Loading

Αυτοκαταστροφικότητα: το σαμποτάζ του εαυτού μας

Όταν ψάξεις στο μπαούλο με τις αναμνήσεις σου και προσπαθήσεις να επαναφέρεις στο παρόν στιγμές που έχτισαν το ποιος είσαι, στιγμές τις οποίες εσύ φύλαξες με ευλαβικότητα σε αυτό το συγκεκριμένο μπαούλο, θα βρεις συνήθως τόσο χαρούμενες  όσο και λυπημένες στιγμές. Σε αυτές όμως κρατάς μόνο  το τελευταίο μήνυμα και όταν τις ξαναφέρνεις για λίγο στο παρόν, νιώθεις για λιγοστά δευτερόλεπτα αυτό το σφίξιμο ή το φτερούγισμα και μετά τις αφήνεις και επιστρέφουν εκεί που ανήκουν, στο μπαούλο. Τι μας αγκυροβολεί στο παρόν ωστόσο;  Τι κρατάμε στο τώρα και ποια ανάμνηση είναι αυτή που κινεί τα νήματα για να βγάλει προς τα έξω το πώς νιώθουμε αυτή τη στιγμή;

Η απάντηση στα  πιο πάνω ερωτήματα είναι απλή:  Αφήνουμε οτιδήποτε αρνητικό να περάσει και να μείνει. Στην καθημερινότητα μας αφήνουμε ασήμαντα πράγματα να επηρεάσουν την διάθεση μας. Για παράδειγμα, αν ξυπνήσουμε το πρωί και κάψουμε μια φρυγανιά, για το υπόλοιπο της μέρας θα σκεπτόμαστε πόσο άτυχοι είμαστε και ότι τίποτα δεν πάει καλά. Ακόμη και κάτι πολύ άσχημο να συμβαίνει στη ζωή μας, όπως η απώλεια ενός προσώπου ή η απόλυση από μια δουλειά, η σκέψη αυτού του γεγονότος μας βάζει σε ένα βούρκο απόγνωσης κι εμείς, ανήμποροι να αντιδράσουμε, παραμένουμε εκεί μέχρι το τέλος να πνιγούμε.

i2.wp.com

Σε αυτό το σημείο θα σας αναφέρω κάτι το οποίο διάβασα σε ένα βιβλίο αυτοβελτίωσης και μου άλλαξε κατά πολύ τον τρόπο που βλέπω την ζωή και το πώς σκέπτομαι. Ο εγκέφαλος μας είναι κωδικοποιημένος να κερδίζει και πάντα, σε όποιο σημείο και αν καταλήγουμε, κερδίζουμε. Ξέρω ότι όπως και εσείς όταν διαβάζετε κάτι τέτοιο λέτε από μέσα σας «πάει αυτός χάθηκε, μάλλον του χτύπησε η καραντίνα στο κεφάλι». Αφήστε με όμως να σας δώσω μια εξήγηση.

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμιά σημασία στο τι συμβαίνει στην ζωή μας, αλλά σημασία έχει το πώς το αφήνουμε να μας επηρεάσει. Το υποσυνείδητο μας είναι προγραμματισμένο να αντιδρά με συγκεκριμένο τρόπο σε ό,τι συμβαίνει γύρω μας, είτε θετικό είτε αρνητικό. Όταν λοιπόν ο προγραμματισμός λέει ότι με το πρώτο αρνητικό όλα θα σου πάνε χάλια, έτσι και θα γίνει. Και εξηγώ: όταν λέμε στον εαυτό μας «Ααα το πρωί μου έσκασε το λάστιχο, σήμερα θα είναι χάλια η μέρα», θα αντιδρούμε και ανάλογα. Στον πρώτο κακοπροαίρετο πελάτη, στην παραμικρή αναποδιά θα δίνουμε και περισσότερα ξύλα σε αυτή τη φωτιά και θα δημιουργείται μια αλυσίδα, που όλο θα μεγαλώνει και θα γίνεται πιο βαριά. Το ίδιο συμβαίνει και σε πιο βαριές περιπτώσεις. Αν τις αφήσουμε να μας καθορίζουν, τότε καταλήγουμε σε ένα φαύλο κύκλο που υποβαθμίζει την ποιότητα της ζωής μας. Έτσι, αφού στο υποσυνείδητο μας είναι γραμμένο να συμβεί αυτό και να καταλήξουμε εκεί, τότε κερδίζουμε τόσο αυτό όσο και εμείς που στο κάτω κάτω έτσι είμαστε. Εκεί που ήθελε ο εγκέφαλος μας φτάσαμε!

healingeffect.gr

Αν και αυτό ακούγεται περίεργο, υπάρχει τρόπος να επανακωδικοποιήσουμε το υποσυνείδητο μας. Αυτό, μπορεί να γίνει με πολύ απλούς τρόπους, που μόλις τους ακούσετε θα πείτε έλα ρε γκουρού πες κι άλλα.

Ωστόσο αν πιστεύεις αυτά τα πράγματα και τα φωνάζεις στον εαυτό σου εσωτερικά, θα υπακούσει κάποια στιγμή και αυτός. Θα το χωρίσω λοιπόν σε 3 βήματα.

Βήμα 1:

Όταν κάνεις μια κακή σκέψη, αντάλλαξέ την με μια θετική. Αυτό που εννοώ είναι αντί να λες στον εαυτό σου δεν μπορώ να το καταφέρω αυτό, να του λες ότι μπορεί και με το παραπάνω και αν δεν τα καταφέρεις σίγουρα θα είσαι καλύτερος την επόμενη φορά. Και κάθε φορά που θα έρχονται οι στιγμές που δε θα τα καταφέρεις, να φέρνεις στη μνήμη σου όλες τις φορές που το έκανες, για να δεις ότι έβγαλες τον εαυτό σου μέσα από πολύ δύσκολες καταστάσεις.

Βήμα 2:

Να κάνεις μια καλή αυτοκριτική στον εαυτό σου και να βρεις ποια σημεία δεν σου αρέσουν και θα ήθελες να αλλάξεις. Όταν τα βρεις λοιπόν, βροντοφώναξε ότι είσαι πρόθυμος να τα αλλάξεις και να ξεκινήσεις τη δουλειά.

Βήμα 3:

Να είσαι πάντα ο εαυτός σου. Όταν υπάρχει κάτι που δε σου αρέσει και δε θες να το ακολουθάς και απλά το κάνεις γιατί έτσι λένε τα κοινωνικά πρότυπα, εσύ να πηγαίνεις από την άλλη.

Λάμπουμε περισσότερο και μας αρέσει ό,τι και να κάνουμε έτσι και αλλιώς αν είμαστε ο εαυτός μας!

therapia.gr

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: i1.prth.gr

ΦΩΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

Είμαι ο Φώτης Κυριάκου, εργάζομαι στον τομέα της υγείας. Είμαι overthinker μέχρι αηδίας, τελειομανής, κάποιοι με λένε και αστείο. Τον ελεύθερο μου χρόνο σκέφτομαι και αναλύω διάφορες φιλοσοφικές σαχλαμάρες. Κάποτε τις γράφω και κάτω.

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Αυτοκαταστροφικότητα: το σαμποτάζ του εαυτού μας