‶AIDS″. Μία λέξη τόσο γνωστή στα αυτιά μας και ίσως άγνωστη στην ουσία. Κάτι σαν μύθος, που εάν δεν το έχεις βιώσει προσωπικά ή με κάποιο κοντινό σου άτομο, το αγνοείς. Αυτή η ασθένεια είναι ένα τεράστιο πρόβλημα υγείας σε πολλά μέρη του κόσμου και μαστίζει τις κοινωνίες εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ο αριθμός των παθόντων ανά το παγκόσμιο το 2017 ανερχόταν στα 36,9 εκατομμύρια. Οπότε αντιλαμβάνεστε πως δυστυχώς δεν ανήκει στο παρελθόν.
![](https://beezdom.com/wp-content/uploads/2019/09/2-2.png)
Το AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) ή αλλιώς σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας, είναι μία νόσος που προσβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου, καθιστώντας το ευάλωτο σε ευκαιριακές λοιμώξεις, καρκίνους και άλλες παθήσεις.
Πού, πώς, πότε και γιατί εμφανίστηκε αυτή η ασθένεια;
Η νόσος προκαλείται από τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (Human immunodeficiency virus, HIV), ο οποίος σύμφωνα με γενετικές μελέτες έκανε την εμφάνιση του γύρω στο 1910. Όμως η πρώτη επίσημη αναγνώριση της ασθένειας και του ιού έγινε στις αρχές της δεκαετίας του ‘80.
Ο ιός προήλθε από την κεντροδυτική Αφρική στις αρχές του 20ου αιώνα και μεταφέρθηκε στους ανθρώπους από άλλα θηλαστικά όπως άγριους χιμπατζήδες και πιθήκους. Φυσικά η αρχική μεταφορά του ιού στον άνθρωπο έγινε με την χρήση κρέατος άγριων ζώων. Στην εξάπλωση του ιού και στη μεταβολή της ασθένειας σε επιδημία, συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό η διάδοση της πορνείας (εκείνη την εποχή στην Αφρική), αφροδίσια νοσήματα, καθώς και η μη ασφαλείς ιατρικές πρακτικές κατά την εποχή του Β’ παγκοσμίου πολέμου (π.χ. επαναχρησιμοποίηση μη αποστειρωμένων ιατρικών εργαλείων). Επίσης εναρκτήρια οδό για την εξάπλωση του ιού σε όλο τον κόσμο αποτέλεσε η εμφάνιση αποικιοκρατιών σε αφρικανικές πόλεις.
![](https://beezdom.com/wp-content/uploads/2019/09/3-3.jpg)
Πώς μεταδίδεται ο ιός;
Όχι, ο ιός δεν μεταφέρεται με την χειραψία, ούτε με το σάλιο!
Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω της σεξουαλικής επαφής (πρωκτικό, κολπικό, στοματικό σεξ), μετάγγιση μολυσμένου αίματος, μολυσμένες επιδερμικές βελόνες και μέσω της εγκυμοσύνης και τοκετού από την μητέρα στο νεογνό. Σωματικά υγρά όπως σάλιο και ούρα δεν αποτελούν κίνδυνο, εκτός αν περιέχουν μικρές ποσότητες αίματος και έρθουν απευθείας σε επαφή με βλεννογόνο (π.χ. πληγές/έλκη).
Υπάρχει θεραπεία;
Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες δυστυχών δεν κατάφεραν να ανακαλύψουν αποτελεσματική θεραπεία για την εξάλειψη του HIV, όμως υπάρχουν φάρμακα που επιβραδύνουν την εξέλιξη της ασθένειας, μειώνοντας τα συμπτώματα και αυξάνοντας αρκετά το προσδόκιμο ζωής του ασθενή. Ο λόγος που δεν βρέθηκε πλήρης θεραπεία, κρύβεται στον τρόπο που δρα ο ιός. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και έξυπνος ιός!
Ο HIV είναι ένας ρετροϊός, δηλαδή ανήκει στην κατηγορία των μονόκλωνων RNA-ιών. Δρα καταστρέφοντας κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα CD4+ Τ-λεμφοκύτταρα, τα οποία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία του οργανισμού από λοιμώξεις και άλλα νοσήματα. Κατά την είσοδο του στο κύτταρο του ξενιστή (ανθρώπου) μετασχηματίζεται σε διπλό κλώνο DNA και στη συνέχεια το ιικό γονιδίωμα εισχωρεί στο πυρήνα του κυττάρου, ενσωματώνεται στο DNA του ατόμου και πολλαπλασιάζεται.
Η δυνατότητα του να εισχωρεί στο ανθρώπινο γονιδίωμα και μάλιστα αρκετές φορές να μεταβάλλει τον ‶κώδικα″ της γενετικής πληροφορίας που μεταφέρει, είναι αυτό που ουσιαστικά εμποδίζει την απομόνωση και συνάμα εξουδετέρωση του ιού!
Το AIDS αποτελούσε (ίσως ακόμα να αποτελεί) ταμπού στην κοινωνία, στιγματίζοντας πολλούς ανθρώπους. Όμως σήμερα οι ευκαιρίες που δίνονται για πρόληψη και ενημέρωση είναι πολλές. Αδράξτε κάθε ευκαιρία και προστατεύστε τους άλλους, προστατεύοντας πρώτα τον εαυτό σας!
![](https://beezdom.com/wp-content/uploads/2019/09/3-4.jpg)
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
What do you think?
Show comments / Leave a comment