Ο αυτισμός είναι μία διάχυτη διαταραχή της ψυχολογικής και συναισθηματικής ανάπτυξης του παιδιού με αντίκτυπο στη κοινωνική, ένταξη και αλληλεπίδραση, στην επικοινωνία και στη συμπεριφορά. Ακόμη και σήμερα η αιτιολογία της διαταραχής παραμένει άγνωστη. Πολύ συχνά το παιδί δυσκολεύεται να κατανοήσει σωστά αυτά που βλέπει, αυτά που ακούει και αυτά που αισθάνεται.
Ωστόσο ο βαθμός σοβαρότητας των συμπτωμάτων διαφοροποιείται από παιδί σε παιδί με τα περισσότερα από αυτά να εμφανίζονται συνήθως πριν την ηλικία των 3 ετών.
Όσον αφορά τη κοινωνική τους συμπεριφορά, το παιδί δεν μπορεί να χρησιμοποιεί μη λεκτικές συμπεριφορές όπως: την επαφή με το βλέμμα, τις εκφράσεις του προσώπου και τη στάση του σώματος. Δεν μπορεί εύκολα να αναπτύξει σχέση με συνομήλικους και στο κομμάτι της επικοινωνίας του καθυστερεί αρκετά να αναπτύξει τον λόγο ακόμη κι αν έχει επαρκή ομιλία, αδυνατώντας να συμμετέχει σε μία συζήτηση.

talcmag.gr
Το παιδί πολλές φορές εμφανίζει επαναλαμβανόμενες κινήσεις, ασχολείται επίμονα με μέρη αντικειμένων και γενικότερα έχει περιορισμένα ενδιαφέροντα. Από την άλλη μπορεί να εμφανιστεί μία υπερκινητικότητα, μία παρορμητικότητα και μία τάση για αυτοτραυματική συμπεριφορά. Είναι πιθανόν επίσης αυτά τα παιδιά να έχουν διαταραχές στον ύπνο, ακατάλληλες συναισθηματικές αντιδράσεις όπως για παράδειγμα ένα έντονο ξέσπασμα γέλιου ή μία έντονη αλλά αδικαιολόγητη φοβία.
Στα παιδιά με αυτισμό έχει αποδειχθεί ότι η μουσική, η κολύμβηση, το τραγούδι , η ιππασία και γενικότερα τέτοιες δραστηριότητες έχουν σημαντικά οφέλη.
Καμία επιστημονική μελέτη δεν συνδέει την εμφάνιση του αυτισμού με τα εμβόλια!
Η διάγνωση του αυτισμού είναι δύσκολή πριν την ηλικία των 12 μηνών ωστόσο ήδη από την ηλικία των 6 μηνών, τα βρέφη που παρουσιάζονται κάπως παθητικά και έχουν μία μειωμένη προσήλωση στο πρόσωπο ή αντίδραση σε χαμόγελο, καλό θα είναι να επανεξετάζονται στη πορεία.

postmodern.gr
Στην ηλικία των 12 έως 18 μηνών, μερικές διαφορές που θα μπορούσαν να συσχετιστούν με εκδήλωση αυτισμού, είναι οι ακραίες συμπεριφορές όπως: ο έντονος θυμός , η έλλειψη ενδιαφέροντος και η φτωχή βλεμματική επαφή. Ταυτόχρονα θα πρέπει να ελεγχθεί και η κινητική ικανότητα, καθώς τα παιδιά με διαταραχή αυτισμού δυσκολεύονται στο συντονισμό των κινήσεων.
Κάποιες ερωτήσεις που μπορούν πολλές φορές να είναι βοηθητικές για τους γονείς ώστε να απευθυνθούν στον παιδίατρο τους σχετικά με την υπόνοια αυτισμού είναι οι εξής: «Το παιδί μου ανταποκρίνεται στο άκουσμα του ονόματός του;» «Ανταποκρίνεται σε ένα χαμόγελο;» «Μιμείται;»
Αυτά είναι κάποια ερωτήματα τα οποία μπορούν να θέσουν την υποψία σε ένα γονιό ότι κάτι μπορεί να συμβαίνει και μετά να απευθυνθεί στον παιδίατρο του για περαιτέρω διερεύνηση και διάγνωση.
!!Στις μέρες μας όμως μία έγκυρη και σωστή διάγνωση μπορεί να είναι πολύ βοηθητική για το παιδί με αυτισμό!!
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: virus.com.gr
What do you think?
Show comments / Leave a comment