Loading

ΑΙΛΟΥΡΟΦΟΒΙΑ: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;

svg5 Φεβρουαρίου, 2021HealthybeezΧΡΙΣΤΙΑΝΑ ΑΓΑΠΙΟΥ

Θα ξεκινήσω με μια ετυμολογία για να δούμε τι ακριβώς είναι η αιλουροφοβία.

ΑΙΛΟΥΡΟΣ (αἴλουρος)< αἰέλουρος < πιθανῶς, αἴολος (<*αἰέλος) =γρήγορος, εὐκίνητος. + ούρά. [τὸ ζῶο ποὺ κινεῖ γρήγορα τὴν οὐρά. + φόβος: ο φόβος για τα ζώα με ουρά(κυρίως εννοούμε τις γάτες)

Τη γάτα ή την αγαπάς ή τη μισείς. Μέση επιλογή δεν υπάρχει. Κάποτε οι γάτες λατρεύονταν ως κάτι θεϊκό, σήμερα όμως κυνηγούνται μέχρι θανάτου.

Από την άλλη, ενώ αρκετοί άνθρωποι  αγαπάνε τα ζώα, τις γάτες τις απεχθάνονται. Η αιλουροφοβία έχει τις ρίζες της στα πολύ παλιά χρόνια και προέρχεται από τη φοβία ότι εύκολα μπορεί με τα νύχια να σε τραυματίσει.

https://htgetrid.com/assets/uploads/2018/11/u-koshki-slojatsja-kogti.jpg

htgetrid.com

Η αιλουροφοβία  προκαλεί άγχος στο άτομο που φοβάται καθώς νιώθει ότι απειλείται από τον αίλουρο σε περίπτωση επίθεσης του από αυτό.  Επιπλέον η φοβία για τις γάτες μπορεί να προέκυψε ύστερα από κάποιο τραυματικό γεγονός για τον άλλο.

Αν τα πάρουμε από την αρχή, μια γάτα μπορεί ίσως να σε τραυματίσει αλλά είναι εξαιρετικά σπάνιο να σε φάει ή να σου αφαιρέσει τη ζωή όπως νιώθει το άτομο που έχει φοβία.  Από την άλλη οι γάτες είναι διαχρονικά σημάδι κακοτυχίας και αρρώστιας, ενώ ειδικά η μαύρη γάτα θεωρείται δεισιδαιμονία αν τη βρεις μπροστά σου!

https://www.gannett-cdn.com/-mm-/e7a1e44d417489f5ec2b4fff71c07503697ba46c/c=0-330-1539-1196/local/-/media/2020/11/19/Topeka/ghows-KS-201028885-fc58c20d.jpg?width=660&height=372&fit=crop&format=pjpg&auto=webp

gannett-cdn.com

Η γάτα ενοχοποιείται ως αίτιο υπογονιμότητας και στειρότητας και αυτός είναι  και ένας άλλος πολύ μεγάλος παράγοντας που τις καθιστά εχθρούς!

Οι γάτες μολύνονται από το παράσιτο τρώγοντας τρωκτικά, πουλιά και άλλα μικρά ζώα.  Στη συνέχεια το παράσιτο απεκκρίνεται κατά εκατομμύρια στα κόπρανα της γάτας, για τρεις εβδομάδες. Τα παράσιτα είναι ανθεκτικά στα απολυμαντικά και επιβιώνουν για μήνες στο έδαφος. Έτσι μολύνεται το έδαφος, το χώμα, τα φρούτα και τα λαχανικά. Στο σώμα των ζώων, που έρχονται σε επαφή με το στόμα τους με το μολυσμένο χώμα, το τοξοπλασμα πολλαπλασιάζεται και εγκαθίσταται στους μυς, εγκέφαλο, συκώτι και αλλού.  Τα ζώα αυτά μπορεί να είναι φορείς για πολλά χρόνια, χωρίς συμπτωματολογία. Η κατανάλωση μη καλά μαγειρεμένου κρέατος από χοιρινό, αρνί, μοσχάρι ή πουλερικά μπορεί να μεταφέρει το παράσιτο στον άνθρωπο. Αν μια έγκυος μολυνθεί με τοξόπλασμα, οι πιθανότητες να περάσει η λοίμωξη στο έμβρυο είναι 15%, στο δεύτερο τρίμηνο 30% και στο τρίτο τρίμηνο 60%. Αν και με την αύξηση της ηλικίας της κύησης αυξάνονται οι πιθανότητες να μολυνθεί το έμβρυο, η σοβαρότητα των επιπτώσεων της στο έμβρυο είναι μεγαλύτερη στο πρώτο τρίμηνο.

Αν τη προσέξετε καλά θα δείτε ότι όταν μεγαλώνουν οι κόρες στα μάτια της είναι πιο επιθετική όπως φαίνεται στη φωτογραφια πιο κάτω:

tilestwra.com

Για αυτούς και άλλους τόσους λόγους η αιλουροφοβία είναι μια από τις πιο συνηθισμένες φοβίες στις μέρες μας.

Πώς όμως την αντιμετωπίζουμε:

Προσπαθήστε να ξεπεράσετε τη φοβία σας με τα παρακάτω tips:

-σκεφτείτε κατά πόσο η φοβία σας είναι λογική ή παράλογη

-προσπαθήστε να κατανοήσετε ότι η γάτα φοβάται τον άνθρωπο πιο πολύ από τι ο άνθρωπος τη  γάτα

-προσπαθήστε να μην τις πλησιάζετε για να μην ενισχύονται οι φόβοι σας

– δείτε βίντεο με γάτες, προσπαθήστε να κατανοήσετε τον τρόπο ζωής τους και να τις απομυθοποιήσετε

-αντιληφθείτε ότι αντιδρούν επιθετικά μόνο σε ένα επαπειλούμενο κίνδυνο

– κατανοήστε ότι είναι πανεύκολο να τη τρομάξετε παρά να σας τρομάξει.

-σκεφτείτε και κάποια θετικά που μας προσφέρει ότι αν την έχετε στη γειτονιά, μπορεί να σας προστατέψει από τα ποντίκια και τα φίδια

Κλείνω με μια αυθεντία:

«Δένουμε χρωματιστές κορδέλες στο λαιμό τους και μερικές φορές κουδουνάκια και κάνουμε πως πιστεύουμε ότι είναι τόσο γλυκές και αγαθές όσο υπονοεί το ευφημιστικό όνομα «ψιψίνα» με το οποίο τις φωνάζουμε. Είναι μια παράξενη ψευδαίσθηση. Γιατί αυτή που γουργουρίζει μπροστά στο τζάκι μας κι ελαφροπερπατά στην αυλή μας είναι ένα άγριο θηρίο, αδάμαστο και αδιάφορο όσο κανένα άλλο στη φύση.»

Alan Devoe


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: media.gemini.media

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    ΑΙΛΟΥΡΟΦΟΒΙΑ: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;