Loading

Από έγκυος γυναίκα, σε μητέρα. Πώς ο ερχομός μιας νέας ζωής αλλάζει την ψυχοσύνθεση μιας γυναίκας;

Η μητρότητα δεν είναι εύκολη υπόθεση, αφού προϋποθέτει όχι μόνο σωματικό πόνο, καθώς και ψυχολογικές ανακατατάξεις. Συγκεκριμένα, κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης η γυναίκα ακόμη βρίσκεται σε μια σύγχυση και σε μια γενικευμένη άγνοια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι  το παιδί της και η ίδια είναι σαν δυο ψυχές σε ένα σώμα. Αντίθετα, όταν το παιδί γεννιέται, η μητέρα και το παιδί διαχωρίζονται και πλέον γίνονται αυτόματα δυο ψυχές σε δυο διαφορετικά σώματα. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή, η ψυχοσύνθεση της γυναίκας μεταβάλλεται, αφού η ζωή της από εκεί και πέρα αλλάζει ριζικά και έχει ευθύνη για μια καινούργια ζωή.

Τίποτα δε θα σε κάνει τόσο χαρούμενη ή τόσο λυπημένη, τόσο περήφανη ή τόσο κουρασμένη, όσο η μητρότητα.
~ Ella Parsons

Αρχικά, σημαντικό ρόλο στην απότομη εναλλαγή ψυχολογικών εσωτερικών καταστάσεων της μητέρας, είναι οι ορμόνες.  Κατά την κύηση, οι ορμόνες της μελλοντικής μητέρας βρίσκονται στα ύψη. Αξίζει να τονισθεί πως όταν οι ορμόνες δέχονται εναλλαγές, κάτι πολύ φυσιολογικό στη συγκεκριμένη κατάσταση, επηρεάζονται παράλληλα και οι νευροδιαβιβαστές, που ελέγχουν τα συναισθήματα. Ουσιαστικά, το κάθε συναίσθημα βιώνεται με ένταση, όπως για παράδειγμα ο φόβος για το μέλλον θα είναι εντονότερος από κάθε άλλη φορά και η νευρικότητα θα κτυπάει καμπανάκι.

Αμέσως μετά το τέλος του τοκετού, όλες αυτές οι ορμόνες που βρισκόντουσαν σε μεγάλα ποσοστά και δημιουργούσαν στην μητέρα συναισθήματα ευφορίας, μειώνονται απότομα  και κατακόρυφα. 

Επομένως, οι νέες μητέρες έρχονται αντιμέτωπες με τις καινούργιες προκλήσεις που φέρνει το παιδί, με πολύ χαμηλές ψυχολογικές αντοχές. Αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος που εμφανίζεται πολύ συχνά η επιλόχειος κατάθλιψη σε συνδυασμό με την κούραση, την απομόνωση και την αϋπνία. 

mothers.bbend.net

Η εγκυμοσύνη και η μητρότητα όμως, δεν φέρνουν μόνο αρνητικές συνέπειες στην ψυχολογία της γυναίκας. Δημιουργούν επίσης πρωτόγνωρα συναισθήματα, που δεν είχε καμία κοπέλα βιώσει προηγουμένως. Οι ναυτίες της κύησης θα ξεχαστούν στο πρώτο άκουσμα της καρδιάς του εμβρύου, καθώς η καινούργια φουσκωμένη κοιλιά θα αγαπηθεί στο πρώτο αίσθημα κλωτσιάς. Όλες αυτές οι οδύνες του τοκετού θα ξεγραφτούν από το μυαλό, όταν πάρεις στα χέρια σου το νεογέννητο, οι αϋπνίες και τα ξενύχτια θα είναι μηδαμινά τη στιγμή που το παιδί σου θα σου χαμογελάσει για πρώτη φορά και σου φωνάξει μαμά … Η ευαισθησία και η συγκίνηση θα καταπνίξει την σκληρή γυναίκα  που βρισκόταν μέσα σου.

Μπορεί η διαδικασία του να γίνεις μητέρα να είναι επίπονη και βάναυση, αλλά αυτό θα διαρκέσει για πολύ λίγο χρονικό διάστημα . Η ανταμοιβή που έρχεται στην συνέχεια αξίζει κάθε πόνο, αφού ένα παιδί θα σε κάνει ευτυχισμένη και ολοκληρωμένη.

Συγκινητικές μαρτυρίες γυναικών για μητρότητα:

“Εντάξει, δεν μπορώ να σου περιγράψω τι ένιωσα όταν πρωτοείδα το μωρό μου και η μαία το ακούμπησε στο στήθος μου… Ήθελα να σταματήσει ο χρόνος και να μείνω να το χαζεύω ώρες ατελείωτες. Δεν πίστευα ότι αυτό το τόσο δα κοριτσάκι είναι δικό μου… δικό μας.’’

“Νομίζω κοιτάζαμε και οι δύο το μωρό μας για αρκετή ώρα, αμίλητοι και χαρούμενοι. Δεν πιστεύαμε ότι αυτό το πλασματάκι ήταν δικό μας…’’

mommyland.gr

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: 4.bp.blogspot.com

ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΑΝΤΗ

Φοιτήτρια ψυχολογίας και αρθρογράφος στον ελεύθερο μου χρόνο. Συχνά συνδυάζω τις δυο αυτές ενασχολήσεις μου. Λατρεύω τα έξυπνα αστεία, τα γλυκά και τις σπαζοκεφαλιές. Ωστόσο, το βασικότερο χαρακτηριστικό μου γνώρισμα θα έλεγα είναι η δημιουργικότητα μου, την οποία ευελπιστώ να ανακαλύψετε μέσα από τα άρθρα μου…

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Από έγκυος γυναίκα, σε μητέρα. Πώς ο ερχομός μιας νέας ζωής αλλάζει την ψυχοσύνθεση μιας γυναίκας;