Loading

Αγαπούν και όσοι δεν δείχνουν την αγάπη τους -κόντρα στο διάσημο ρητό του Σαίξπηρ.

svg1 Σεπτεμβρίου, 2021LovebeezΝΤΟΡΑ ΛΑΜΗ

Ο καθένας μας έχει τον δικό του τρόπο να αγαπά –ας ξεκαθαρίσουμε αυτό από την αρχή.
Εξάλλου, η επιστήμη έχει καταλήξει στο γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουμε 5 «γλώσσες» (τρόπους) έκφρασης αγάπης, αλλά ας αφήσουμε αυτή την ιστορία για μια άλλη φορά.
Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως ο καθένας μας έχει το χαρακτήρα του και τον τρόπο   του, κι ίσως ήρθε η ώρα να εκλάβουμε ως μια ευχάριστη περιπέτεια το ταξίδι του να μάθουμε και να καταλάβουμε τον άνθρωπο απέναντί μας.

 Όταν αγαπάμε κάποιον –ειδικά αν είναι αυτή η υπέροχη αγάπη που λιώνεις στη σκέψη του ανθρώπου σου –θέλουμε να νιώσουμε πως το συναίσθημά μας έχει ανταπόκριση. Κι αν με ρωτάς, πολύ καλά κάνουμε κιόλας. Είμαστε κοινωνικά όντα, κι έχουμε πολλές φορές την ανάγκη να νιώσουμε τρυφερότητα και έρωτα. Το σημαντικό είναι πως για να λειτουργήσουν οι διαπροσωπικές μας σχέσεις, πρέπει να εξασκηθούμε στο να «διαβάζουμε» τον άλλον, και το πρώτο βήμα για να γίνει αυτό, είναι το να δεχτούμε πως ίσως δεν εκφράζεται με τον ίδιο τρόπος με εμάς ή όπως θα θέλαμε.

Αν για εμάς η έκφραση αγάπης είναι ένα μπουκέτο λουλούδια μια τυχαία Τρίτη που γυρνάμε από τη δουλειά, ή ένας ψίθυρος κι ένα χάδι όταν ξυπνάμε το πρωί, για τον άλλον ίσως να μην ισχύει το ίδιο. Αν νιώσουμε πως αυτό δε μας καλύπτει, ξεκινάει πράγματι το περιπετειώδες ταξίδι! Δεν έχει ενδιαφέρον και μόνο η σκέψη πως ίσως ο άνθρωπος αυτός μας αγαπήσει με έναν τρόπο αναπάντεχο; Ίσως μας αγαπήσει με έναν τρόπο που δε μας έχει αγαπήσει κανένας πρώην μας και σίγουρα κανείς δεν ΘΑ μας αγαπήσει με πανομοιότυπο τρόπο.

Αν είμαστε αποφασισμένοι να γνωρίσουμε τον άνθρωπό μας, τις συνήθειές του και τον τρόπο έκφρασής του, αρχίζουμε και παρατηρούμε τα μικρά πράγματα, κι αυτά είναι που κρύβουν όλη τη μαγεία –και χρειαζόμαστε οπωσδήποτε λίγη μαγεία στη ζωή μας.
Η εκδήλωση αγάπης μπορεί να κρύβεται σε ένα βλέμμα ή ένα χαμόγελο όταν δεν κοιτάζεις. Μπορεί να εκδηλώνεται με το ότι θυμήθηκε πως σου αρέσει η κανέλα στον καπουτσίνο σου. Αγάπη είναι το να σου στείλει μια φωτογραφία ενός γλυκούλικου λαμπραντόρ που είδε στον δρόμο, απλά επειδή ξέρει ότι λατρεύεις τα λαμπραντόρ.


Κι αν το καλοσκεφτείς, πόση αξία κρύβεται πίσω από αυτές τις υπέροχες, μικρές πράξεις τρυφερότητας; Ξέρουμε κι απο τον ίδιο μας τον εαυτό, πως όποιος δεν είναι ερωτευμένος, δε θα σπαταλήσει ενέργεια για την παραμικρή κίνηση.

Πρέπει να χαμηλώσουμε τις προσδοκίες μας: όχι ως προς την ποιότητα της αγάπης –αξίζουμε την πιο αγνή και την πιο δυνατή, αλλά ως προς τον τρόπο που περιμένουμε να μας εκφραστεί.
Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως όλα τα παραπάνω αντικατοπτρίζονται σε κάθε είδους σχέσης κι αγάπης, ακόμη και στη φιλία. Κάθε φίλος μας, μάς αγαπά με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο.

Κάθε διαπροσωπική σχέση είναι μια υπέροχη συνθήκη ως έχει και δε χρειάζεται να τη χαλάμε και να τη βαραίνουμε με περιττές σκέψεις και προσδοκίες. Αν περιμένουμε κάποιος να μας εκφράσει την αγάπη του –με τον τρόπο φυσικά που εμείς έχουμε στο μυαλό μας –οι ερωτήσεις που τριγυρνούν στο μυαλό μας είναι τύπου «Με αγαπάει;», «Γιατί δε μου δείχνει ότι μ’αγαπάει;», «Μ’αγαπάει πράγματι εφόσον δεν το βλέπω;».
Όλες οι παραπάνω ερωτήσεις χαλάνε αυτό που λίγο πιο πάνω συμφωνήσαμε, μάλλον όλοι, πως είναι απαραίτητο –την μαγεία. Και σίγουρα δεν κάνουν καλό σε κανέναν.

Αγαπάνε και όσοι δεν το δείχνουν. Γιατί δεν το δείχνουν με τον δικό μας τρόπο. Από σήμερα και στο εξής, παρατηρείστε τους δικούς σας ανθρώπους, και δείτε τους μικρούς, υπέροχους τρόπους με τους οποίους σας αγαπούν.

https://www.youtube.com/watch?v=2GOLnWz_Osc&ab_channel=VincentBang

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: pinimg.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Αγαπούν και όσοι δεν δείχνουν την αγάπη τους -κόντρα στο διάσημο ρητό του Σαίξπηρ.