Loading

Αγαπημένη μου Nutella….

Αγαπημένη μου Nutella πόσα δεν ήξερα για εσένα! Αυτή η σοκολατένια κόλαση, που τρελαίνει μικρούς και μεγάλους είναι γνωστή παγκοσμίως εδώ και πολλά χρόνια. Εδώ θα πούμε και θετικά και αρνητικά (εκτός αν κάνει καμία χορηγία η Nutella, τότε αλλάζει). Πόσα πράγματα δεν γνώριζες για την Nutella;

1. Υπάρχει Παγκόσμια ημέρα Nutella!

Oh Yeah! Από  το 2007 έχει καθιερωθεί η 5η Φεβρουαρίου ως η Παγκόσμια ημέρα Nutella.

2. Το αρχικό όνομα δεν ήταν Nutella και η σωστή προφορά είναι Νιουτέλα όχι νουτέλα!

Ο Pietro Ferrero to 1946 στην Ιταλία πούλησε τα πρώτα 300 κιλά με το όνομα «Pasta Gianduja». Αργότερα το 1951 η υφή έγινε πιο κρεμώδης και είχε το όνομα «Supercrema». Το 1963 ο γιος του Ferrero, Michele, έδωσε στην «Supercrema» το όνομα Nutella, για να ξεκινήσει η πώληση της σε όλη την Ευρώπη.

3. Η Nutella αρχικά παρασκευάστηκε από «ανάγκη»!

Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο λόγω της έλλειψης του κακάο, ο Pietro Ferrero δημιούργησε μία πραλίνα με φουντούκια, ζάχαρη και λίγο κακάο, για να εξισορροπήσουν τη γεύση της σοκολάτας. Έτσι προέκυψε η Nutella.

4. Τα συστατικά της Nutella είναι η ζάχαρη, το φοινικέλαιο, η βανιλλίνη, πραλίνα φουντουκιού, το κακάο και το αποβουτυρωμένο γάλα. Η Nutella στις ΗΠΑ περιέχει και σόγια.

Εδώ θα σταθώ λίγο παραπάνω και θα πω τα εξής: η βανιλλίνη δεν είναι η κλασσική βανιλλίνη που χρησιμοποιούμε στα γλυκά, αλλά ένα υποκατάστατο, μια απομίμηση γλυκαντικής ουσίας.

Η Nutella περιέχει επίσης ένα συστατικό που δεν αναγράφεται, το MSG το οποίο αλλιώς ονομάζεται «αργό δηλητήριο» (ελπίζω να μην σας χάλασα τη σχέση με την Nutella! Εγώ πάντως θα συνεχίσω να τρώω και όπου πάει). Αντίστοιχα και με το φοινικέλαιο που δεν είναι και ό,τι καλύτερο, μιας που μπορεί να προκαλέσει αρκετά προβλήματα, στην καρδιά, στα νεφρά, στους πνεύμονες κ.ά. Σημαντικό επίσης είναι το περιβαλλοντικό πρόβλημα που δημιουργείται εξαιτίας της παραγωγής φοινικέλαιου. Στα θετικά τώρα, δεν περιέχει καθόλου γλουτένη. Αυτό!

5. 2 κουταλιές της σούπας έχουν 200 θερμίδες 12gr λίπους και 22gr ζάχαρης.

Αν κάνατε υπολογισμούς πόσες θερμίδες έχουν οι 2 (τουλάχιστον) φέτες ψωμί με Nutella, είστε φίλοι μου!

insider.com

6. Η περιουσία του Michele Ferrero υπολογίζεται στα $23.5 δισεκατομμύρια.

Ο Ιταλός δισεκατομμυριούχος ήταν ο πιο πλούσιος άντρας της Ιταλίας ξεπερνώντας τον  Silvio Berlusconi το 2008. Το 2014 κατείχε την 20ή θέση στη λίστα με τους πιο πλούσιους ανθρώπους παγκοσμίως.

7. Κάθε 2.5 δευτερόλεπτα πωλείται ένα βάζο Nutella.

Κάθε χρόνο πωλούνται 250.000 τόνοι Nutella σε 75 χώρες. Η Γαλλία είναι η χώρα με την μεγαλύτερη κατανάλωση αλλά και παραγωγή Nutella.

8. Στη Γαλλία το όνομα Nutella απαγορεύεται να δοθεί σε άνθρωπο.

Μία οικογένεια στη Γαλλία έφτασε μέχρι το δικαστήριο γιατί ήθελαν να ονομάσουν το παιδί τους Nutella, τελικά όμως δεν τα κατάφεραν αν και το όνομα δόθηκε στο ληξιαρχείο.

9. Η βιομηχανία Ferrero καταναλώνει το 25% των φουντουκιών παγκοσμίως.

Η Nutella περιέχει 13% φουντούκια και πάνω από 50% ζάχαρη και φοινικέλαιο.

 10. Merenda VS Nutella! Αιώνιοι αντίπαλοι.

Βέβαια για να λέμε και τα πράγματα όπως είναι, εγώ προτιμώ Merenda! Όχι ότι δεν τρώω Nutella, αλλά η υφή και το γευστικό overload που έχει η Merenda δεν υπάρχει. Γευστικά κατά την γνώμη μου έχουν μικρή διαφορά. Η βασική διαφορά νομίζω είναι στην υφή. Στο εξωτερικό πάντως, πιστεύω ότι η Nutella είναι στην κορυφή και όχι η Merenda. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η Merenda είναι μία κακή απομίμηση της Nutella. Εσείς τι λέτε Nutella ή Merenda;

ytimg.com

Πηγές:
nutella.com, neolaia.gr, tilestwra.com, businessinsider.com, wikipedia.org

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: tmgrup.com.tr

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Αγαπημένη μου Nutella….