Loading

Άσθμα: Μύθοι και αλήθειες.

Στο σώμα μας συνεχώς πραγματοποιούνται διεργασίες τις οποίες τις πλείστες φορές, εμείς δεν τις αντιλαμβανόμαστε. Παράδειγμα αποτελεί η πέψη, η όσφρηση, η ακοή ακόμα και η ίδια η σκέψη. Άλλες όμως με λίγη προσοχή, μπορεί να τις δεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα μια από τις πιο σημαντικές, την αναπνοή.

Για να κατανοήσουμε την καίρια σημασία της αναπνοής θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι χωρίς οξυγόνο ο οργανισμός μας αντέχει, χωρίς να υποστεί ζημιά περίπου 6 λεπτά. Γι’ αυτό και το αίσθημα του πνιγμού αποτελεί μια από τις πιο απαίσιες, αν όχι η χειρότερη αίσθηση που μπορεί να βιώσει κάποιος. Σκεφτείτε τώρα λοιπόν να βρίσκεστε σε μια κατάσταση συνεχιζόμενη, στην οποία να νιώθεις ότι δεν παίρνεις αρκετό αέρα. Στην ουσία αυτό αποτελεί το άσθμα με απλά λόγια. Ας δούμε λοιπόν μαζί τι είναι το άσθμα.

Οι πνεύμονες μας περιέχουν κάποιους σωλήνες, τους βρόγχους, οι οποίοι μεταφέρουν τον αέρα στις κυψελίδες όπου αυτές με την σειρά τους θα μεταφέρουν το οξυγόνο στο αίμα μας. Άσθμα είναι η χρόνια φλεγμονή που δημιουργείται στους βρόγχους του πνεύμονα με αποτέλεσμα αυτοί να στενεύουν και να καθίστανται αδύναμοι να μεταφέρουν τον αέρα στις κυψελίδες. Το άσθμα στους ενήλικες μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορες μορφές. Για παράδειγμα μπορεί να αποτελεί συνέχεια παιδικού άσθματος, να διακόπηκε στην παιδική ηλικία και να ξαναεμφανίστηκε στην ενήλικη ζωή ή να πρωτοεμφανίστηκε στην ενήλικη ζωή. Αυτή η ασθένεια συνήθως συνυπάρχει με αλλεργικές παθήσεις όπως αποτελεί η αλλεργική ρινίτιδα.

Το άσθμα εμφανίζεται με επεισόδια που χαρακτηρίζονται από δύσπνοια (δυσκολία στην αναπνοή), βάρος στο στήθος, βήχα ή συριγμό (σφύριγμα στην αναπνοή). Ωστόσο τα συμπτώματα από ένα ασθενή σε άλλο διαφέρουν τόσο στην βαρύτητα όσο και στην συχνότητα, και γι’ αυτό το λόγο ο κάθε ασθενής αντιμετωπίζεται με διαφορετική προσέγγιση. Με την κατάλληλη θεραπεία να συμπτώματα του άσθματος υποχωρούν, σχεδόν πάντα. Ολοκληρωτικά ωστόσο ένα άσθμα το οποίο παραμένει ανεξέλεγκτο, χωρίς να υπάρχει θεραπεία, μπορεί να καταστεί κίνδυνος ακόμα και για την ίδια την ζωή του ασθενή. Γι’ αυτό σημαντικό κομμάτι αποτελεί η συμμόρφωση του ασθενή με την θεραπεία, έτσι ώστε το άσθμα να βρίσκεται υπό έλεγχο και να μην δημιουργούνται καταστάσεις επικίνδυνες για την ζωή.

Και κάπως έτσι φτάνουμε ίσως σε ένα από τα πιο παρεξηγημένα κομμάτια τη πάθησης αυτής, την θεραπεία. Η θεραπεία του άσθματος συνήθως γίνεται με τη χρήση εισπνεόμενων κορτικοστεροειδών μαζί με β διεγέρτες. Η κορτιζόνη μειώνει την φλεγμονή ενώ η β διεγέρτες ανοίγουν τους βρόγχους έτσι ώστε να μπορούν να γεμίσουν αέρα. Ποια η διαφορά όμως της εισπνεόμενης και της κορτιζόνης από το στόμα. Η εισπνεόμενη κορτιζόνη έχει μηδαμινές παρενέργειες με τις σημαντικότερες να αποτελούν το βράγχος φωνής ή την μυκητίαση του στόματος αν δεν ξεπλένεται καλά μετά από κάθε χρήση. Οπότε αν χρειαστεί να κάνετε τέτοια χρήση φαρμάκου μην ανησυχείτε απλά πλένετε καλά το στόμα σας. Υπάρχουν ωστόσο και η ανακουφιστικές θεραπείες με εισπνεόμενους β διεγέρτες που προσφέρουν απλά όπως λέει και το όνομα τους, ανακούφιση χωρίς να βοηθούν στην βελτίωση της νόσου.

Πολλοί άνθρωποι έπασχαν στο πέρασμα των αιώνων από άσθμα, με μερικούς από αυτούς να είναι άνθρωποι όπως o Bill Clinton και ο Che Guevara. Και αν θέλετε να έρθω σε πιο κοντινά μας χρόνια η Jessica Alba και ο Steve Allen, αλλά και μεγάλοι αθλητές όπως ο David Beckham και ο James Harden, οι οποίοι δεν ήταν ή είναι απλά αθλητές αλλά μερικοί από τους καλύτερους σε αυτό που έκαναν.

Αα επίσης και εγώ!! Έτσι αν βρίσκεσαι και εσύ στην δική μας θέση, απλά βρες ένα τρόπο να θέσεις το άσθμα σου υπό έλεγχο και ζήσε την ζωή σου στο μέγιστο όπως κάνουμε όλοι εμείς!

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

ΦΩΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

Είμαι ο Φώτης Κυριάκου, εργάζομαι στον τομέα της υγείας. Είμαι overthinker μέχρι αηδίας, τελειομανής, κάποιοι με λένε και αστείο. Τον ελεύθερο μου χρόνο σκέφτομαι και αναλύω διάφορες φιλοσοφικές σαχλαμάρες. Κάποτε τις γράφω και κάτω.

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Άσθμα: Μύθοι και αλήθειες.