Loading

Αντιβιώσεις – Μήπως το έχουμε παρακάνει;

svg19 Ιανουαρίου, 2023HealthybeezΛΟΥΚΑΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ

Όλοι μας έχουμε αναγκαστεί κάποτε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο αντιβιοτικό παρασκεύασμα. Είτε πρόκειται για μια μικρή μόλυνση, είτε για κάτι σοβαρότερο. Τα τελευταία χρόνια, όμως, παρατηρείται μια έντονη τάση, αυτή του «για ψύλλου πήδημα» να πάρουμε αντιβίωση, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ανησυχίες για την σταθερότητα της κοινής υγείας. Ας το πάρουμε, τότε, από την αρχή.

Τί εστί αντιβίωση;

Αντιβιοτικό αποτελεί κάθε χημικοθεραπευτικό φάρμακο, το οποίο έχει ως κύριο στόχο την θεραπεία, παρά την πρόληψη, των διάφορων βακτηριδιακών λοιμώξεων. Ανάλογα με την χρήση τους, κάποια αντιβιοτικά έχουν βακτηριολυτική δράση, δηλαδή την πλήρης καταστροφή του λοιμωξιογόνου μικροοργανισμού, ενώ άλλα έχουν βακτηριοστατική δράση, δηλαδή αναστέλλουν όλες τις ζωτικές λειτουργίες του μικροοργανισμού, αλλά δεν τον καταστρέφουν. Εκτός από αυτές τις δύο βασικές χρήσεις, τα αντιβιοτικά χρησιμεύουν στην καταπολέμηση μυκητιάσεων και άλλων λοιμώξεων από παθογόνους μικροοργανισμούς.

Η σημαντικότερη διαφορά!

Σημαντικό να αναφέρουμε ότι αντιβιοτικά και αντιϊκά είναι δύο διαφορετικά φάρμακα. Αντιβίωση για ιώσεις δεν συνταγογραφείται από τους ιατρούς, καθώς δεν χρησιμεύει στην κατηγορία αυτή. Επομένως την επόμενη φορά που θα αυτοδιαγνωστείτε με ίωση, σας παρακαλώ όπως μην καταπιείτε όλο το φαρμακείο με αντιβιώσεις, καθώς αυτό θα επιφέρει όχι μόνο επιβάρυνση του ανοσοποιητικού σας συστήματος, αλλά και θα ταλαιπωρηθείτε άδικα.

Γιατί όλη αυτή η ένταση;

Μπορεί να σας φανεί περίεργο, αλλά μερικοί από τους μικροοργανισμούς ζουν μαζί μας (στο σώμα μας!) και όχι μόνο τρέφονται, αλλά και μας βοηθούν στο να αντιμετωπίζουμε τους καθημερινούς ύπουλους παράγοντες του περιβάλλοντος μας. Αυτοί είναι οι λεγόμενοι συμβιωτικοί παράγοντες. Fun Fact! Ο σταφυλόκοκκος θεωρείται συμβιωτικός μικροοργανισμός του δέρματος μας. Ο λόγος που παρουσιάζουμε συμπτώματα οφείλεται στην απόκλιση από την βακτηριδιακή ισορροπία – δυσβακτηρίωση του οργανισμού μας. Εάν επομένως χρησιμοποιούμε συνεχώς αντιβιοτικά παρασκευάσματα, μπορούμε πολύ εύκολα να μειώσουμε τους συμβιωτικούς παράγοντες και συνεπώς να προκληθεί δυσβακτηρίωση, η οποία με τη σειρά της να στείλει «λάθος εντολές» στο ανοσοποιητικό μας σύστημα. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να προκαλέσουμε πολλά προβλήματα στον οργανισμό μας, όπως εντεροπάθειες και άλλα πολλά νοσήματα που σχετίζονται με την δυσβακτηρίωση του σώματος μας.

Η Υπουλότητα στο μεγαλείο της!

Οι μικροοργανισμοί αυτοί έχουν μια πολύ ύπουλη ιδιότητα. Μπορούν να μεταλλάσσονται!

Θα μου πει κάποιος: « ε και;». Οι μεταλλάξεις δημιουργούν ανθεκτικά στελέχη (antibiotic-resistant strains) τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην αντιβιοτική θεραπεία. Η συχνή χρήση αντιβιοτικών σε μεγάλες ομάδες ανθρώπων μπορεί να προκαλέσει την παρουσία νέων στελεχών, με αποτέλεσμα την παρουσία ενδημικών τάσεων, δηλαδή να αρρωστούν πολλοί άνθρωποι μαζί από ένα ανθεκτικό στέλεχος, που ίσως κάποια μέρα να μην ανταποκρίνεται σε καμιά αντιβιοτική θεραπεία (Τα λεγόμενα «Superbugs»). Επομένως, εάν έχουμε βακτηριδιακή λοίμωξη θα πρέπει να μιλήσουμε με τον προσωπικό μας ιατρό και να υποβληθούμε σε ένα συγκεκριμένο αντιβιόγραμμα με το οποίο να ανακαλύψουμε σε ποια φαρμακευτική θεραπεία ανταποκρίνεται καλύτερα ο μικροοργανισμός που μας έχει καταβάλει και να θεραπευτούμε γρήγορα, εύστοχα και αποτελεσματικά.

Ποιος ο λόγος που γράφω όλα αυτά… Έχει παρατηρηθεί ότι υπάρχουν σημαντικές αυξήσεις στις πωλήσεις των αντιβιοτικών παρασκευασμάτων. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στις τελευταίες εξελίξεις με τον κόσμο να αντιδρά απερίσκεπτα και να λανθάνεται για την χρήση της αντιβίωσης. Αντιλαμβάνομαι επίσης ότι υπάρχει μια χαλαρότητα, όσον αφορά την χορήγηση αντιβιώσεων χωρίς συνταγή και κυρίως χωρίς εξέταση. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει όλα τα παραπάνω και ακόμη τόσα, κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες.

Για να καταλήξουμε κάπου κι επειδή σας ζάλισα, σας παρακαλώ όχι απερίσκεπτες χρήσεις και πάνω από όλα όχι χωρίς εξέταση και συνταγή από τον προσωπικό σας ιατρό. Είναι φοβερό το πώς συνυπάρχουμε με τόσους μικροοργανισμούς που όπως μπορούν να μας βοηθήσουν, έτσι μπορούν και να μας καταβάλουν. Οι αντιβιώσεις αποτελούν σωτήριο δώρο από την επιστήμη, αλλά δεν πρέπει να υπερβάλλουμε. Άλλωστε, τίποτα «πολύ» δεν υπήρξε ποτέ «καλό».

Εικόνες: canva.com

Πηγές: who.int


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την συγκατάθεση του beezdom.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Αντιβιώσεις – Μήπως το έχουμε παρακάνει;