Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία αναπτύσσεται και εξελίσσεται ραγδαία, διεισδύοντας αναπόφευκτα σε κάθε τομέα της ζωής μας. Οι ηλεκτρικές συσκευές, τα κινητά τηλέφωνα, τα ασύρματα δίκτυα, έχουν εισβάλει για τα καλά στις ζωές μας, εφόσον αποτελούν πλέον μέρος της καθημερινότητάς μας. Σίγουρα οι εν λόγω συσκευές έχουν συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στη διευκόλυνση πολλών καθημερινών μας δραστηριοτήτων και τα οφέλη που προκύπτουν από τη χρήση τους είναι πολλαπλά και πολυάριθμα. Μήπως, όμως, η υπέρμετρη και μακροχρόνια χρήση τους εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία μας;

bbci.co.uk
Επιδράσεις της τεχνητής ακτινοβολίας στον ανθρώπινο οργανισμό:
Είναι γεγονός ότι όλοι οι άνθρωποι αναπόφευκτα εκτίθενται καθημερινά σε ακτινοβολίες, όπου κι αν βρίσκονται. Η ακτινοβολία μπορεί να διακριθεί σε ιονίζουσα και μη ιονίζουσα. Πολυάριθμες μελέτες μάς έχουν επιτρέψει να γνωρίζουμε πλέον με σιγουριά ότι οι επιπτώσεις της έκθεσης του οργανισμού μας στην ιονίζουσα ακτινοβολία (ακτίνες-χ, ακτίνες-γ) είναι ιδιαίτερα βλαπτικές και επικίνδυνες. Ωστόσο, παρά τη συνεχή διεξαγωγή ερευνών, οι ακριβείς επιδράσεις της μη ιονίζουσας ακτινοβολίας στην υγεία μας παραμένουν ακόμη απροσδιόριστες.
Τα κινητά ή ασύρματα τηλέφωνα, οι συσκευές που λειτουργούν με Bluetooth, τα ασύρματα δίκτυα (Wi-Fi), οι φούρνοι μικροκυμάτων και πολλές άλλες συσκευές που χρησιμοποιούνται ευρέως, εκπέμπουν μία μορφή μη ιονίζουσας ακτινοβολίας η οποία καλείται ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ή ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Οι επιπτώσεις από την έκθεση στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία δεν είναι άμεσες και ίσως αυτός να είναι ο βασικότερος λόγος για τον οποίο δύσκολα μπορούν να γίνουν αντιληπτές. Πώς, όμως, θα μπορούσε να επηρεαστεί η υγεία μας, όταν η έκθεση στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είναι συνεχής και μακροχρόνια;
Παρά το γεγονός ότι οι έρευνες που αφορούν στην επίδραση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στον ανθρώπινο οργανισμό απασχολούν τους επιστήμονες εδώ και πολλά χρόνια, τα αποτελέσματά τους είναι αντικρουόμενα και συνεπώς, δεν υπάρχουν ακόμη αδιαμφησβήτητα στοιχεία για το εν λόγω αντικείμενο μελέτης. Ωστόσο, αρκετές έρευνες έχουν συσχετίσει τη μακροχρόνια έκθεση του ανθρώπου στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία με την αϋπνία, την εμφάνιση πονοκεφάλων, την έλλειψη συγκέντρωσης, την ενεργοποίηση των μηχανισμών του στρες, την κατάθλιψη, την απώλεια μνήμης και γενικότερα, την υποβάθμιση κάθε νοητικής λειτουργίας. Επιπρόσθετα, πολυάριθμες μελέτες έχουν συνδέσει τις τεχνητές ακτινοβολίες με την εμφάνιση διάφορων μορφών καρκίνου, όπως τον καρκίνο του μαστού, τη λευχαιμία και τον καρκίνο του εγκεφάλου, καθώς και με αυξημένες πιθανότητες για εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ. Επίσης, αρκετές είναι και οι έρευνες που έχουν συσχετίσει την τεχνητή ακτινοβολία με την αναπαραγωγική ικανότητα. Συγκεκριμένα, η συνεχής έκθεση στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία φαίνεται να αυξάνει τις πιθανότητες για υπογονιμότητα, ή ακόμη, να προκαλεί στειρότητα.

googleapis.com
Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε:
Εφόσον οι επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στον οργανισμό μας -τουλάχιστον στην παρούσα φάση- δεν είναι πλήρως διευκρινισμένες και συνεπώς η επικινδυνότητά της δεν μπορεί ακόμη να προσδιοριστεί, καλό θα ήταν να υιοθετήσουμε ορισμένες συνήθειες, ώστε να προφυλαχθούμε από τις πιθανές αρνητικές επιδράσεις που επιφέρει:
(1) Θα μπορούσαμε να προσπαθήσουμε να ελαττώσουμε γενικά τις ώρες της ημέρας που χρησιμοποιούμε το κινητό μας τηλέφωνο και κατά τη διάρκεια των κλήσεων, να κρατάμε το κινητό σε απόσταση (ανοικτή ακρόαση).
(2) Κατά τη διάρκεια του ύπνου, καλό θα ήταν να μην τοποθετούμε το κινητό μας στο ίδιο δωμάτιο ή τουλάχιστον, να αποφεύγουμε τη φόρτισή του ενόσω το έχουμε δίπλα μας. Επίσης, πριν κοιμηθούμε, είναι προτιμότερο να απενεργοποιούμε όλες τις συσκευές (π.χ. υπολογιστή, κινητό τηλέφωνο).
(3) Η ένταση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας είναι κατά πολύ αυξημένη, όταν το σήμα που υπάρχει στον χώρο που βρισκόμαστε είναι χαμηλό. Επομένως, οι ατελείωτες κλήσεις με το κινητό τηλέφωνο σε χώρους με χαμηλό σήμα, ενδεχομένως να μην είναι τόσο καλή ιδέα.
(4) Θα ήταν καλό να χρησιμοποιούμε όσο το δυνατό λιγότερες ασύρματες συσκευές στο σπίτι μας και όσες μπορούμε, να τις αντικαταστήσουμε με ενσύρματες.
globaltimesng.com
Είναι λοιπόν αναγκαίο να θέσουμε άμεσα σε εφαρμογή τους πιο πάνω απλούς τρόπους προστασίας, καθώς υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι οι τεχνητές ακτινοβολίες που μας «βομβαρδίζουν» καθημερινά, αποτελούν πιθανότατα μία σύγχρονη απειλή για την υγεία μας.
Πηγές:
iatropedia.gr, home-biology.gr
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: b2bm.s3.amazonaws.com
What do you think?
Show comments / Leave a comment