Loading

Αυνανισμός: τα οφέλη για την υγεία, μύθοι και αλήθειες.

svg24 Ιουλίου, 2020HealthybeezΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΟΥ

Αγαπημένες μου μελισσούλες, είμαι σίγουρη πως έχετε διαβάσει δύο τρεις φορές τον τίτλο για να σιγουρευτείτε αν διαβάσατε σωστά. Ναι σωστά διαβάσατε! Σήμερα θα σας μιλήσω για τον αυνανισμό, κάτι το οποίο αποτελεί μέχρι και σήμερα ταμπού, είτε αυτό είναι σε προσωπικό επίπεδο είτε σε κοινωνικό.

Ο αυνανισμός ή η αυτοϊκανοποίηση  ή ο αυτοερωτισμός, είναι η διέγερση των γεννητικών οργάνων από το ίδιο το άτομο, με σκοπό την πρόκληση ηδονής, οργασμού και ικανοποίησης της γενετήσιας ορμής του, χωρίς να έρθει σε σεξουαλική επαφή με άλλο άτομο. Μέχρι εδώ ο ορισμός είναι φυσικά κατανοητός για όλους, όμως… Γιατί ελάχιστοι άνθρωποι νιώθουν άνετα να το συζητήσουν ανοιχτά με ένα φίλο ή ακόμα με τον γιατρό τους; Γιατί πολλοί από εμάς νομίζουμε (κυρίως γυναίκες) πως είναι ντροπή να ασχολούμαστε ή να μιλάμε για αυτό το θέμα, που στην τελική είναι βιολογικά φυσιολογικό!

Η αυτοδιέγερση των γεννητικών οργάνων ήταν από πάντα μέρος των βιολογικών διαδικασιών και δραστηριοτήτων του ανθρώπου και η σωματική ανάγκη για αυνανισμό εμφανίζεται ήδη από τη βρεφική και παιδική ηλικία ή προεφηβικά χρόνια. Τα παιδιά αρχίζουν από πολύ νωρίς να πειραματίζονται και να εξερευνούν το σώμα τους, κάτι που μέχρι των 20ο αιώνα θεωρείτο πρόδρομο στάδιο νευροψυχιατρικών διαταραχών. Αυτή η ιδέα φυσικά δεν αντιστοιχεί με την πραγματικότητα, καθώς η σεξουαλική ανακάλυψη και ο πειραματισμός δεν είναι ταμπού, ούτε προκατάληψη, αλλά ούτε και ανθυγιεινή συνήθεια.

patrasevents.gr

Αντιθέτως ο αυνανισμός μπορεί να επιφέρει πολλά θετικά και να ενισχύσει την υγεία και των δύο φύλων. Αρχικά πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι μία πράξη που την κάνουν κυρίως τα άτομα που δεν έχουν κάποια ερωτική σχέση. Είναι μία φυσική ανάγκη, μέσω της οποίας αφυπνίζεται η λίμπιντο και κρατά σε εγρήγορση τη σεξουαλική σου δραστηριότητα. Επίσης ο αυνανισμός έχει αναγνωριστεί ως μια στρατηγική για τη βελτίωση της σεξουαλικής υγείας, προωθώντας την οικειότητα και την εξερεύνηση του εαυτού μας.

pillowfights.gr

Στις γυναίκες κατά τον οργασμό απελευθερώνονται ενδορφίνες (νευροπεπτίδια), οι οποίες συμβάλουν στη μείωση της αντίληψης μας για τον πόνο, ειδικά εκείνου που συνοδεύει την εμμηνόρροια. Από την άλλη στους άνδρες, ο αυνανισμός βοηθάει στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, αφού επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι η μείωση του καρκίνου του προστάτη συνδέεται με την συχνότητα εκσπερμάτισης. Ακόμη στους άνδρες συμβάλλει τα μέγιστα στην παραγωγή τεστοστερόνης.

Γενικότερα η αυνανιστική συνήθεια είναι ωφέλιμη για τον άνθρωπο, καθώς μειώνει το στρες, σε βοηθάει να κοιμάσαι καλμάροντας το νευρικό μας σύστημα, βελτιώνει την ψυχοσωματική διάθεση και τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.

metro.co.uk

Η σεξουαλική ικανοποίηση του κάθε ατόμου, από το ίδιο, θεωρείται σύμφωνα με κάποιες θρησκευτικές, πνευματικές και πολιτιστικές πεποιθήσεις διαφόρων ομάδων ατόμων, κάτι μιαρό και ακάθαρτο, που προξενεί κακό σε όποιον έρθει σε επαφή. Οι άνθρωποι που συνήθως επηρεάζονται από αυτές τις απόψεις, βιώνουν συναισθήματα ενοχής και φυσικά επηρεάζεται η σεξουαλική τους ζωή. Σύμφωνα με την επιστήμη και με την ανθρώπινη λογική δεν είναι δυνατόν μια υγιής σεξουαλική δραστηριότητα να είναι επιβλαβής για την υγεία. 

Υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από αυτό το θέμα, παρά την σαφέστατη σεξουαλική απελευθέρωση των τελευταίων δεκαετιών: Ο αυνανισμός προκαλεί τύφλωση και τρέλα. Ο αυνανισμός μπορεί να κάνει τα γεννητικά όργανα να πέσουν. Και ότι ο αυνανισμός προκαλεί στειρότητα.

 Κανένα από τα πιο πάνω δεν ισχύει! Ας αφήσουμε πλέον τις παρωχημένες αντιλήψεις και τις δεισιδαιμονικές τάσεις και ας δούμε τα πράγματα ως έχουν. Πρόκειται για μια φυσιολογική διαδικασία που εκφράζει την ανάγκη για ικανοποίηση της ηδονής και ψυχοσεξουαλικής ανάπτυξη!

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: 

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Αυνανισμός: τα οφέλη για την υγεία, μύθοι και αλήθειες.