Loading

Αλήθειες και Μύθοι για τους Computer Scientists

Πάντα δική μου άποψη ως computer scientist to bee, πάντα βασισμένα σε ό,τι έρευνα μπόρεσα να κάνω. Πρόλογοι κι επίλογοι περιττοί.

1. ΜΥΘΟΣ: Όπου computer scientist και φωτεινός παντογνώστης

Ξέρουμε από το πώς να προσθέσεις μουσική στα slides του power point και γιατί δε δουλεύει το τηλεκοντρόλ, μέχρι πώς να στήνουμε και να ξεστήνουμε κάθε υπολογιστή που βρεθεί στο δρόμο μας σαν lego και γιατί δεν δουλεύει το Wi-Fi. Παιδιά, ήρεμα. Ένα πτυχίο έχουμε κι εμείς (τουλάχιστον προσπαθούμε να αποκτήσουμε) δεν καταξιωθήκαμε κιόλας. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τα πάντα σ’ αυτό το ευρύ φάσμα που ονομάζεται Πληροφορική. Ο καθένας έχει την κλίση του είτε σε hardware, είτε σε software σε δίκτυα ή σε robotics και πάει λέγοντας. Ο καθένα καταπιάνεται με ένα ειδικό κομμάτι του κλάδου και γνωρίζει καλά ό,τι αφορά αυτό. Μην έχετε τόσο high expectations δεν είμαστε φωτεινοί παντογνώστες.

2. ΑΛΗΘΕΙΑ: Συνήθως ο computer scientist θα βρει τρόπο να λύσει το πρόβλημα

Αν και δεν είμαστε φωτεινοί παντογνώστες, είμαστε πολύ καλοί στο να αντλούμε τις κατάλληλες πληροφορίες, κοινώς να χρησιμοποιούμε το Google. Αν είναι ένα πράγμα που ξέρουμε καλά είναι πώς να μαθαίνουμε άλλα πράγματα. Έχουμε τα μέσα και τον τρόπο να βρούμε τις λύσεις που ζητάτε χωρίς να έχουμε τις γνώσεις κι αυτό γιατί έχουμε το προνόμιο να γκουκλάρουμε σωστά.  Είναι κάτι που απαιτεί ο κλάδος μας γιατί αλλάζει διαρκώς και περιλαμβάνει τόσο πολλές πληροφορίες που δεν είναι ανθρωπίνως δυνατό να τα ξέρεις όλα. Οπόταν οφείλεις να ενημερωθείς για ότι αποφασίσεις να  ασχοληθείς και να μάθεις από μόνος σου.

3. ΜΥΘΟΣ: Όπου computer scientist και χάκερ, μάστερ σε αποκωδικοποιήσεις.

 Μπορούμε να αποκωδικοποιήσουμε ό,τι κωδικό πέσει στα χέρια μας στο πιτς φυτίλι.  Κωδικούς Facebook, Instagram, Twitter, τους τρώμε για πρωινό. Τραπεζικούς λογαριασμούς, αλλαγές ταυτοτήτων και συστήματα εταιρειών για να περνάμε τον ελεύθερο μας χρόνο, α και αν πλήξουμε ασχολούμαστε με κωδικούς ξεκλειδώματος τηλεφώνων. Μα τι λέτε ρε κύριοι; Οι πολλές ταινίες βλάπτουν σοβαρά την υγεία και την αντίληψη της πραγματικότητας. Και οι σειρές μην ξεχνιόμαστε, που μετά το Mr.Robot έχουμε ξεφύγει τελείως.

4. ΑΛΗΘΕΙΑ: Όπου computer scientist και παράπονα.

 Έχουμε μια τάση να παραπονιόμαστε σε μία ευρεία κλίμακα. Για τα ωράρια που είναι απάνθρωπα, τις εξετάσεις που είναι δύσκολες, τα assignments που είναι πολλά, την Παρασκευή βράδυ που τη βγάλαμε στο lab, το πτυχίο που δε θα πάρουμε, το ερωτηματικό που μας πήρε δύο 24ώρα να βρούμε ότι έλειπε, τα νεύρα μας που δεν πάνε καθόλου καλά τελευταίως και την υπομονή μας που εξαντλείται.

5. ΜΥΘΟΣ: Όπου computer scientist και σπασικλάκι.

