Πόσες ήπειροι υπάρχουν στη Γη;
7 θα απαντήσει κάποιος: Ασία, Αφρική, Βόρεια Αμερική, Νότια Αμερική, Ανταρκτική, Ευρώπη, Ωκεανία. Εάν όμως κάποιος έθετε αυτή την ερώτηση 300 εκατομμύρια χρόνια πριν, θα έπαιρνε μια πολύ διαφορετική απάντηση: Μία. Μία και μόνη ήπειρος.
Πράγματι, πριν καν εμφανιστούν οι δεινόσαυροι, κατά την Πέρμια περίοδο, όλη η χερσαία μάζα της Γης ήταν συγκεντρωμένη σε ένα και μόνο κομμάτι, την υπερήπειρο της Παγγαίας. Η Παγγαία βρισκόταν γύρω από τον Ισημερινό και βρεχόταν από την Πανθάλασσα, τον μόνο φυσικά ωκεανό που υπήρχε.

upload.wikimedia.org
Όμως, πριν από περίπου 200 εκατομμύρια χρόνια, στα τέλη της Τριαδικής περιόδου, η Παγγαία άρχισε να διασπάται, σπάζοντας σε δύο νέες ηπείρους: την Λαυρασία και την Γκαντουάνα (Gondwana). Η Λαυρασία βρισκόταν στο βόρειο ημισφαίριο και αποτελούνταν από τα εδάφη της σημερινής Βόρειας Αμερικής, Ευρώπης και Ασίας, ενώ η Γκαντουάνα βρισκόταν στο νότιο ημισφαίριο και περιείχε την σημερινή Νότια Αμερική, Ανταρκτική, Αυστραλία καθώς και την υποήπειρο της Ινδίας.
Η Κρητιδική περίοδος, κάπου στα 135 εκατομμύρια χρόνια πριν, έφερε νέες διασπάσεις, καθώς οι ήπειροι άρχισαν επιτέλους να ξεχωρίζουν. Η Ανταρκτική άρχισε να κινείται προς τον νότο, η Νότια και η Βόρεια Αμερική προς την Δύση και η Αυστραλία προς την Ανατολή – όλα άρχισαν να παίρνουν τον δρόμο τους. Αναμφίβολα, η πιο χαρακτηριστική διάσπαση ήταν εκείνης της Νότιας Αμερικής με την Αφρική. Πράγματι, εάν κανείς κοιτάξει έναν σύγχρονο γεωγραφικό χάρτη, θα παρατηρήσει ότι η ανατολική ακτογραμμή της Νοτίου Αμερικής και η δυτική ακτογραμμή της Αφρικής ταιριάζουν απόλυτα μεταξύ τους – σαν ένα κομμάτι παζλ!

userscontent2.emaze.com
Εξαιρετικά ιδιαίτερη είναι και η περίπτωση της Ινδίας. Η Ινδία, αφότου διασπάστηκε από την Γκαντουάνα, άρχισε ένα μακρύ ταξίδι προς τα βόρεια, εκεί που ήταν η Ασία. Η Κρητιδική περίοδος τελείωσε, οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν και ενώ οι υπόλοιπες ήπειροι άρχισαν σιγά-σιγά να παίρνουν την σημερινή τους μορφή, η Ινδία πλησίαζε ολοένα και περισσότερο προς τον προορισμό της. Τελικά, 50 εκατομμύρια χρόνια πριν, είχαμε επαφή. Η σύγκρουση της Ινδίας με την Ασία ήταν τόσο βίαιη, τόσο σφοδρή που είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία της υψηλότερης οροσειράς της Γης – της οροσειράς των Ιμαλαΐων. Ακόμη και σήμερα, η Ινδία συνεχίζει να βυθίζεται όλο και πιο βαθιά μέσα στην Ασία, με αποτέλεσμα τα Ιμαλάια να ψηλώνουν ένα περίπου εκατοστό ανά έτος.
Τι μέλλει γενέσθαι όμως;
Η κίνηση των ηπείρων καθορίζεται από την κίνηση των τεκτονικών πλακών, οι οποίες είναι τα τμήματα από τα οποία απαρτίζεται ο φλοιός της γης. Οι κινήσεις των τεκτονικών πλακών προκαλούν τα διάφορα φυσικά φαινόμενα, όπως σεισμούς, εκρήξεις ηφαιστείων, τσουνάμι. Είναι άρα προφανές ότι με το πέρασμα των χιλιετιών θα έχουμε νέες μετακινήσεις ηπείρων και ο παγκόσμιος χάρτης θα αλλάξει εκ νέου. Διάφορες προβλέψεις παρουσιάζουν τις ηπείρους σε 50 εκατομμύρια χρόνια ως εξής:

Υ.Γ.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε τα πιο κάτω βίντεο, τα οποία δείχνουν πώς πιστεύουμε ότι κινήθηκαν οι ήπειροι στο παρελθόν και πώς σχηματίστηκαν τα Ιμαλάια.
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: volcano.edu
What do you think?
Show comments / Leave a comment