Loading

Αν όλα τα παιδιά…

Μερικές φορές αναρωτιέμαι τι θα γινόταν αν αυτός ο κόσμος είχε μόνο παιδιά.

Αναρωτιέμαι πως θα ήταν ο κόσμος μας αν όλοι μας μέναμε παιδιά.

Πόσο διαφορετικός θα ήταν ο κόσμος μας, αν μπορούσαν τα παιδιά να πάρουν τη σκυτάλη.

Αν όλα τα παιδιά της γης πιάνανε γερά τα χέρια! Τι θα γινόταν τότε;

multiplemayhemmamma.com

Αναρωτιέμαι τι σκεφτότανε τότε ο ποιητής Νίκος Καζαντζάκης όταν έγραφε το έργο του «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά». Ο Αλέξης Ζορμπάς ένα ελεύθερο πνεύμα που δεν ζητούσε πολλά. Ένα πνεύμα που δεν αναζητούσε τίποτα, περνούσε καλά με αυτά που είχε, πράγμα που ζήλεψε και αγάπησε αφάνταστα ο ποιητής μας. Στο πρόσωπο του Αλέξη Ζορμπά, παρόλο το μεγάλο της ηλικίας του, καθρεπτιζόταν ένα σκανταλιάρικο αγοράκι που πάντα ήταν εκεί να τον συντροφεύει. Ναι, αυτός ο άνθρωπος κατάφερε να μείνει παιδί! Αυτό ήταν μάλιστα και το βασικό χαρακτηριστικό που ενέπνευσε τον ποιητή μας.

Αναρωτιέμαι, λοιπόν, αν μια μέρα ξυπνούσες πάλι παιδί, τι θα έκανες; Σκέψου μια μέρα γεμάτη παιχνίδι, γέλιο και αθώα βλέμματα. Σκέψου πόσο αλλιώτικος θα ήταν τούτος ο κόσμος. Πόσο ωραία αλλιώτικος θα ήταν αν ο καθένας μας ξυπνούσε παιδί;

Τα παιδιά μπορούν να διδάξουν πολλά πράγματα. Πράγματα που οι μεγάλοι ξεχνούν και αφήνουν να χαθούν θεωρώντας τα ασήμαντα και μικρά. Κάθισε μια μέρα και παρατήρησε ένα παιδάκι θα δεις πως θα λυθούν πολλά από τα προβλήματα σου. Όμως, άσε το να σε πάρει από το χέρι και να σε οδηγήσει αυτό στο δικό του κόσμο. Μην του το χαλάσεις με φτηνές δικαιολογίες τύπου «δεν έχω χρόνο», «πρέπει να φύγω», «έχω δουλειά», «έχω διάβασμα». Μην του το αρνηθείς, ένα ταξιδάκι θέλει να πάτε, αλλά σε θέλει εκεί παρόν, σώμα και πνεύμα. Μην πλανέψεις τον εαυτό σου με το γνωστό «δεν καταλαβαίνει»… Τα πάντα καταλαβαίνει.

mylife.com.cy

Πρόσεξε τα και θα δεις πως αυτά ζουν στο εδώ και το τώρα, ακολουθούν τη φωνή της καρδιάς και του ενστίκτου τους, εκφράζονται πηγαία και ενθουσιάζονται με τα πιο απλά, πιστεύουν με πάθος, φέρονται με αυθορμητισμό, μιλούν με την αλήθεια τους, δημιουργούν συνέχεια, δεν τα ενδιαφέρει μόνο το καινούργιο, δεν βαριούνται να επαναλαμβάνονται, κινούνται με το δικό τους ρυθμό και όχι αυτόν που επιβάλει η κοινωνία, δεν διστάζουν να παραδεχτούν αυτό που νιώθουν, δεν ντρέπονται να πουν αυτό που νιώθουν, δεν διακρίνουν και ξέρουν να αφοσιώνονται με πάθος και απόλυτα με αυτό που κάνουν.

Ναι, τώρα καταλαβαίνω γιατί ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος έγραψε αυτό το ποίημα. Γιατί μόνο η ψυχή ενός παιδιού θα μπορούσε να φανταστεί και να πιστέψει με πάθος, με το πάθος που χρειάζεται ώστε να γίνει αυτός ο κύκλος.

Ο ενθουσιασμός, το πάθος, η φαντασία τους, η χαρά, η αγάπη και ο αυθορμητισμός τους να εκφράζουν αυτό που σκέφτονται χωρίς να το σκέφτονται αποτελούν τα βασικά συστατικά για να γίνει ο κύκλος πολύ πολύ μεγάλος και ολόκληρη τη γη μας να αγκαλιάσει.

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: lh3.googleusercontent.com

ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ

Λέξεις κλειδιά: Δικηγόρος, Γένος θηλυκού, Ρομαντισμός, Ρεαλισμός, Τρελή, Παλαβή, Υπερβολή, Ουτοπία, Θάρρος, Θράσος, Φρίκη, Χάος, Αλλαγές, Ελευθερία, Επιλογές. Εμπνεύσεις: ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ Λογοτεχνία (Ουγκώ), Ποίηση (Καζαντζάκης), Θέατρο (Τένεσσυ)

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Αν όλα τα παιδιά…