Ο Χρίστος προκλήθηκε να μεταφερθεί από την #lovebeez στην #sciencebeez και να γράψει το θέμα «Αυτό κάπου το έχω ξαναζήσει: Η επιστημονική εξήγηση του Dejavu!». Το θέμα του δόθηκε από έναν άλλο αρθρογράφο. Το ποιος τον προκάλεσε, θα το μάθεις στο τέλος αυτού του άρθρου! Τι λες, να του αλλάξουμε κατηγορία; Δείξε μας πατώντας ένα μελισσο-reaction μετά το άρθρο!
Αυτό κάπου το έχω ξαναζήσει και κάπου εδώ κρύβεται η επιστημονική εξήγηση για το De ja vu.
Ας είμαστε ειλικρινείς… όλοι το έχουμε ζήσει κάποια στιγμή και μας φαίνεται παράξενο, σχεδόν εξωκοσμικό, ότι έχουμε ξεκλειδώσει τις αναμνήσεις της προηγουμένης ζωής μας. Αλλά δυστυχώς, δεν είναι αυτό. Για να είμαστε 100% ειλικρινείς δεν ξέρουμε ακριβώς τι προκαλεί το γνωστό σε όλους μας de ja vu, αν και υπάρχουν μερικές θεωρίες.
Αρχικά, υπάρχουν 2 κατηγορίες, το παθολογικό και μη παθολογικό.
Το 1ο, το παθολογικό συνδέεται με την επιληψία. Συγκεκριμένα η σύνδεση βρέθηκε στην ανωμαλία που παρουσιάζουν οι κροταφικοί λοβοί του εγκεφάλου. Συγκεκριμένα όταν οι λοβοί βραχυκυκλώνουν με επιληπτικά ηλεκτρικά φορτία, βραχυκυκλώνουν και μέρος της μνήμης.
Ακόμα μια μορφή παθολογικού deja vu είναι όταν σε συνδυασμό με χρόνια εμπειρία deja vu και παραισθήσεις και αυταπάτες να είναι σημάδι νευρικής ζημιάς.
Αλλά οι πιο πάνω αιτίες αποτελούν μόνο το 1/3 των συνολικών περιπτώσεων. Τα αλλά 2/3 είναι το τυπικό άκακο deja vu που πιθανότατα να βιώσαμε όλοι μας.
Στα υγιεινά μυαλά υπάρχουν 2 θεωρίες για το τι το προκαλεί. Πρώτη είναι η θεωρία των ονείρων που ονειρευόμαστε την κατάσταση ή τον τόπο και αποθηκεύεται στο υποσυνείδητο μας.
geneticliteracyproject.org
Αυτό είναι ιδιαίτερα ανατριχιαστικό καθώς οι τοίχοι που χωρίζουν πραγματικότητα και όνειρο γκρεμίζονται. Η δεύτερη θεωρία προέκυψε μετά από έρευνες στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Αυτή η ερευνά τονίζει πως φάρμακα και κατάστασης πίεσης ίσως προκαλούν το Deja vu. Ο λόγος είναι ότι όταν το μυαλό υπερφορτώνεται σε τόσο βαθμό που ίσως ξεφύγει και πάει κάπου να χαλαρώσει. Ίσως ένα όμορφο τοπίο ή την τοπική παραλία που δεν πήγες πότε. Επίσης αυτή η έρευνα ξεκαθαρίζει πως άνθρωποι που βλέπουν πολλές ταινίες ή διαβάζουν πολλά βιβλία το ζουν πιο συχνά. Τέλος το deja vu στις υγιείς περιπτώσεις, συνδέεται με καλή μνήμη καθώς σημαίνει καλή διαχείριση και αποθήκευση αναμνήσεων.
Πάντως ότι και να είναι, το de ja vu δεν πρέπει να μας φοβίζει γιατί πρόκειται για ένα πολύ φυσιολογικό κατά τα άλλα φαινόμενο που βιώνει κάθε άνθρωπος, που επισύρει απλώς αναμνήσεις του υποσυνείδητού μας.
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: health.clevelandclinic.org
What do you think?
Show comments / Leave a comment