Η άνοιξη μπήκε για τα καλά. Οι αμυγδαλιές και τα λουλούδια άνθισαν, οι μελισσούλες άρχισαν να δουλεύουν αδιάκοπα, οι μέρες μεγάλωσαν, τα πουλάκια κελαηδούν και η φύση το γλεντάει. Και ενώ ο έρωτας ανθίζει μαζί με τα άνθη των δέντρων, κάποιοι καταριούνται την ώρα και την στιγμή που βγήκαν έξω να απολαύσουν τον ερχομό της άνοιξης. Ναι ναι σωστά καταλάβατε. Αναφέρομαι σε εμάς (συμμερίζομαι τον πόνο σας αδέρφια) που κάθε χρόνο τέτοια εποχή υποφέρουμε από τις αλλεργίες της άνοιξης.
Πού οφείλονται οι αλλεργίες της άνοιξης;
Είναι γνωστό ότι οι καιρικές συνθήκες παίζουν σημαντικό ρόλο στην ύπαρξη και μετακίνηση της γύρης, κάτι το οποίο έχει άμεση επίπτωση στην εμφάνιση αλλεργικών συμπτωμάτων. Κατά την διάρκεια της άνοιξης οι ασθενείς υποφέρουν κυρίως από τις γύρεις των αγρωστωδών (άγρια δημητριακά, χορτάρια, γρασίδια, γκαζόν,) ή της ελιάς. Επίσης η αυξημένη παρουσία μυκήτων λόγω της έντονης βλάστησης και η αύξηση της οικιακής σκόνης λόγω της μεγάλης αύξησης της υγρασίας και της θερμοκρασίας, είναι ακόμη δύο παράγοντες που συμβάλλουν στην εκδήλωση ανοιξιάτικων αλλεργιών.

mainstreetfamilycare.com
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Τα συμπτώματα που προκαλούνται, εντοπίζονται σε αρκετά σημεία του σώματος, όπως στη ρινική και στοματική κοιλότητα και στο αναπνευστικό σύστημα.
Οι πιο συνηθισμένες ανοιξιάτικες αλλεργίες είναι:
Η αλλεργική ρινίτιδα:
Τα πιο συνήθη συμπτώματα είναι συνάχι, φτέρνισμα, φαγούρα και μπούκωμα στη μύτη και κατ’ επέκταση πονοκέφαλος. Εάν αυτά τα συμπτώματα δεν αντιμετωπιστούν σωστά και έγκαιρα, μπορεί να προκύψουν επιπλοκές, όπως είναι η ιγμορίτιδα ή η ωτίτιδα.
Η ρινοεπιπεφυκίτιδα:
Τα συμπτώματα είναι ίδια με αυτά της αλλεργικής ρινίτιδας μαζί με προβλήματα στα μάτια, όπως φαγούρα, κοκκίνισμα και δάκρυα.
Το αλλεργικό άσθμα:
Τα συμπτώματα σε αυτή την περίπτωση ποικίλλουν. Μπορεί ο ασθενής να παρουσιάζει δύσπνοια και δυσφορία στο στήθος μία φορά την εβδομάδα. Από την άλλη όμως μπορεί τα συμπτώματα να είναι πιο σοβαρά, για παράδειγμα έντονος διαρκής βήχας, προκαλώντας έτσι μόνιμο πρόβλημα στην αναπνοή.

shopify.com
Αντιμετώπιση
Κατ’ αρχάς εννοείται πως η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Τι εννοώ με αυτό; Ότι τα άτομα που έχουν τέτοιες ευαισθησίες πρέπει να αποφεύγουν όσο γίνεται την έκθεση τους στο αίτιο της αλλεργίας. Για παράδειγμα να αποφεύγετε τις βόλτες στην εξοχή και στο βουνό, κυρίως όταν φυσάει ή έχει πολύ μεγάλη ηλιοφάνεια.
Εκτός από αυτό, θα ήταν καλό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να σας συστήσει κάποια προληπτική αγωγή ( αντιισταμινικά, ρινικά σπρέι, χάπια ή σταγόνες για το στόμα κλπ), έτσι ώστε να ελαττωθεί ή ένταση και η διάρκεια των συμπτωμάτων.
Οι αλλεργίες της άνοιξη είναι όντως κάτι πολύ άσχημο για αυτούς που το ζουν, αλλά να θυμάστε πως ακολουθώντας μερικούς κανόνες και συμβουλές you can always bee healthy!
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: pediatricsoffranklin.com
What do you think?
Show comments / Leave a comment