Loading

Απιστία

Απιστία! Για τους περισσότερους η απόλυτη προδοσία. Η πιο συχνή αιτία χωρισμού των ζευγαριών. Μια από τις πιο ιδιαίτερες και δύσκολες καταστάσεις στις σχέσεις. Για κάποιους ασυγχώρητη.

Δεν θα αναφερθώ σε κάποια προσωπική εμπειρία ή σε φυλετικές συγκρίσεις, αν απατούν περισσότερο οι γυναίκες ή οι άντρες. Θα αναφερθώ στην απιστία σαν φαινόμενο αλλά και στις πιθανές αιτίες που οδηγούν τους συντρόφους (άντρες/γυναίκες) σε μια τέτοια πράξη.

Η απιστία είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο στις ερωτικές σχέσεις. Είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους. Όλοι έχουμε μια άποψη πάνω σ’ αυτό το ζήτημα, που φυσικά δεν είναι σύγχρονο. Υπήρχε από παλιά και κατά την γνώμη μου ήταν πιο εύκολο στο να γίνει, αλλά κυρίως ήταν πιο δύσκολο να μαθευτεί. Τώρα με τις διαστάσεις που έχει πάρει η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων είναι πιο εύκολο να μαθευτεί κάτι. Βέβαια, θεωρώ ότι πλέον υπάρχουν περισσότεροι πειρασμοί. Μιας και συχνή αίτια για τσακωμούς ή ακόμη και χωρισμούς είναι το Facebook και το Instagram. Αλλά για την απιστία μέσω των social media (chatting) θα μιλήσω πιο κάτω.

Η απιστία στο μυαλό μου είναι χωρισμένη σε δύο κατηγορίες: Στη στιγμιαία και στην κατ’ εξακολούθηση. Όταν αναφέρομαι στη στιγμιαία, μιλάω για ένα με μεμονωμένο γεγονός, που είτε έτυχε -και πέτυχε-, είτε επιδιώχθηκε αλλά έγινε μόνο μία φορά. Συνειδητά ή ασυνείδητα (π.χ σε κατάσταση μέθης). Σ’ αυτή την περίπτωση, πολλοί είναι αυτοί που διαφωνούν για το αν συγχωρείται ή αν ξεπερνιέται. Ο καθένας σκέφτεται διαφορετικά οπότε δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτοι.

lifo.gr

Με  τον όρο απιστία κατ’ εξακολούθηση, αναφέρομαι σε παράλληλη σχέση ή σε συνεχόμενη απιστία με άλλες/άλλους συντρόφους. Φυσικά τα αίτια που οδήγησαν στην απιστία ποικίλουν και συνήθως επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες, καταστάσεις και σίγουρα κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.

Αιτίες

Στη στιγμιαία απιστία, νομίζω κυριαρχεί η περιέργεια για το άγνωστο. Η περιπέτεια. Ο ενθουσιασμός για την επαφή με κάποιον άλλο π.χ. άγνωστο. Είναι πιο συναρπαστική, πιο διεγερτική. Μήπως εδώ ταιριάζει η φράση ότι το απαγορευμένο είναι πιο γλυκό; Δεν ξέρω. Βέβαια ίσως λείπει κάτι στην σχέση, ίσως να έχει αλλάξει κάτι στα συναισθήματα και όλο αυτό οδήγησε στη απιστία. Κάποιοι λένε ότι δεν φταίει μόνο εκείνος που απατά! Δεν ξέρω. Σίγουρα όμως είναι ένα ζήτημα που θα προκαλέσει ρήξη στην σχέση και θα επηρεάσει και τους δύο. Θα κλονιστεί η εμπιστοσύνη. Νομίζω ότι η πιο συχνή δικαιολογία είναι «δεν τα πηγαίναμε καλά» ή «θα χωρίζαμε έτσι και αλλιώς». Σε μία τέτοια περίπτωση καλό θα ήταν να ξεκαθαρίζουμε πρώτα την κατάσταση για να μην πληγωθεί κανένας.

Όσον αφορά τα αίτια για την απιστία κατ’ εξακολούθηση, δεν έχω να πω πολλά. Ισχύουν σχεδόν τα ίδια. Εδώ όμως δεν μιλάμε για ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά για μια συνεχόμενη κατάσταση, που πιστεύω ότι είναι ακόμη πιο σοβαρή και σίγουρα κρύβει περισσότερα προβλήματα, όχι απαραίτητα στην σχέση των δύο συντρόφων, αλλά κυρίως προσωπικά. Όπως η χαμηλή αυτοεκτίμηση και η ανάγκη για συνεχή επιβεβαίωση. Σ’ αυτήν την περίπτωση η συγχώρεση από τον απατημένο σύντροφο είναι ακόμη πιο δύσκολη, μιας που νομίζω ότι δεν μπορεί να ξεχαστεί και να ξεπεραστεί. Φυσικά, ο καθένας έχει τα δικά του κριτήρια, ο καθένας σκέφτεται διαφορετικά.

iatropedia.gr

Υπάρχει όμως και η απιστία με social media (chatting). To chatting αφορά την επικοινωνία (κυρίως ερωτική) με άλλον μέσω social media. Μπορεί να μιλάς με κάποιον που δεν έχεις δει ποτέ από κοντά και τον γνώρισες στο διαδίκτυο, αλλά έχετε αναπτύξει μία ερωτική σχέση. Κάποιοι την ονομάζουν πλατωνική. Για εμένα, μόνο πλατωνική δεν είναι. Μάλιστα την θεωρώ πιο σοβαρή από την στιγμιαία απιστία, μιας που αφιερώνεις χρόνο σ’αυτό το πρόσωπο, ενδιαφέρεσαι για την ζωή του/της και είναι μέρος της καθημερινότητάς σου και εσύ αντίστοιχα στην δική του/της.

Για να κλείσω, καθώς θα μπορούσα να μιλάω ώρες και να ανταλλάσσω απόψεις για την απιστία, με προβληματίζουν τα αίτια που οδήγησαν έναν άνθρωπο να πληγώσει τον/την σύντροφό του και πιθανόν να γεμίσει και τον ίδιο με τύψεις. Ειδικά όταν όλα στην σχέση δείχνουν να πηγαίνουν καλά, εκεί πραγματικά απορώ και γεμίζω με γιατί. Γιατί να πρέπει να πληγώνουμε ο ένας τον άλλο; Δεν θα ήταν πιο εύκολο να μιλάμε ξεκάθαρα για όσα νιώθουμε ή να φύγουμε από μια σχέση;


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: vita.gr

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Απιστία