Loading

Αντίδραση Γκοσέ: μάθε πώς να αναλύσεις τον απέναντι απ’ τις κινήσεις του!

Σκέψου ότι βρίσκεσαι σε μια μεγάλη αίθουσα με πολλούς ανθρώπους γύρω σου. Δεν μπορείς να τους ακούσεις, ούτε να σε ακούσουν. Το μόνο που μπορείς και μπορούν να κάνουν είναι να τους δεις και να σε δουν. Αυτό. Σκέψου τώρα ότι βρίσκεσαι εκεί μέσα πάνω από μια βδομάδα, κοντεύεις να κλείσεις μήνα (όχι δεν μιλώ για καραντίνα). Προφανώς πρέπει να επικοινωνήσεις με κάποιο άτομο αλλιώς θα σου στρίψει καμιά βίδα, θα τρελαθείς, κάτι τέλος πάντων θα λειτουργεί διαφορετικά (κλείνω προς το δυσλειτουργεί). Πως, λοιπόν, θα το κάνεις αυτό; Ναι σωστά κατάλαβες και αν δεν κατάλαβες θα συνεχίσω να φλυαρώ πιο κάτω οπότε διάβασε το άρθρο για να καταλάβεις. Θα το κάνεις παρατηρώντας την κινησιολογία και τις εκφράσεις του συνομιλητή σου. Όλα αυτά ονομάζονται γλώσσα του σώματος.

clickatlife.gr

Αλήθεια πόση σημασία δίνουμε σε αυτό τον τρόπο επικοινωνίας; Νομίζω πως αρκετοί έχουμε βολευτεί με τα λόγια ξεχνώντας τα μηνύματα που ένα σώμα μπορεί να μας δώσει. Να ενημερώσω, λοιπόν, πως μόνο το 8% της ανθρώπινης επικοινωνίας γίνεται με τα λόγια, το υπόλοιπο 92% ανήκει σε άλλα μέσα όπως το σώμα, η ένταση της φωνής, διάφορες γκριμάτσες και κινήσεις. Και άμα το καλοσκεφτείς ένα πειστικό παράδειγμα είναι όλα αυτά τα τσατ που υπάρχουν και τα εικονικά μηνύματα. Ποτέ, μα ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για το ύφος που χρησιμοποιεί ο συνομιλητή σου πίσω από ένα «καλά».

Στο σημείο αυτό να αναφέρω πως εγκεφαλογραφήματα δείχνουν πως οι γυναίκες (αιώνια μάχη των φύλων) επικοινωνιακά ξεπερνούν σχεδόν οποιονδήποτε άντρα στον πλανήτη. Μαγνητικές απεικονίσεις του εγκεφάλου, εξηγούν ακριβώς το γιατί. Οι γυναίκες εκτιμούν τη συμπεριφορά των άλλων αξιολογώντας τους καλύτερα, αφού διαθέτουν δεκατέσσερις μέχρι και δεκαέξι περιοχές του εγκεφάλου τους, ενώ οι άντρες έχουν μόνο τέσσερις έως έξι περιοχές. Αυτό εξηγεί πολλά. Μια γυναίκα μπορεί να αντιληφθεί πάνω κάτω τις προθέσεις του συνομιλητή της οπότε γνωρίζει και πότε απειλείται ενώ ένας άντρας δεν υπάρχει περίπτωση. Παράδειγμα; Μπορεί να του την πέσει η άλλη στην ψύχρα και να γυρίσει να σου πει «Είσαι υπερβολική. Είμαστε μόνο φίλοι!». Αχάμ!!! Και, όντως, αυτός να μην έχει καταλάβει τίποτα. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει κάτι δηλαδή το γεγονός ότι οι γυναίκες το έχουν, ρε παιδί μου, πιο έμφυτο και τους βγαίνει κάπως ασυνείδητα δεν σημαίνει ότι οποιοσδήποτε δεν μπορεί να εκπαιδεύσει τον εαυτό του ώστε να του βγαίνει συνειδητά (υπάρχουν βιβλία, ψάξτε το).

biografikoreloaded.gr

Τα δύο φύλα (αιώνια μάχη των φύλων… είναι ένα καταπληκτικό επιτραπέζιο το συστήνω), λοιπόν, διαφέρουν όχι μόνο στον τρόπο που αντιλαμβάνονται αλλά και στον τρόπο που φέρονται. Ένα παράδειγμα είναι αυτό του αυτό-εναγκαλισμού. Ως ενήλικες σε δύσκολες ή αμήχανες στιγμές προσπαθούμε να ξαναζήσουμε αυτό το παρηγορητικό αίσθημα των γονιών μας όταν μας κρατούσαν από το χέρι οπότε τείνουμε αυτό να το κάνουμε μόνοι μας. Οι κοπέλες συνήθως απλώνουν το ένα χέρι, το σταυρώνουν μπροστά και αγγίζουν το άλλο στο μπράτσο δημιουργώντας έτσι ένα νοητό φράγμα με την παιδική τους ηλικία. Αντίθετα, οι άντρες σε τέτοιες καταστάσεις σταυρώνουν τα χέρια μπροστά από το επίμαχο σημείο νιώθοντας πως έτσι προστατεύουν την «περιουσία» τους αποφεύγοντας ένα χτύπημα κάτω από τη μέση. Αυτή η στάση είναι γνωστή ως «Θέση του χαλασμένου φερμουάρ». Βέβαια, όλα αυτά υποσυνείδητα την ώρα που τα κάνεις δεν τα σκέφτεσαι απλώς αυτή είναι η αντίδραση σου.

Άλλο παράδειγμα είναι όταν μια γυναίκα βρίσκεται κοντά σε έναν άντρα που τον θεωρεί ελκυστικό, έχει τα μπράτσα της πιο ανοιχτά για να δείχνει πιο προσεγγίσιμη και άνετη. Διαφορετικά, όταν θεωρήσει πως ο άντρας που βρίσκεται απέναντι της είναι επιθετικός και μακριά από τα γούστα της, το πιο πιθανό θα σταυρώσει τα χέρια μπροστά στο στήθος της (και τα δύο). Οι άντρες, τώρα, προσπαθούν να δώσουν όγκο στο σώμα τους απλώνοντας τα άκρα τους για να κάνουν αισθητή την παρουσία τους και να περάσουν ένα κλίμα δυναμισμού.

Γίνε λίγο πιο παρατηρητικός! Ξέρεις πόσα μπορείς να λάβεις από μια απλή κίνηση ή ένα απλό τίναγμα στο πόδι. Αν τα συνδυάσεις όλα μαζί κίνηση, λόγο, φωνή, έκφραση και γενικότερα το όλο κλίμα μπορείς «να βγάλεις λαβράκι» που λένε και εις τας Αθήνας και τότε μάλλον έχεις αρχίσει να ξετυλίγεις όλο αυτό το κουβάρι που ονομάζεται… αντίδραση Γκοσέ!

cityoflarnaka.com

Άντε παιδιά και καλό ψάρεμα!     


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: incimages.com

ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ

Λέξεις κλειδιά: Δικηγόρος, Γένος θηλυκού, Ρομαντισμός, Ρεαλισμός, Τρελή, Παλαβή, Υπερβολή, Ουτοπία, Θάρρος, Θράσος, Φρίκη, Χάος, Αλλαγές, Ελευθερία, Επιλογές. Εμπνεύσεις: ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ Λογοτεχνία (Ουγκώ), Ποίηση (Καζαντζάκης), Θέατρο (Τένεσσυ)

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Αντίδραση Γκοσέ: μάθε πώς να αναλύσεις τον απέναντι απ’ τις κινήσεις του!