Loading

Αναστασία: Πώς η αστυνομική «βία» δημιουργεί σύμβολα αντίστασης.

svg12 Οκτωβρίου, 2021Bee freeΠΙΕΡΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Γύρω μας υπάρχουν πολλά πρόσωπα, με ενδιαφέρουσες ιστορίες που πολλές φορές δεν βγαίνουν “στα φώτα της δημοσιότητας”.  Σήμερα επέλεξα να σας παρουσιάσω μία δυναμική, φιλόδοξη και όμορφη γυναίκα, την Αναστασία. Η Αναστασία είναι μία 25χρονη Κύπρια μουσικός με ρίζες από την Ουκρανία. Συγκεκριμένα είναι τραγουδίστρια – τραγουδοποιός που συνθέτει τα δικά της τραγούδια, κάτι που τώρα τελευταία έχει ξεκινήσει στην Κύπρο (female singer – songwriter).

Το project της ονομάζεται Nama Dama όπου γράφει ποιήματα, αφηγήσεις και ιστορίες.  Βγαίνει μόνη της στην σκηνή με ένα πιάνο και όπως σημείωσε η ίδια “ότι ήθελε προκύψει”.  Αφηγείται τις ιστορίες της με τη συνοδεία του πιάνου.  Ξεκίνησε το 2019 το πρώτο μικρό δισκάκι με ελληνικά και αγγλικά το οποίο μπορείτε να βρείτε εδώ. Ονομάζεται Confessions To My Song Bird και το αφιέρωσε στα άτομα που της έδωσαν έμπνευση. 

“Το αηδόνι για μένα είναι μια πηγή έμπνευσης και τη συμβολίζω με ένα αηδόνι που φεύγει και έρχεται, δεν ξέρεις πότε θα έρθει αλλά έρχεται όποτε θέλει και σου δίνει χαρά.”

Η Αναστασία είναι ευαισθητοποιημένη όσων αφορά θέματα δημοκρατίας, προσωπικών ελευθεριών, καλλιτεχνικής λογοκρισίας και  ακτιβίστρια που πολεμά για τα δικαιώματα αυτής και των συμπολιτών της.  Στην συνέντευξη σημείωσε ότι δεν είναι κομματικοποιημένη ούτε πολιτικοποιημένη, αλλά παρουσιάστηκε στην πορεία διαμαρτυρίας κατά της διαφθοράς των “Ως Δαμέ” στο κέντρο της Λευκωσίας στις 13 Φεβρουαρίου λόγω του ότι ήταν εναντίον της διαφθοράς, εναντίων του αυταρχισμού της εκκλησίας και εναντίον των αυταρχικών μέτρων της κυβέρνησης που αποδείχτηκε ότι είναι και αντισυνταγματικά.

“Στην πορεία ο μητροπολίτης Μόρφου απέδειξε ότι ήταν αντισυνταγματικά τα μέτρα και η υπουργός εξέδωσε το διάταγμα χωρίς να ελεγχθεί καθόλου. Ήμασταν βασικά εναντίον της διαφθοράς και του τρόπου που η κυβέρνηση άρπαξε τα δικαιώματα του πολίτη στερώντας μας τις βασικές μας ελευθερίες. Ελευθερίες κίνησης, κοινωνικοποίησης, χαράς.. Στη διαδήλωση υπήρχαν παιδιά με τους γονείς τους. Αποδείχτηκε ότι οι επιστολές δεν παίρνουν τόπο και δεν άφησαν άλλη επιλογή στον κόσμο από το να δείξει με την παρουσία του και την φυσική – σωματική σου του ακεραιότητα ότι θέλει αλλαγή”.

Η Αναστασία κτυπήθηκε στη διαδήλωση με πολύ δυνατή πίεση νερού από αντλία αστυνομικής δύναμης ενώ χόρευε και χειρονομούσε ως σύμβολο αντίστασης.

