Loading

Αγαπημένο μου αλκοόλ…

svg25 Σεπτεμβρίου, 2020HealthybeezΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΟΥ

Πίνω – πίνω και δεν με πιάνει…πίνω – πίνω και δεν μου φτάνει…

Κι όμως ΜΑΣ ΠΙΑΝΕΙ…αγαπημένο μου αλκοόλ!

Θυμάμαι τις πρώτες φορές που δοκίμασα αλκοολούχο ποτό…Στην εφηβεία. Ναι τότε που σχεδόν όλοι μας συστηνόμαστε με το αλκοόλ. Ξεκινήσαμε δειλά δειλά να πίνουμε. Η πρώτη γλυκιά ζάλη και η παροδική ευφορία μας κέρδισαν… Περνούσαν τα χρόνια και συνεχίσαμε να δοκιμάζουμε διάφορα αλκοολούχα ποτά μέχρι να μας τελειώσει η περιέργεια και να βρούμε την ισορροπία… Για κάποιους όμως η ισορροπία δεν αποκαταστάθηκε ποτέ… Μέχρι που έγιναν ένα με το αγαπημένο τους αλκοόλ…

static01.nyt.com

Αλκοολισμός

Δεν πρόκειται απλά για μια εξάρτηση αλλά μία ασθένεια, η οποία φέρει σωματικές και ψυχικές επιπτώσεις στον άνθρωπο. Ο αλκοολισμός είναι η πλήρης εξάρτηση από το αλκοόλ. Με άλλα λόγια είναι μία χρόνια πάθηση που εξελίσσεται και το αλκοόλ παίρνει το ρόλο του ναρκωτικού! Το άτομο αδυνατεί να διακόψει την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοολούχων ποτών, αφού όταν προσπαθήσει να απέχει από την κατανάλωση, βιώνει συμπτώματα στέρησης.

Το επιτρεπτό όριο κατανάλωσης αλκοόλ από υγιείς ενήλικες ανέρχεται στις 2 μερίδες αλκοόλ την ημέρα για τους άνδρες και 1 μερίδα την ημέρα για τις γυναίκες. Ως μία μερίδα αλκοόλ δηλαδή 1 ποτό ορίζεται μια μπύρα των 330 mL (4-5% αιθανόλη), ένα ποτήρι κρασί των 125-150 mL (11-13% αιθανόλη). Όταν όμως κάποιος είναι εθισμένος στο αλκοόλ τότε αυτό σημαίνει ότι καταναλώνει πολλαπλάσιες ποσότητες καθημερινά.

Αλκοολισμός σημαίνει ουσιαστικά δηλητηρίαση από αλκοόλ (αιθανόλη) και χωρίζεται σε οξεία και χρόνια μέθη. Κατά την οξεία μέθη το άτομο βιώνει διαταραχές συνειδήσεως, αναστολή φραγμών, μειωμένη αντίληψη και σε ακραίες περιπτώσεις πέφτει σε κώμα ή πεθαίνει. Από την άλλη η χρόνια μέθη προκαλεί πολλαπλές βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό και μερικές είναι μη αναστρέψιμες.

Όταν το αλκοόλ εισέρχεται στο σώμα, απορροφάται ταχέως από το στομάχι και το 90-95% διασπάται από ένζυμα του ήπατος. Οπότε φανταστείτε πόσο ζημιογόνο μπορεί να γίνει κυρίως για το συκώτι, όταν γίνεται κατάχρηση. Το συκώτι καταστρέφεται σταδιακά με αποτέλεσμα την κίρρωση του («εξογκώματα» που εμφανίζονται ως αποτέλεσμα αναγέννησης κατεστραμμένου ιστού).Εκτός από αυτό, οι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν πολλά καρδιαγγειακά νοσήματα και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις επέρχεται δυστυχώς αιφνίδιος θάνατος.

Γενικότερα η διαρκής χρήση αλκοόλ αποδυναμώνει και ταλαιπωρεί το σώμα και καταστρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα. Και αυτό αποτελεί ευνοϊκό κλίμα για την εκδήλωση περισσοτέρων ασθενειών.

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που υποδεικνύουν την τάση προς τον αλκοολισμό;

static.wixstatic.com

Μειωμένη αντίδραση στο αλκοόλ και μεγαλύτερη ανεκτικότητα στη μέθη

– Ανάπτυξη συνδρόμου στέρησης

– Εμμονή στην αναζήτηση αλκοόλ και άρνηση του προβλήματος

– Νευρικότητα και επιθετικότητα

– Παραισθήσεις, επεισόδια απώλειας αισθήσεων ή και μνήμης

– Κατάθλιψη, αυτοκαταστροφικές τάσεις

– Σωματοφόρες διαταραχές, όπως η υποχονδρίαση

– Μείωση σεξουαλικών επιδόσεων

– Οικιακά και εργατικά ατυχήματα

– Κιτρινωπό δέρμα (λόγω ηπατικής κίρρωσης)

i.pinimg.com

Φυσικά η εμφάνιση κάποιων συμπτωμάτων δεν αρκούν για την διάγνωση, χωρίς αυτό να σημαίνει πως το άτομο δεν τείνει στον αλκοολισμό. Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας για να διαγνωστεί ένα άτομο ως “αλκοολικό” θα πρέπει να πληροί τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω κριτήρια:

Ανοχή: ανάγκη συνεχούς αυξανόμενης κατανάλωσης αλκοόλ

Στέρηση. Εκδηλώνεται με ένα σύνολο συμπτωμάτων (τρόμος, ναυτία, εμετός, κεφαλαλγία κ.τ.λ.) εάν δεν γίνει λήψη αλκοόλ.

Κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων οινοπνεύματος για μεγάλες περιόδους.

Ανεπιτυχείς προσπάθειες διακοπής.

– Συνεχώς αυξανόμενη προσπάθεια για προμήθεια οινοπνεύματος.

Περιορισμός κοινωνικών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων που οφείλονται στη λήψη αλκοόλ.

– Συνεχιζόμενη χρήση παρά τα προβλήματα υγείας εξαιτίας του οινοπνεύματος.

Η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών είναι από τις αγαπημένες ενήλικες συνήθειες, που μπορεί όμως κάτω από την επιρροή διαφόρων παραγόντων να μετατραπεί σε εθισμό.

Οι άνθρωποι είναι εκ φύσεως επιρρεπείς σε καταστροφικές συνήθειες και καταφεύγουν σε αυτές όταν χάνουν τον αυτοέλεγχο τους. Όμως ο άνθρωπος έχει την δυνατότητα να βελτιώνεται, να μαθαίνει, να εξελίσσεται και να επουλώνει τις πληγές του με βοήθεια ή χωρίς. Αυτό ισχύει για τον κάθε άνθρωπο και δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ! 

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: i2.wp.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Αγαπημένο μου αλκοόλ…