Αγαπημένοι μου sportybeez,
Στο σημερινό μου άρθρο θα σας μιλήσω για ένα αγώνισμα που έβαλε την Ελλάδα ξανά στον ολυμπιακό χάρτη – την άρση βαρών. Συγκεκριμένα θα σας μιλήσω για ένα χρυσό Έλληνα Ολυμπιονίκη, όπου με την παρουσία του στους Ολυμπιακούς Αγώνες έκανε χιλιάδες Έλληνες (και όχι μόνο) να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το εν λόγω άθλημα.
Τι είναι η Άρση Βαρών;
Η Άρση Βαρών είναι ένα από τα παλαιότερα αθλήματα, αφού το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα έγινε το 1891 με τον Άγγλο Λέβι Λόρενς να κατακτά την πρώτη θέση. Η Άρση Βαρών συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896 στην Αθήνα. O στόχος του αθλητή είναι να σηκώσει ένα διαλτήρα (κοινώς μπάρα), μήκους 2 μέτρων. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες τα μετάλλια απονέμονται με βάση το σύνολο των κιλών που θα σηκώσει ένας αθλητής.
i.redd.it
Οι επιτυχίες της Ελλάδας στην Άρση Βαρών
Η ιστορία της ελληνικής Άρσης Βαρών ξεκίνησε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1904 στο Σεντ Λούις των ΗΠΑ με τον Περικλή Κακούση να κατακτά το χρυσό μετάλλιο. Ο ίδιος αποφάσισε να καλύψει εν μέρει τα έξοδα του για τη συμμετοχή του σε εκείνους τους Ολυμπιακούς Αγώνες γιατί είχε σκοπό να παραμείνει μόνιμα εκεί. Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο σηκώνοντας 111,67 κιλά. Μετά τη μεγάλη του επιτυχία, παρέμεινε μόνιμα στις ΗΠΑ και ασχολήθηκε με την επαγγελματική πάλη.
upload.wikimedia.org
Ο δεύτερος Έλληνας που κατάφερε να κατακτήσει χρυσό μετάλλιο ήταν ο Δημήτρης Τόφαλος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1906 (που έμεινε γνωστή ως Μεσολυμπιάδα) στην Αθήνα. Σήκωσε 142,5 κιλά και η επίδοσή του ήταν πολύ μεγάλη για την εποχή και παρέμεινε ως παγκόσμιο ρεκόρ μέχρι το 1914.
pronews.gr
Η «ανάσταση» της ελληνικής Άρσης Βαρών πραγματοποιήθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992, με πρωταγωνιστή τον Πύρρο Δήμα. Το «Λιοντάρι της Χειμάρας» είναι ο κορυφαίος αθλητής που έχει αναδείξει η Ελλάδα, όχι μόνο στην Άρση Βαρών, αλλά γενικότερα στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο Πύρρος Δήμας γεννήθηκε στη Βόρεια Ήπειρο στις 13 Οκτωβρίου το 1971. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992, ο Πύρρος κατάφερε να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των 82,5 κιλών με επίδοση 370 κιλά. Ο Πύρρος κατέκτησε και πάλι το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996 στην Ατλάντα στην κατηγορία των 83 κιλών με επίδοση 392,5 κιλά.
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϋ το 2000 κατέκτησε για τρίτη συνεχόμενη Ολυμπιάδα το χρυσό μετάλλιο, νικώντας τον Γεωργιανό Ασανίτζε και τον Γερμανό Χούστερ σ’ ένα συγκλονιστικό αγώνα στη διαφορά σωματικού βάρους, αφού και οι τρεις αθλητές σήκωσαν 390 κιλά (συμμετείχαν στην κατηγορία των 85 κιλών)! Ο Πύρρος Δήμας συμμετείχε για τελευταία φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 όπου κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία των 85 κιλών με επίδοση 377,5 κιλά .
sportime.gr
Αγαπημένοι μου sportybeez, δεν κατάφερα να αναφέρω και άλλα μεγάλα ονόματα Ελλήνων αθλητών στην Άρση Βαρών όπως ο Λεωνίδας Σαμπάνης και ο Κάχι Καχιασβίλι γιατί η λίστα είναι μεγάλη. Αυτό δείχνει πόσο πετυχημένη είναι η Ελλάδα στο χώρο της Άρσης Βαρών. Τα ονόματα αυτά είναι μεγάλα και θα μείνουν για πάντα χαραγμένα στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων!
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: pronews.gr
What do you think?
Show comments / Leave a comment