Όταν υποτιμάτε τη νοημοσύνη μας,
συγγνώμη αλλά η ευγένεια μας θα εξαφανίζεται…
Από όταν ήμασταν μικροί ακόμα, θυμάμαι οι γονείς μου μας έλεγαν πως η ευγένεια είναι ίσως η σημαντικότερη αρετή που μπορεί να έχει ο άνθρωπος. «Μπορείς να ζητήσεις ότι θέλεις, φτάνει να το ζητήσεις ευγενικά…», και πράγματι όταν μας ζητηθεί κάτι με ευγένεια, ίσως είναι λίγο πιο δύσκολο να το αρνηθούμε. Η ευγένεια διακρίνεται από τα μικρά – ένα «παρακαλώ/ευχαριστώ»- και τα απλά – «καλημέρα/ καλησπέρα»- που επίσης, μας κάνουν να φαινόμαστε πιο ευπρεπείς .
Αξίζουν όμως όλοι την ευγένεια μας; Θεωρώντας πως η ευγένεια, όπως και ο σεβασμός είναι αξίες οι οποίες κερδίζονται, τότε η απάντηση είναι όχι. Σε ένα κόσμο που οι περισσότεροι έχουν την ευγένεια δεδομένη, είμαστε αγενείς εμείς που μπαίνουμε στο δωμάτιο και δεν χαιρετάμε. Αν όμως στο δωμάτιο υπάρχου άτομα που υποτιμούν το είναι μας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο; Η απάντηση αγαπητοί αναγνώστες είναι απλή: η ευγένεια κερδίζεται! Η συμπεριφορά μας θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται με βάση την ανάλογη συμπεριφορά που λαμβάνουμε από τους άλλους. Με άλλα λόγια λοιπόν, όταν υποτιμάτε την νοημοσύνη μας, συγγνώμη αλλά η ευγένεια μας θα εξαφανίζεται.
Τι συμβαίνει όμως με τα άτομα πιο μεγάλης ηλικίας ; Αυτό το taboo, κατ’ εμένα , κυριαρχεί στις σύγχρονες κοινωνίες, που είναι γνωστό ότι μας μαθαίνουν πως «Πρέπει να είμαστε ευγενικοί και να σεβόμαστε τους μεγαλύτερους μας». Τι αντίδραση θα είχατε αν ένας ηλικιωμένος άντρας απαιτούσε να πάρει την θέση σας στην ουρά, βάζοντας σαν πρόσχημα τη διαφορά χρόνων που έχετε; Πώς θα αντιδρούσα εγώ; Πιθανότατα, θα του αρνιόμουν λέγοντας του να επιστρέψει στην σειρά και να περιμένει. Αν όμως έβλεπα ότι ο άνθρωπος αυτός περιμένει όπως όλοι οι άλλοι, τότε μάλλον θα προθυμοποιούμουν να αλλάξω μαζί του θέση.

techcrunch.com
Το ερώτημα τίθεται και στην περίπτωση που σταυρώνατε με κάποιο διάσημο πρόσωπο, θα άξιζε την ευγένεια και τον σεβασμό σας; Συνήθως τα δημόσια πρόσωπα προσέχουν πώς φαίνονται και τι λένε, γιατί δημιουργείται κακή εικόνα για τον εαυτό τους, αν κάτι δεν βγει σωστά προς τα έξω, οπότε δεν είναι συχνό φαινόμενο να υποτιμούν τους άλλους και να εκμεταλλεύονται την θέση τους. Παρόλα αυτά υπήρξαν και οι φορές που μεγάλα ονόματα είχαν άσχημη συμπεριφορά υποτιμώντας τη νοημοσύνη των θαυμαστών. Αυτό δεν γίνεται απαραίτητα με το να βρεθούν στο δρόμο μας (γιατί πόσο συχνά συμβαίνει αυτό;), αλλά και από τον τρόπο που επιλέγουν να πλασάρουν τον εαυτό τους. Χωρίς να λέμε ονόματα και να προσδιορίζουμε καταστάσεις, κάποιοι καλλιτέχνες θέτουν τις τιμές για τις παραστάσεις τους σε εξωφρενικά ψηλά επίπεδα, που ίσως με πλάγιο τρόπο να υποτιμούν την νοημοσύνη των υπολοίπων. Σε καιρούς κρίσης και ψηλής ανεργίας, η ζήτηση μεγάλων χρηματικών ποσών για να δούμε ανθρώπους που εμείς θαυμάζουμε και προσδιορίσαμε να έχουν την θέση στην οποία βρίσκονται, θεωρώ πως, είναι μεγάλη υποτίμηση της νοημοσύνης για τους ανθρώπων που τους ακολουθούν. Με βάση αυτό, οι άνθρωποι αυτοί ακόμα αξίζουν τον σεβασμό και την ευγένεια μας;
Συμπερασματικά , τα άτομα που δεν μας συμπεριφέρονται με ευπρέπεια, δε θα έπρεπε να παίρνουν ευγένεια και σεβασμό από εμάς. Καλό θα ήταν να μην διαμοιράζουμε την ευγένεια μας απερίσκεπτα, σε άτομα που δεν ξέρουν να επιστρέφουν καλές συμπεριφορές. Να διευκρινίσω ότι μια ευγενική χειρονομία προς έναν άγνωστο ή ένα καλησπέρα καθώς μπαίνουμε σε ένα μαγαζί, δεν θεωρούνται «εκμετάλλευση» της ευγένειας μας, καθώς μερικές φορές πρέπει να είμαστε εμείς αυτοί που θα δώσουμε ευγένεια για να πάρουμε.
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: adventistreview.org
What do you think?
Show comments / Leave a comment