Είμαστε τα τυπικά σπασικλάκια υποσιτισμένοι με γυαλιά και ακμή ή οι μυστήριοι τύποι με τα χέρια στις τσέπες, τα handsfree στ’ αυτιά και την oversize ζακέτα με τη κουκούλα. Προς πληροφόρηση του κοινού βγαίνουμε και σε άλλες εκδόσεις. Υπάρχουμε και σε εταιρίες με κουστουμάκια και ταγεράκια για παράδειγμα ή και σε φυσιολογικά άτομα με τζινάκια και φούτερς. Επίσης ξεκολλήστε και λίγο από το στερεότυπο του κομπιουτεράκιας ισούται με αντικοινωνικός. Η κοινωνικοποίηση αποτελεί μέρος της δουλειάς μας και η καλή επικοινωνία με τον πελάτη είναι κλειδί για ένα καλό λογισμικό.

6. ΑΛΗΘΕΙΑ: Όπου computer scientist και εμμονή με τον κλάδο του.

Μια, κάποια, εμμονή με τον κλάδο είναι γεγονός. Μας αρέσει να συζητάμε μεταξύ μας ή και με άλλους οτιδήποτε αφορά Πληροφορική. Μας αρέσει να ψαχνόμαστε, να ξέρουμε τι παίζει στον τεχνολογικό κόσμο ανά το παγκόσμιο. Να είμαστε στην επικαιρότητα και πλήρως αναβαθμισμένοι. Να είμαστε ψαγμένοι και να κάνουμε μελετημένες αγορές όσο αφορά τα ηλεκτρονικά (μερικές φορές και δαπανηρές). Ξέρεις ότι η εμμονή έχει φτάσει σε άλλο επίπεδο όταν υπάρχουν σελίδες αποκλειστικά με computer scientists memes γραμμένα από μας για μας και liked από μας. 

7. ΑΛΗΘΕΙΑ: Όπου computer scientist πρακτικό μυαλό και φωνή της λογικής.

Πέρα από την εμμονή όμως έχουμε και την πρακτικότητα για την οποία περηφανευόμαστε, καθώς και την τάση να εκλογικεύουμε τα πάντα. Αν προκύψει πρόβλημα, θέλοντας και μη, το μυαλό μας λειτουργεί με τρόπο που θυμίζει αλγόριθμο. Βρίσκει τα πιθανά σενάρια, τις πιθανές εναλλακτικές και προσπαθεί να δημιουργήσει μία σειρά δράσεων που πρέπει να γίνουν έτσι ώστε να καλυφθούν όσες περισσότερες περιπτώσεις γίνεται και να μη βρεθούμε εξ απροόπτου. Ναι ξέρουμε μερικές φορές αυτή η τάση μας καταντά εκνευριστική μα δε μας πτοείτε, συνεχίζουμε με το ηθικό ακμαιότατον.

8. ΜΥΘΟΣ: Όπου computer scientist και γένος αρσενικού.

Το computer science είναι για αγόρια. Από τη μέχρι τώρα εμπειρία μου έχω να πω ότι γνώρισα εξαίρετες γυναίκες και κορίτσια computer scientists. Που πάλεψαν να βρίσκονται εκεί που είναι , άψογες σε αυτό που κάνουν, το αγαπούν με όλη τους τη καρδιά και δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από ένα οποιοδήποτε άντρα ή αγόρι.

9. ΑΛΗΘΕΙΑ: Γενική ανδροκρατία στον κλάδο.

Ακριβώς όμως επειδή υπάρχει ο μύθος 8 σημειώνεται μια γενική ανδροκρατία στον κλάδο. Υπάρχει και μία προκατάληψη έτσι για να βρίσκεται, κατάλοιπο άλλων εποχών. Καταπολεμείται βέβαια, αλλά υπάρχει χαραγμένη στις συνειδήσεις αλλού πιο θολά κι αλλού πιο έντονα ανάλογα με την περίπτωση. Τα πράγματα είναι βέβαια πολύ καλύτερα τα τελευταία χρόνια απ’ ότι παλαιότερα, να λέγονται κι αυτά.

 10. ΜΥΘΟΣ:  Δεν αγαπάμε ή θα αλλάζαμε αυτό που κάνουμε.

Όσο και να παραπονιόμαστε, όσο κι αν πιεζόμαστε, όσο και να υστερούμε υπομονής, υπάρχει λόγος που κάνουμε αυτό που κάνουμε. Και κάπου σ’ αυτόν τον τεράστιο κλάδο υπάρχει ένας τομέας που μας ευχαριστεί και μας γεμίζει. Δεν μπορούν να μας αρέσουν όλα άλλωστε. Αυτό που κανείς δεν μπορεί να αψηφήσει σίγουρα, είναι το αίσθημα ικανοποίησης όταν το πρόγραμμα που δημιούργησες τρέχει σωστά και κάνει αυτό που θα έπρεπε να κάνει. Είναι από τις ηδονικές απολαύσεις που μόνο ένας computer scientist μπορεί να εκτιμήσει. 

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Αλήθειες και Μύθοι για τους Computer Scientists