Loading

Ας αποτύχουμε για να δούμε πιο καθαρά

svg20 Σεπτεμβρίου, 2019Bee freeΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ

Οι άνθρωποι κυνηγάμε πολλές φορές την απόλυτη επιτυχία και το κάνουμε με τόσο ζήλο και τόση αφοσίωση μέχρι να το καταφέρουμε. Και εδώ ακριβώς σταματώ και θέτω ένα απλό ερώτημα:

Αν αποτύχουμε;

Τότε τι; Τότε ίσως μερικοί χανόμαστε και οδηγούμαστε σε ενέργειες αυτοκαταστροφικές, κλεινόμαστε στον εαυτό μας και ξαφνικά ο κόσμος όλος είναι εναντίον μας.

Άλλοι πάλι μαζεύουμε τα κομματάκια μας ένα -ένα και ξεκινάμε πάλι από την αρχή χωρίς να χάσουμε χρόνο να μπούμε σε νέες προκλήσεις, παίρνοντας ρίσκα μεγαλύτερα από πριν για να φτάσουμε ξανά πίσω στις πρότεινες μας δόξες.

 Όταν κινείσαι βασισμένος στη δεύτερη κατηγορία των ανθρώπων δεν είναι και τόσο κακό να αποτυγχάνεις, να κάνεις λάθη γιατί ίσως λειτουργήσει περισσότερο ευεργετικά για σένα και για τα μελλοντικά σου σχέδια αυτή η κατάσταση.

Έχετε ξανά ακούσει για εκείνο τον αδύνατο κυριούλη που έζησε μεταξύ 19ου και 20ου αιώνα και έμεινε στην ιστορία για την εφευρετικότητα, την φαντασία και δημιουργικότητα του; Ο Τόμας Έντισον, αυτός που μεταξύ άλλων εφηύρε και τον λαμπτήρα έκανε πάνω από 2000 προσπάθειες για να φτάσει στο αποτέλεσμα που επιθυμούσε.

Όταν τον ρώτησαν, λοιπόν, αν ένιωθε αποτυχημένος αυτός απάντησε πως καμία από τις προηγούμενες προσπάθειες του δεν ήταν αποτυχία, αντίθετα έμαθε πάνω από 2000 τρόπους που δεν ανάβει μια λάμπα.

Ο ίδιος επέλεξε παρά να τα παρατήσει να υιοθετήσει της θετικές πρακτικές που ανακάλυπτε κάθε φορά αποφεύγοντας να κάνει τα ίδια λάθη. Ο Τόμας Έντισον είναι γνωστός μέχρι σήμερα για τις ανακαλύψεις του γιατί δεν τα παράτησε και γιατί συνέχισε.

Προσοχή: η συνέχεια της προσπάθειας για την ευόδωση των στόχων μας δεν μπορεί να σταθεί μοναχή της. Είναι σημαντικό να εντοπίζουμε τα λάθη μας και να μάθουμε από αυτά για να μπορέσουμε να δούμε πιο καθαρά, πιο ξάστερα τον λόγο της αποτυχίας μας για να μην υπάρξει η επανάληψη. Ίσως μερικές φορές είναι καλύτερο να αποτυγχάνουμε, ώστε να αφουγκραστούμε αυτόν τον εκκωφαντικό ήχο του χάους. Του χάους που μας τρομάζει γιατί θα μας απομακρύνει από την τάξη και την καθημερινότητα, αφού φέρει αλλαγές.  

Και από την άλλη αν το καλοσκεφτείς τι πάει να πει επιτυχία;

Για μένα η επιτυχία δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια σειρά αποτυχημένων προσπαθειών, η μια να διαδέχεται την άλλη, χωρίς σταματημό και εσύ να μην πτοείσαι αλλά να είσαι εκεί στηριγμένος γερά στα πόδια σου να συνεχίζεις χωρίς να χάσεις το κουράγιο και τη δύναμη σου.

Όχι δεν είναι εύκολο. Το ξέρω! Αλλά πιστεύω αξίζει γιατί τότε είναι που θα τα βρεις πραγματικά με τον εαυτό σου και θα ανακαλύψεις την δύναμη ψυχής που κουβαλάς μέσα σου.

Κάποιοι λένε πως η ζωή είναι άδικη. Μπορεί ναι, να είναι. Ωστόσο τι θα είμασταν χωρίς αυτά τα σκαμπανεβάσματα της ζωής, χωρίς τις προκλήσεις και τους πειρασμούς της; Είναι απλό: σκέψου ένα καρδιογράφημα. Ζεις όταν αυτή η κόκκινη γραμμή χορεύει και ζωγραφίζει αυτά τα περίεργα σχήματα στον παλμό και κτύπο της καρδιάς. Αντίθετα, δεν ζεις όταν αυτή η ίδια γραμμή σχηματίσει μια μονότονη, τραγική και τρομακτική ευθεία γραμμή.

Δεν μου αρέσουν η μοναχικές ευθείες γραμμές. Δεν έχουν πλάκα οι μοναχικές ευθείες γραμμές.

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ

Λέξεις κλειδιά: Δικηγόρος, Γένος θηλυκού, Ρομαντισμός, Ρεαλισμός, Τρελή, Παλαβή, Υπερβολή, Ουτοπία, Θάρρος, Θράσος, Φρίκη, Χάος, Αλλαγές, Ελευθερία, Επιλογές. Εμπνεύσεις: ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ Λογοτεχνία (Ουγκώ), Ποίηση (Καζαντζάκης), Θέατρο (Τένεσσυ)

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Ας αποτύχουμε για να δούμε πιο καθαρά