Loading

Αλλαγή.

Θυμάσαι εκείνη τη φορά που γνώρισες κάποιον και σκέφτηκες πως άμα διόρθωνε ένα στοιχείο του χαρακτήρα του θα ήταν τέλειος για εσένα; Ή θυμάσαι τότε που ένας κοντινός σου άνθρωπος άρχισε να σου φέρεται άσχημα και το μόνο πράγμα που σκεφτόσουν ήταν ότι αφού κάποτε ήταν καλός απέναντι σου μπορεί να γίνει ξανά και ότι θα προσπαθήσεις να τον «αλλάξεις»;

Σίγουρα δεν είναι λίγες οι φορές που έχεις προσπαθήσει να «φτιάξεις» κάποιον, ακόμα και χωρίς να το καταλαβαίνεις και προφανώς όχι με αρνητικό σκοπό. Πολλοί άνθρωποι έχουμε την τάση να θέλουμε να διορθώσουμε αρνητικά στοιχεία των ατόμων που μπαίνουν στη ζωή μας. Κάποιοι το κάνουν γιατί είναι πληγωμένοι οι ίδιοι και δε μπορούν να βοηθήσουν τον εαυτό τους, άλλοι επειδή έχουν περάσει κάτι παρόμοιο και δε θέλουν να βλέπουν κοντινά τους άτομα να βασανίζονται. Υπάρχουν πολλοί λόγοι και όλοι βγάζουν σίγουρα ένα νόημα.

Ποιο είναι όμως το πρόβλημα σε μια τέτοια κατάσταση; Με ποιο τρόπο θα πρέπει να γίνεται κάτι τέτοιο και υπό ποιές συνθήκες ;

Όπως θα χεις παρατηρήσει και με τον εαυτό σου, πολλές φορές οι γύρω σου θα σου έλεγαν κάτι το οποίο ήταν μπροστά στα μάτια σου, αλλά εσύ εθελοτυφλούσες ή δε το αναγνώριζες καν γιατί σε είχαν καταβάλλει άλλα πιο έντονα συναισθήματα. Μόνο όταν εσύ το πήρες απόφαση κατάφερες να το δεις πραγματικά. Σαν άνθρωπος πιστεύω πάρα πολύ πως όλοι πάντα βλέπουμε μόνο ό,τι θέλουμε και ό,τι είμαστε έτοιμοι να δούμε. Τα έντονα συναισθήματα και οι έντονες καταστάσεις είναι πολύ δύσκολα διαχειρίσιμες και σπάνια μπορούμε να τις επεξεργαστούμε αντικειμενικά και να δούμε το καλό μας. Εδώ έρχονται οι άνθρωποι που θέλουν να μας βοηθήσουν.

huffingtonpost.com

Θα επιμείνω στο ότι αν εσύ ο ίδιος δεν αναγνωρίζεις και δε θέλεις πραγματικά να αλλάξεις μια προβληματική κατάσταση τότε ό,τι και να σου πουν οι γύρω σου δε θα έχει ιδιαίτερη αξία. Παρόλα αυτά αν θες πραγματικά να βοηθήσεις κάποιον κοντινό σου άνθρωπο πρέπει να το κάνεις με πολύ ήρεμο τρόπο. Οι έντονες αντιδράσεις στα έντονα συναισθήματα ποτέ δεν έφεραν κάποιο λογικό αποτέλεσμα. Αν προσπαθήσεις να επιβάλλεις το σκεπτικό σου σε έναν άνθρωπο που ίσως να μη βλέπει καν το πρόβλημα που του περιγράφεις τότε αυτομάτως θα σηκώσει άμυνες και η προσπάθεια σου θα πάει χαμένη.

Ήρεμη προσέγγιση, κατανόηση και ανοιχτή συζήτηση. Προσωπικά πιστεύω πως οτιδήποτε διαφορετικό δε θα είχε το αποτέλεσμα που πραγματικά θέλεις. Είναι πολύ δύσκολο να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας όταν βλέπουμε ανθρώπους που αγαπάμε να μπλέκουν σε ιδιαίτερα προβληματικές καταστάσεις και να χάνονται μέσα σε αυτές. Παρόλα αυτά δυστυχώς, αν κάποιος δεν αναγνωρίζει το πρόβλημα, αν δε θέλει να το αλλάξει πρώτα απ’ όλα ο ίδιος τότε ό,τι και να του λένε οι γύρω του, όσο κι αν προσπαθούν να τον προβληματίσουν, δε θα το κάνει ποτέ.

Για να αλλάξεις κάτι στη ζωή σου πρέπει να το θέλεις εσύ ο ίδιος, να το ‘χεις πάρει απόφαση και να έχεις αντιληφθεί πόσο δυσλειτουργικό είναι για ‘σένα. Όλο αυτό το σκεπτικό συνεπάγεται σε μεγάλο βαθμό με την αυτοεκτίμηση και την αντίληψη του τι πραγματικά αξίζουμε σαν άνθρωποι. Όσο δύσκολη κι αν είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται κάποιος, αν δεν έχει την αυτοεκτίμηση να του χτυπήσει τα πρώτα καμπανάκια ότι «αυτό που μου συμβαίνει δεν είναι υγιές και δε το αξίζω στη ζωή μου» τότε είναι πολύ περίπλοκο το να ξεμπλέξεις.

Ο εαυτός σου είναι το μόνο μέρος στο οποίο θα γυρνάς πάντα και ο πρώτος άνθρωπος που πρέπει να αγαπάς και να βάζεις πάνω από όλους τους άλλους. Αυτό για όσους θέλετε να ξεφύγετε από μια δύσκολη κατάσταση και δεν ξέρετε τον τρόπο ή για όσους θέλετε να βοηθήσετε κοντινά σας άτομα να το κάνουν.

Βρείτε την αυταξία σας, την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση σας. Όταν το κάνετε αυτό, όταν δείτε ποιοι πραγματικά είστε και πόσα αξίζετε στη ζωή σας, είστε ένα βήμα πριν να βγείτε από κάθε δυσλειτουργική κατάσταση στη ζωή σας.


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: enallaktikiagenda.gr

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Αλλαγή.