Ξημερώνοντας σήμερα Κυριακή, οι δείκτες του ρολογιού έχουν πάει μία ώρα μπροστά και η ώρα πλέον λέγεται θερινή ή στα αγγλικά Daylight Saving Time, DST.
Πώς όμως καθιερώθηκε η αλλαγή ώρας;
Η ιδέα ξεκίνησε από τον Βενιαμίν Φραγκλίνο ο οποίος το 1784 σε άρθρο του σε γαλλική εφημερίδα πρότεινε οι άνθρωποι να ξυπνούν μία ώρα νωρίτερα, καθώς έτσι εξοικονομείται μεγάλο ποσοστό ενέργειας. Κατά τον ίδιο “early to bed and early to rise makes a man healthy, wealthy, and wise”!!!
Χρειάστηκε όμως να περάσουν περισσότερα από 100 χρόνια για να εφαρμοστεί η πρόταση του Φραγκλίνου. Η σύλληψη της ιδέας της θερινής ώρας ανήκει στον George Hudson, ένα εντομολόγο από τη Νέα Ζηλανδία, ο οποίος το 1895 πρότεινε αλλαγή δυο ωρών ώστε κατά το καλοκαίρι να έχει περισσότερη ηλιοφάνεια μετά τη δουλειά για να μπορεί να πηγαίνει για κυνήγι….. εντόμων.
Δέκα χρόνια αργότερα, το 1905, ένας Βρεττανός οικοδόμος, ο William Willet, οποίος τυγχάνει να είναι και ο προ- προ πάππος του τραγουδιστή των Coldplay Chris Martin, είχε την ιδέα αλλαγής της ώρας κατά τους θερινούς μήνες, κατά τη διάρκεια ενός περιπάτου με το άλογό του, όπου διαπίστωσε ότι πολλοί Λονδρέζοι κοιμούνταν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας του καλοκαιριού. Βέβαια ένας άλλος λόγος ήταν και το γεγονός ότι ήταν γκολφέρ και δεν του άρεσε να διακόπτει το παιχνίδι του λόγω της δύσης του ήλιου. Πρότεινε λοιπόν την ιδέα του στο αγγλικό κοινοβούλιο η οποία όμως απορρίφθηκε.
Εν τέλει η πρώτη φορά που το ρολόι πήγε 60 λεπτά μπροστά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ήταν στη Γερμανία το 1916, όταν μαινόταν ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Ο λόγος ήταν για να εξοικονομήσουν περισσότερη ενέργεια και να εκμεταλλευτούν το φως του ήλιου. Το παράδειγμα της Γερμανίας ακολούθησαν η Βρετανία και όλες σχεδόν οι ευρωπαϊκές χώρες που συμμετείχαν στον πόλεμο αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Βέβαια μετά το τέλος του πολέμου οι περισσότερες χώρες εγκατέλειψαν την θερινή ώρα.
Κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο όμως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρούσβελτ καθιέρωσε για όλο τον χρόνο τη θερινή ώρα, που πήρε την ονομασία «ώρα πολέμου» (War Time). Η μέρα ήταν μεγαλύτερη και αυτό έκανε τους στρατιώτες πιο αισιόδοξους. Μετά το τέλος του πολέμου, επανήλθε και η χειμερινή ώρα και έκτοτε είναι γνωστή ως «Peace Time», δηλαδή «ώρα ειρήνης». Στη μεταπολεμική περίοδο οι περισσότερες χώρες συντόνισαν τα ρολόγια τους σύμφωνα με αυτό που είχε προτείνει ο William Willett.
Μύθοι και άλλα ενδιαφέροντα γεγονότα για την θερινή ώρα!!!
Σύμφωνα με έρευνες που έγιναν η αλλαγή της ώρας από χειμερινή σε θερινή έχει αρκετές αρνητικές επιπτώσεις. Συγκεκριμένα λόγω της αλλαγή ώρας και της έλλειψης ύπνου αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιακών επεισοδίων, τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα είναι περισσότερα ενώ παρατηρείται και μειωμένη αποδοτικότητα στη δουλειά και περισσότερο «σερφάρισμα» στο διαδίκτυο.
Αλλαγή ώρας, τέλος!!!
Το ευρωκοινοβούλιο πάντως ψήφισε υπέρ της κατάργησης της αλλαγής της ώρας από χειμερινή σε εαρινή από το 2021. H αλλαγή ώρας θα σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021 για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα, ενώ για τα κράτη – μέλη που επιθυμούν τη χειμερινή ώρα, η αλλαγή θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς. Οι χώρες έχουν περιθώριο μέχρι τον Απρίλιο του 2020 να αποφασίσουν ποια ώρα θα κρατήσουν.
What do you think?
Show comments / Leave a comment