“Όταν νικάς το φόβο υπάρχει κίνδυνος να δεχτείς τις επιπτώσεις, αλλά υπάρχει το ρίσκο το καλό – να φέρεις την αλλαγή. Η αστυνομία ήρθε σαν εκδικητική δύναμη και με τιμώρησαν για την ανυπακοή μου.”    

Έχασε τις αισθήσεις της και τραυματίστηκε σοβαρά στο μάτι. Η αστυνομία ισχυρίζεται ότι η Αναστασία κτύπησε μόνη της, δεν απολογήθηκε και  η υπόθεση ερευνάται από την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας. Μετά από δύο χειρουργεία το μάτι της τώρα είναι καλά αλλά έχει διαγνωστεί με Slight Distortion of Vision. 

Η Αναστασία σημείωσε ότι μετά τα δρώμενα επειδή έπρεπε να αναρρώσει αλλά και για να κλείσουν οι ψυχικές και σωματικές πληγές επέλεξε να κάνει άλλου είδους επανάσταση. Τρεις μέρες μετά από την πρώτη εγχείρηση που έκανε στο μάτι η είχε την ιδέα για τη δημιουργία ενός Short Film εμπνευσμένου από τους πίνακες του εκπαιδευτικού και ζωγράφου Γιώργου Γαβριήλ. Το πρώτο μισό του Short Film το έγραψε μέσα στον πόνο με το μάτι της χάλια ενώ ανάρρωνε και το άλλο μισό είναι μια διασκευή παραδοσιακού τραγουδιού ελληνικού σε διασκευή Nama Dama.

“Στο Short Film βλέπουμε τον πολίτη που υπακούει και τον πολίτη που αντιστέκεται και λέει ότι είμαι ένας ορθολογικός άνθρωπος με τις δικές μου απόψεις και έχω το δικαίωμα να τις εκφράζω. Η τέχνη, η ομορφιά, η καλοσύνη και το φως θα σπάσουν το μίσος, την αδικία, τον φόβο.. Μπορεί να είναι και ο λόγος που αντέδρασα με αυτόν τον τρόπο εκείνη την μέρα, ο λόγος που κάναμε το Short Film. Δεν τα βάλαμε κάτω, δεν ξεχάσαμε τι έγινε και προσπαθήσαμε προς τιμήν όλων των ανθρώπων που ακόμα παλεύουν για μια πιο ολιστική δημοκρατία. Θεώρησα σωστό να γίνει ένα Short Film που να θαυμάζει την δύναμη της τέχνης στην αλλαγή.”

Φέρνοντας κοντά πολλούς καλλιτέχνες, ανθρώπους που αγαπούν την τέχνη και θεωρούν ότι μπορεί να λειτουργήσει σαν ακτιβισμός η Αναστασία επέλεξε να επαναστατήσει με τέχνη. Η τέχνη έχει τη δύναμη να αλλάξει πράγματα στην ζωή, στην κοινωνία, στην πολιτική και στην ποιότητα ζωής μας. Το Short Film βγάζει προς τα έξω ένα δυνατό κοινωνικό μήνυμα που σίγουρα θα φέρει αντιδράσεις.

“Τίποτα δεν θα εμποδίσει το φως να περάσει από τις χαραματιές. Το φως πάντα θα περνά.  Εύχομαι φως, αγάπη και δύναμη.”

Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια της Αναστασίας και της εύχομαι όλα να πάνε κατ’ ευχήν! Το να μην φοβάσαι να πεις την άποψη σου δείχνει την αυθεντικότητα και την πίστη στη δύναμη που έχεις μέσα σου, στις σκέψεις σου και το έργο που θέλεις να κάνεις στην ζωή. 

Δείτε εδώ το νέο Mini-Clip της Αναστασίας με ακτιβιστικό χαρακτήρα!


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Αναστασία: Πώς η αστυνομική «βία» δημιουργεί σύμβολα αντίστασης.