Πολλοί θα αναρωτιέστε τι είναι η αντίστροφη ψυχολογία και πώς μπορεί να υπάρξει μέσα σε μια σχέση. Το έχετε εφαρμόσει κι εσείς, χωρίς να το έχετε καταλάβει καν; Ας τα πάρουμε από την αρχή.
Η αντίστροφη ψυχολογία με λίγα και πολύ απλά λόγια, είναι όταν θέλουμε κάποιος να κάνει κάτι που δεν θέλει, που αν το ζητήσουμε ευθέως θα αρνηθεί, οπότε λέμε ακριβώς το αντίθετο, με σκοπό να τον προκαλέσουμε και ως αποτέλεσμα να κάνει ακριβώς αυτό που θέλουμε εμείς, νομίζοντας πως είναι δική του απόφαση.
Σας μπέρδεψα;
Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Θέλετε πολύ να πάτε με τον σύντροφό σας σε μια συναυλία ενός καλλιτέχνη που δεν του αρέσει. Εάν το πείτε ευθέως, η απάντηση σαφέστατα και εξαρχής θα είναι όχι. Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν; Του λέτε «Θα ήθελα πολύ να πάω στη συναυλία, αλλά εσύ ποτέ δε θα δεχόσουν να έρθεις μαζί μου.» Αμέσως με αυτόν τον τρόπο ενεργοποιείτε κάποιες παραμέτρους, όπως το φιλότιμο και τον εγωισμό του, γιατί του λέτε «ποτέ δε θα δεχόσουν», όποτε θέλει να σας αποδείξει το αντίθετο!
Καλά όλα αυτά, αλλά κατά πόσο είναι υγιές μέσα στη σχέση να εφαρμόζονται τέτοιου είδους χειριστικές συμπεριφορές; Κατά την γνώμη μου η μαγεία μίας σχέσης είναι η ελεύθερη βούληση, να κάνει ο σύντροφος μου κάτι που δε θέλει, χωρίς να του το πω ή να τον αναγκάσω εγώ να το κάνει, μόνο και μόνο για να με δει ευτυχισμένη. Σε μία σχέση λοιπόν που εφαρμόζονται τεχνικές αντίστροφης ψυχολογίας και χειριστικές συμπεριφορές, δεν ξέρεις εάν ο άλλος αυτό που σου δίνει το κάνει επειδή θέλει ή επειδή το έχεις μεθοδεύσει να το κάνει.

enallaktikidrasi.com
Επίσης μία τέτοιου είδους σχέση έχει κρυμμένες πολλές τοξικές συμπεριφορές. Καταρχάς δεν ενδιαφέρεσαι για τις επιθυμίες του συντρόφου σου. Σε μια σχέση και πόσο μάλλον όταν είσαι ερωτευμένος, θέλεις να κάνεις ευτυχισμένο το ταίρι σου, γιατί είναι ο άνθρωπος σου και τον νοιάζεσαι. Με το να τον χειραγωγείς, το μόνο που πετυχαίνεις είναι η δική σου και μόνο ευτυχία. Πέρα από αυτό, η συμπεριφορά αυτή δηλώνει ξεκάθαρα εγωισμό και προσωποκεντρική τακτική, ότι δηλαδή θέλεις εσύ και μόνο εσύ να είσαι το κέντρο της προσοχής σε αυτή τη σχέση.
Εν κατακλείδι και καθαρά από την δική μου προσωπική οπτική γωνία είναι καλό τέτοιου είδους τεχνάσματα να μένουν στην άκρη, οι ανθρώπινες σχέσεις και πόσο μάλλον οι σχέσεις ερωτικού ενδιαφέροντος θα πρέπει πάντοτε να έχουν ως γνώμονα την ειλικρίνεια και την ελεύθερη βούληση όπως προ είπα.
Για πόσο και πόσο ευτυχισμένος νομίζεις πως μπορείς να υπάρξεις μέσα σε μια σχέση η οποία για βάση και θεμέλιο της έχει την τοξικότητα και την χειραγώγηση;
Η ψυχολογία από μόνη είναι ένα τεράστιο, πανέμορφο αλλά συνάμα πολύπλοκο κεφάλαιο στη ζωή μας, για να καταφεύγουμε να την χρησιμοποιούμε καθαρά και μόνο για να ικανοποιήσουμε τον εγωισμό μας. Και θυμηθείτε πως αντί να χρησιμοποιείτε την αντίστροφη ψυχολογία για να πετύχετε αυτό που θέλετε, μπορείτε πολύ απλά να κάνετε έναν ήρεμο και εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ ενηλίκων.
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: psychologynow.gr
What do you think?
Show comments / Leave a comment