίων οδηγεί τον άνθρωπο να βρει την ψυχική ισορροπία και αρμονία, στοιχεία πολύ σημαντικά. Η τέχνη της ζωγραφικής θεωρείται από αρκετούς ένα πολύ χρήσιμο εφόδιο έκφρασης του ψυχισμού για κάθε έναν από εμάς και χρησιμοποιείται σε πολλά μέρη του κόσμου ως μέσο και διαδικασία έκφρασης του εαυτού. Είναι μία πολύχρωμη θεραπεία όπου δε χρειάζεται να είναι κανείς ζωγράφος, να ασχολείται με τις εικαστικές τέχνες ή να έχει κάποιο ιδιαίτερο ταλέντο στην ζωγραφική. Ίσως μάλιστα αυτό το στοιχείο να την κάνει ακόμα πιο γοητευτική και ενδιαφέρουσα. Δεν υπάρχουν κανόνες ή οδηγίες που χρειάζεται να ακολουθήσει κάποιος, αντίθετα αυτό που χρειάζεται είναι αφήσει κάποιος ελεύθερο τον εαυτό του και να δημιουργήσει. Ο χρωματισμός βιβλίων είναι μια ενεργειακή ζωγραφική που ως σκοπό έχει να κάνει το άτομο να χαλαρώσει, να ηρεμήσει και να αποφορτιστεί από τα διάφορα αρνητικά συναισθήματα και τις σκέψεις που τον κατακλύζουν. Ταυτόχρονα έχει τη δυνατότητα να εκδηλωθεί μέσα από αυτά τα σχέδια, τα οποία μπορεί να είναι σχήματα όλων των μορφών.

Πέρα από τις επιστημονικές έρευνες και μελέτες οι οποίες έχουν αποδείξει ότι η ζωγραφική και συγκεκριμένα η ζωγραφική σχεδίων βοηθούν στην απομάκρυνση του άγχους και προσφέρει στιγμές δημιουργικότητας και εσωτερικής ηρεμίας. Πράγμα απολύτως φυσιολογικό διότι η συγκέντρωση που απαιτείται για όλη αυτή την διαδικασία μας γαληνεύει, μας χαρίζει την αυτογνωσία και εν τέλει μας θεραπεύει και μας απαλλάσσει από όλα τα αρνητικά συναισθήματα. Η ζωγραφική mandala και γενικά ο χρωματισμός βιβλίων είναι μία πολύχρωμη θεραπεία στην οποία ο καθένας έχει την επιλογή να χρησιμοποιήσει όποια χρώματα θέλει και τον εκφράζουν. Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός. Η ζωγραφική έχει το πλεονέκτημα να διώχνει τις έννοιες μας, το στρες. Τα σχέδια είναι εδώ για να μας «παρασύρουν» μέσα σε έναν χαρούμενο και ήσυχο κόσμο, γεμάτο χρώματα, μοτίβα και δημιουργική διάθεση. Η αίσθηση αυτή με τους συνδυασμούς χρωμάτων, η δυνατότητα της ελεύθερης έκφρασης μέσω αυτών, η δημιουργικότητα που νοιώθεις ακόμα κι αν δεν μπορείς να τραβήξεις μία ευθεία γραμμή είναι λίγα από αυτά που αισθάνεσαι κρατώντας ένα βιβλίο χαλαρωτικής ζωγραφικής.

Ο κάθε ένας από εμάς έχει την δυνατότητα να ανακαλύψει τη δημιουργική του πλευρά και να γνωρίσει τις ευεργετικές ιδιότητες της ζωγραφικής, χρωματίζοντας ότι σχέδια του αρέσουν. Συγκεκριμένα το κάθε άτομο έχει την ευκαιρία να χρωματίσει τα δικά του μοναδικά σχέδια και να τα παρουσιάσει όπως εκείνος επιθυμεί. Πρόκειται για μια διαφορετική θεραπευτική προσέγγιση, η οποία έχει πάντα θετικό αντίκτυπο και παράλληλα είναι διασκεδαστική. Αν θέλει κάποιος να ασχοληθεί με τον χρωματισμό είναι πολύ εύκολο, αρκεί να βρει και να διαλέξει τις εικόνες που τον γοητεύουν και τον εκφράζουν. Έτσι θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει ένα όμορφο ταξίδι δημιουργικότητας και χαλάρωσης. Είναι μια ωραία εναλλακτική λύση για να ξεφύγει κάποιος μετά από μια δύσκολη μέρα και να ξεκουράσει το μυαλό του.


Πηγές:
https://www.oolala.gr, https://www.huffpost.com/, https://www.aisthisis.gr/


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com


Like it? Share with your friends!

​Πες μας τη γνωμη σου...

ΑΓΑΠΩ! ΑΓΑΠΩ!
11
ΑΓΑΠΩ!
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ! ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
0
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ! ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
0
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
ΔΑΚΡΥΣΑ... ΔΑΚΡΥΣΑ...
0
ΔΑΚΡΥΣΑ...
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ! ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
0
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ! ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!
0
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!