Loading

Αυτοκίνητα που θα πετούν. Επιστημονική φαντασία ή άμεσο μέλλον;

svg22 Φεβρουαρίου, 2022SciencebeezΛΟΥΚΑΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ

Στις αρχές του 2000, μέσα από τα κινούμενα σχέδια, είχαμε τη δυνατότητα να εξερευνήσουμε και να πάρουμε μία γεύση από την εποχή των νέων ειδών οχημάτων και συγκεκριμένα ιπτάμενων. Εάν πιστεύετε ότι θα μιλήσω πάλι για θεωρία, γελαστήκατε. Τα ιπτάμενα αυτοκίνητα βρίσκονται πλέον υπό εξέταση και αναμένεται να κυκλοφορήσουν κάπου στα τέλη της δεκαετίας. Το πως θα μοιάζουν και τι ακριβώς λειτουργίες θα εκτελούν θα το μάθετε πιο κάτω.

express.co.uk

 Όπως βλέπετε και στη φωτογραφία, το ιπτάμενο όχημα έχει ένα χαρακτηριστικό αεροδυναμικό καλούπι και συμπαγής επιβατική κυψέλη (κάτι σαν ελικόπτερο, αλλά πιο συμπαγές σε μέγεθος και χωρίς έλικες). Παρόλα αυτά, το όχημα θα λειτουργεί με τη βοήθεια μπαταριών αντί κινητήρα καύσης, ο οποίος χρησιμοποιείται στα υπόλοιπα αεροσκάφη.  

canva.com

Μία συχνή ερώτηση για ένα τέτοιο θέμα είναι: «Θα μπορεί ο οποιοσδήποτε να οδηγεί ένα τέτοιο όχημα; Και αν όχι, θα υπάρχουν ειδικά προγράμματα κατάρτισης; ». Αναμένεται ότι αυτά τα οχήματα θα αποτελούν «έξυπνα οχήματα» με αυτονομία από ειδικό λογισμικό. Δηλαδή το όχημα θα πετάει μόνο του, χωρίς τον έλεγχο κάποιου καταρτισμένου ατόμου. Επιπλέον το συγκεκριμένο όχημα θα βρίσκεται διαρκώς σε σύνδεση με κάποιο δορυφόρο, έτσι ώστε η τοποθεσία, η πορεία και η κατάσταση του οχήματος να ενημερώνει και τα πλησιέστερα οχήματα. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφεύγονται οι οποιεσδήποτε παρεμβάσεις ανθρώπινου παράγοντα με αποτέλεσμα την μείωση ατυχημάτων. Συνεπώς, αναμένεται η δημιουργία ενός σύγχρονου και αξιοποίηση του δικτύου οχημάτων που θα βρίσκονται σε πλήρη αρμονία το ένα με το άλλο εν ώρα λειτουργίας.

express.co.uk

Το κόνσεπτ των ιπτάμενων οχημάτων έχει ήδη καλλιεργηθεί στην Γερμανία, όπου μηχανικοί έχουν εφεύρει ένα ελαφρύ ιπτάμενο όχημα, το οποίο αποτελείται από 36 μικρούς κινητήρες οι οποίοι θα λειτουργούν με μπαταρίες ιόντων λιθίου. Το συγκεκριμένο όχημα εκτελεί κατακόρυφη απογείωση και προσγείωση. Πολλοί μεγιστάνες βιομηχανιών έχουν ήδη υποβάλει το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις επί του συγκεκριμένου οχήματος, πράγμα το οποίο δίνει στους μηχανικούς ένα υποσχόμενο μέλλον για την ιδέα τους.

canva.com

Προς το παρόν ιδέα αυτή η έχει ως μέλλον την υλοποίηση της στην υπηρεσία ταξί ή άλλων συγκοινωνιακών μέσων. Πρέπει να σημειωθεί, επίσης, ότι για να καταστεί εφικτή η υλοποίηση της ιδέας αυτής, πρέπει να υπάρξει αυστηρός έλεγχος, πολλές δοκιμές και ειδική έγκριση για αγορά ενός τέτοιου οχήματος. Ακόμη, οι χώρες οι οποίες θέλουν οι χρειάζονται το συγκεκριμένο εφεύρημα να καταβάλουν ένα μεγάλο χρηματικό ποσό για την ανέγερση μιας σοβαρής και λειτουργικής υποδομής του δικτύου αυτού. Συνεπώς θα πρέπει να περιμένουμε ακόμη αρκετά χρόνια έτσι ώστε να μπορούμε να οδηγήσουμε, ή καλύτερα να οδηγηθούμε από ένα τέτοιο όχημα, το οποίο θα έχουμε αγοράσει ή ενοικιάσει.

esilv.fr

Τα ιπτάμενα οχήματα δεν απέχουν πολύ από την πραγματικότητα και την ένταξή τους στην καθημερινότητα μας. Παρόλα αυτά, πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και ανοιχτόμυαλοι όσο αφορά την υλοποίηση νέων ιδεών και βελτιώσεων στο καλούπι του συγκεκριμένου εφευρήματος. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι τα ιπτάμενα οχήματα θα πρέπει να λειτουργούν έτσι ώστε να ευκολύνουν την καθημερινότητά μας και όχι να μας δυσκολεύουν με ελλειμματικές και ακόμη χειρότερα, ελαττωματικές λειτουργίες. Άλλωστε, η ανθρώπινη ζωή είναι το παν όσο αφορά την ασφάλεια για τέτοια αεροσκάφη. Μέχρι τότε, περιμένουμε…


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: dw.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Αυτοκίνητα που θα πετούν. Επιστημονική φαντασία ή άμεσο μέλλον;