Η αλλαντίαση είναι μια σπάνια τοξική δηλητηρίαση που προκαλείται από μια τοξίνη (botulinum toxin) που εκκρίνει το βακτήριο Clostridium botulinum. Η τοξίνη αυτή θεωρείται μια από τις πιο θανατηφόρες ουσίες, μπορεί να προκαλέσει παράλυση, δυσκολία στην αναπνοή και θάνατο.
cloudfront.net
Η αλλαντίαση χωρίζεται σε 3 κύριες κατηγορίες:
researchgate.net
1.Τροφική: η μόλυνση προέρχεται από την κατανάλωση τροφών που περιέχουν την τοξίνη και δεν έχουν καθαριστεί και μαγειρευτεί σωστά ούτως ώστε να εξοντωθεί για παράδειγμα κονσερβοποιημένες τροφές
2.Βρεφική: επηρεάζει βρέφη 6 εβδομάδων εώς και 6 μηνών όταν το βρέφος καταναλώσει τροφές όπως μέλι η χώμα το οποίο περιείχε τους κόκκους του βακτηρίου. Παιδιά μεγαλύτερων ηλικιών δεν μολύνονται αφού αναπτύσσουμε αντισώματα ενάντια στο βακτήριο αυτό.
3.Τραυματική: είναι πολύ σπάνια και προέρχεται από την μόλυνση του τραύματος με το βακτήριο. Συνήθως παρατηρείται σε χρήστες ναρκωτικών.
Συμπτώματα:
freepik.com
- Πέσιμο βλεφάρων
- Θολή όραση
- Δυσκολία στην αναπνοή
- Δυσκολία στην κατάποση και την ομιλία
- Αδυναμία των μυών του προσώπου
- Παράλυση
Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι κρίσιμη. Η διάγνωση γίνεται με την ανίχνευση της τοξίνης στον ορό τα κόπρανα η τις γαστρικές εκκρίσεις του ασθενούς και στην εύρεση του βακτηρίου σε καλλιέργεια των γαστρικών εκκρίσεων, κοπράνων ή στην περίπτωση της τραυματικής αλλαντίασης του τραύματος του ασθενούς. Παράλληλα στην τροφική αλλαντίαση η τοξίνη εντοπίζεται και στο τρόφιμο που ευθύνεται για την μόλυνση.
Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει χορήγηση μιας αντιτοξίνης για εξουδετέρωση της τοξίνης του βακτηρίου και βοήθεια στις λειτουργείες του σώματος που έχουν επηρεαστεί όπως για παράδειγμα η αναπνοή μέχρι ο ασθενής να αναρρώσει. Η θεραπεία δυστυχώς δεν μπορεί να ανατρέψει την παράλυση που έχει προκληθεί αλλά στα περισσότερα άτομα βελτιώνεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου.
Πώς μπορείτε να προστατευθείτε;
- Μην καταναλώνετε τρόφιμα από φθαρμένες κονσέρβες, που δεν έχουν αποθηκευτεί στις κατάλληλες θερμοκρασίες ή αφότου έχει περάσει η ημερομηνία λήξης τους.
- Πλένετε σωστά τα τρόφιμα.
- Αποθηκεύετε τα μαγειρεμένα και τα ωμά φαγητά ξεχωριστά.
- Αποφεύγετε να δίνετε σε βρέφη μέλι καθώς μπορεί να περιέχει κόκκους βακτηρίου.
Εάν υποψιάζεστε ότι εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε έχει προσβληθεί από την τοξίνη επισκεφθείτε αμέσως τον γιατρό σας.
Πηγές: healthline.com, eody.gov.gr, onmed.gr, who.int, nhs.uk
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την συγκατάθεση του beezdom.com
***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου:biotechscope.com
What do you think?
Show comments / Leave a comment