Loading

Άνθρωπος vs. Διάστημα: 5 σημεία-σταθμοί

Μπορώ να φανταστώ έναν πρώιμο Homo Sapiens, κάπου στα πενήντα χιλιάδες χρόνια πριν, να επιστρέφει εξουθενωμένος ένα βράδυ στο προσωρινό του καταφύγιο, έπειτα από μια κουραστική μέρα κυνηγιού και να ξαπλώνει στο αυτοσχέδιό του κρεβάτι για να πάρει λίγες ώρες πολύτιμης ξεκούρασης. Και μπορώ έπειτα να φανταστώ αυτόν τον πρώιμο Homo Sapiens, προτού κλείσει τα μάτια του, να κοιτάζει τον έναστρο ουρανό, να θαυμάζει το ολόγιομο φεγγάρι και να αναρωτιέται: «Τι είναι όλα αυτά; Πόσο μακριά λες να είναι αυτές οι φωτεινές κηλίδες; Θα μπορέσει άραγε ποτέ το είδος μου να ταξιδέψει σε αυτές;»

Από τότε, η ανθρωπότητα έχει κάνει τεράστια βήματα προόδου. Κατάφερε να “αποκωδικοποιήσει” σε μεγάλο βαθμό τα μυστικά του διαστήματος και κατάφερε ακόμα και να πατήσει το πόδι της στην μεγαλύτερη φωτεινή κηλίδα του νυχτερινού ουρανού. Εάν όμως επιχειρούσε κάποιος να απαριθμήσει τα πιο σημαντικά γεγονότα σε αυτή την προσπάθεια του ανθρώπου για να “δαμάσει” το διάστημα, ποια θα ήταν αυτά;

Αυτό είναι λοιπόν που καλούμαι να κάνω σε αυτό το άρθρο. Αν και δεν είναι καθόλου εύκολο να ξεχωρίσω μονάχα πέντε στιγμές από τις εκατομμύρια που χρειάστηκαν να μεσολαβήσουν για να φτάσουμε στην σημερινή κατανόηση του διαστήματος, αυτό ακριβώς είναι που θα επιχειρήσω!

1. Η εφεύρεση του τηλεσκοπίου

ungo.com.tr

Ε μα φυσικά! Χωρίς τηλεσκόπιο, αστρονομία δεν υπάρχει! Αν και υπάρχουν αρκετοί ισχυρισμοί για το πότε και από ποιον επινοήθηκε το τηλεσκόπιο, η πρώτη καταγεγραμμένη πατέντα ανήκει στον Ολλανδό οπτικό Χανς Λιπερσέι και χρονολογείται στο μακρινό 1608. Μέσα σε μία μόλις δεκαετία μετά την εφεύρεση του, το τηλεσκόπιο οδήγησε τόσο στη θεμελίωση της ηλιοκεντρικής θεωρίας από τον Γαλιλαίο, όσο και στην διατύπωση των τριών εμπειρικών νόμων του Κέπλερ, οι οποίοι περιγράφουν την κίνηση των πλανητών γύρω από τον ήλιο.

2. Νόμος Hubble-Lemaître και Μεγάλη έκρηξη

nbcnews.com

Οι παρατηρήσεις του Edwin Hubble στα τέλη της δεκαετίας του 1920 επιβεβαίωσαν τις προηγούμενες θεωρητικές προβλέψεις μερίδας επιστημόνων και έδωσαν ξεκάθαρη απάντηση: το σύμπαν διαστέλλεται. Αυτό το αποτέλεσμα έθεσε τις βάσεις για την επικρατέστερη μέχρι σήμερα θεωρία για το πώς δημιουργήθηκε το σύμπαν μας, τη θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης (Big Bang).

3. Πρώτος άνθρωπος στο διάστημα

https://im-media.voltron.voanews.com/Drupal/01live-166/styles/sourced/s3/2019-04/2745152E-AAA2-4B32-B3DA-73171656E7E2.jpg?itok=E2UJcCUV

voltron.voanews.com

Στις 12 Απριλίου 1961, ο 27χρονος Yuri Gagarin γράφει ιστορία, καθώς γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που ταξιδεύει στο διάστημα, γίνεται ο πρώτος κοσμοναύτης. Άνθρωπος vs Διάστημα, σημειώσατε 1-0!

4. Πατώντας στο φεγγάρι

https://ge.usembassy.gov/wp-content/uploads/sites/165/AP_19191638477919-3-750x596.jpg

usembassy.gov

Η στιγμή που ονειρευόταν ο πρώιμος εκείνος Homo Sapiens γίνεται επιτέλους πραγματικότητα. Φυσικά και δεν θα μπορούσα να παραλείψω την πρώτη προσεδάφιση του ανθρώπου στη Σελήνη, η οποία είναι αδιαμφισβήτητα το πιο σημαντικό γεγονός στην ιστορία της εξερεύνησης του διαστήματος. Όπως άλλωστε είπε και ο Neil Armstrong σε εκείνον τον διάσημο σεληνιακό του περίπατο στις 20 Ιουλίου του 1969: «Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα».

5. Πρώτη απεικόνιση μαύρης τρύπας

https://media.wired.com/photos/5cadec1fb75f9b23c6466d74/4:3/w_1864,h_1398,c_limit/blackhole.jpg

wired.com

Η πρώτη απεικόνιση μαύρης τρύπας, η οποία παρουσιάστηκε τον Απρίλιο του 2019, είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια φωτογραφία. Είναι το αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας περισσότερων από 200 επιστημόνων, η οποία διήρκησε δύο χρόνια και για την οποία χρησιμοποιήθηκαν εφτά αστεροσκοπεία ανά την υφήλιο, που στο σύνολό τους λειτουργούσαν ουσιαστικά ως ένα τηλεσκόπιο στο μέγεθος της Γης.

https://www.cgi.com/sites/default/files/styles/hero_banner/public/space_astronaut.jpg?itok=k2oFRHrr

cgi.com

Ένα πράγμα νομίζω είναι σίγουρο: όσο υπάρχουν άτομα τα οποία θα κοιτάζουν τα αστέρια, με τον ίδιο θαυμασμό που τα κοιτούσαν ο Γαλιλαίος και ο Κέπλερ και θα διψούν για απαντήσεις, αυτή η λίστα δεν θα σταματήσει ποτέ να μεγαλώνει.

Πηγές:
britannica.com, nationalgeographic.com


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: wallpapercave.com

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΠΑΣΙΤΗΣ

Γιάννης, φυσικός, αναλυτής, συγγραφέας και μελισσό-αρθρογράφος. Αυτά βασικά χρειάζεται να ξέρετε για μένα. Τα υπόλοιπα επίθετα, μετοχές ή και φράσεις που τυχόν να με χαρακτηρίζουν θα τα ανακαλύψετε στην πορεία.

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Άνθρωπος vs. Διάστημα: 5 σημεία-σταθμοί