Loading

Ανισότητα των δύο φύλων. Ντεμοντέ ατάκα ή πραγματικότητα;

Είμαστε στην εποχή που το να υποστηρίξεις πως υπάρχει ανισότητα μεταξύ των δυο φύλων θεωρείται ντεμοντέ, ξεπερασμένο και αβάσιμο. Όποτε ειπωθεί κάποια τέτοια κουβέντα περί ανισότητας οι άνθρωποι, γνήσια παιδιά της κοινωνίας που δημιούργησαν, έχουν την τάση να θυμούνται παλαιές εποχές όπου οι γυναίκες υπέφεραν πραγματικά από ανισότητα. Κάποτε οι γυναίκες δεν μπορούσαν να πάνε οπουδήποτε μόνες. Κάποτε οι γυναίκες δεν μπορούσαν να υποστηρίξουν τον εαυτό τους, σχεδόν δεν θεωρούνταν άνθρωποι για να υπολογίζονται. Κάποτε οι γυναίκες δεν μπορούσαν να φοράνε ότι θέλουν γιατί θεωρείτο άσεμνο και προκλητικό να δείχνουν το σώμα τους.

Και έτσι οι άνθρωποι κουνώντας με ικανοποίηση το κεφάλι κάθονται στην πολυθρόνα τους αραχτοί και ήσυχοι πως δεν έμεινε κάτι άλλο να κάνουν για μας. Ύστερα, ανοίγοντας την τηλεόραση, ξεκινούν να σχολιάζουν αποδοκιμαστικά εκείνη την γυναίκα που περπατούσε αργά το βράδυ μόνη και περίμενε πως δεν θα παρενοχληθεί. Γιατί η άλλη; Μπήκε μόνη σε ταξί και περίμενε πως δεν θα την ξεμοναχιάσει ο ταξιτζής; Η τρίτη και η καλύτερη βγαίνει τώρα και κλαίγεται ενώ είδαμε τι φορούσε! Ποιος θα την πιστέψει; Χαζοί είμαστε;

iatropedia.gr

Είναι γεγονός. Τα αγόρια και τα κορίτσια δεν μεγαλώνουν ίδια. Και είναι τραγικό το πώς αυτή η ανισότητα έχει καταφέρει να αθωωθεί όχι μονάχα στα πλείστα αγόρια αλλά και σε αρκετά κορίτσια. Γιατί έτσι μαθαίνουμε από μικρές όχι μόνο από τους γονείς αλλά κυρίως από την κοινωνία. Από αυτούς τους άγραφους νόμους και τις αυθεντίες τις κοινωνίας που κρέμονται αόρατες πάνω από τα κεφάλια μας, μα η καυτή και βρωμερή τους ανάσα καίει καθημερινά το σβέρκο μας. Τα κορίτσια πρέπει να προσέχουν πως κάθονται και πως ντύνονται. Όχι για λόγους ευγενείας αλλά για να ξέρουν πάντα τι φανερώνουν στο κοινό τους. Γιατί αυτό που έχει καταπονηθεί και υποβιβαστεί ως κανένα άλλο είναι το ίδιο το γυναικείο σώμα.

Ακόμη κι αν δεν λέγεται έτσι ωμά ποτέ, ο τρόπος αντιμετώπισης των θυμάτων σεξουαλικής παρενόχλησης/ κακοποίησης δίνει στεγνά την κοινωνία για την γαλούχηση της ιδέας πως τα κορίτσια δεν έχουν ένα σώμα σύμβολο της μητρότητας και της θηλυκότητας μα ένα αντικείμενο σεξουαλικής ικανοποίησης. Ένα αντικείμενο δικό τους μεν μα που αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνό τους και γι αυτό πρέπει να το κρύψουν καλά. Ολόκληρο το γυναικείο σώμα είναι ένοχο. Όχι μονάχα το στήθος ή οι γλουτοί μα και τα πόδια, τα χέρια, οι ώμοι, η πλάτη, ο λαιμός, το χαμόγελο, το βλέμμα. Όλα προκαλούν, όλα δίνουν δικαιώματα.

Το σώμα της γυναίκας είναι άμεσα και άρρηκτα συνδεδεμένο με την σεξουαλικότητα. Η ίδια η γυναίκα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ικανοποίηση.

Και αυτή είναι η μεγαλύτερη ανισότητα εις βάρος των γυναικών.


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: efsyn.gr

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Ανισότητα των δύο φύλων. Ντεμοντέ ατάκα ή πραγματικότητα;