Loading

Αερόβια ή Αναερόβια προπόνηση;

Ίσως να είναι το μεγαλύτερο δίλημμα στη γυμναστική σου, ίσως όμως να χρειάζεσαι και τα δυο οπόταν δεν έχεις και επιλογή. Γνωρίζεις όμως σε τι σε ωφελεί το κάθε είδος προπόνησης  και τι επιπτώσεις έχει στο σώμα σου; Μάλλον όχι.

Ας δούμε αρχικά τη διαφορά που είναι εμφανής και από τους όρους που χρησιμοποιούνται για τις προπονήσεις, δηλαδή η χρήση ή όχι του αέρα και συγκεκριμένα του οξυγόνου για την παραγωγή ενέργειας από το σώμα μας. Ναι μπορούμε να εκτελέσουμε άσκηση χωρίς να χρησιμοποιούμε οξυγόνο κατά τη διάρκεια της.

(Το ήξερες ότι ο δρόμος ταχύτητας 100 μέτρων χαρακτηρίζεται ως κούρσα της μιας ανάσας;)

Σε μικρές και έντονες ενέργειες που εκτελεί το σώμα μας, το οξυγόνο δεν προλαβαίνει έγκαιρα να φτάσει στους μύες για την παραγωγή ενέργειας και έτσι αναγκάζεται να κάνει την κίνηση χωρίς αυτό.

Παρόλα αυτά το οξυγόνο το χρωστάμε στους μύες μας και δεν το ξεχνούν αφού το έχουν ανάγκη. Για το λόγο αυτό έχουμε και το λαχάνιασμα το οποίο διαρκεί λίγα δευτερόλεπτα μετά από μια ταχύτητα, για να καλύψουμε το οξυγόνο το οποίο έλειπε στον οργανισμό μας.

Αυτό προφανώς και είναι η αναερόβια προπόνηση.

Αφού η αναερόβια προπόνηση είναι χωρίς την άμεση χρήση οξυγόνου, στην αερόβια προπόνηση έχουμε τη συνεχή χρήση οξυγόνου. Αυτό κάνει τα πράγματα κάπως πιο απλά. Ένα χαλαρό τροχαδάκι με φίλους κουβεντούλα και πλάκα, χαρακτηρίζεται ως αερόβια προπόνηση. Κάποια τροχαδάκια όπως ο μαραθώνιος όμως δεν είναι και τόσο απλά.

Υπάρχει κάτι που χωρίζει τα δυο είδη προπόνησης και ναι, μπορεί να υπολογιστεί σε κάθε άτομο. Το γνωστό στους θαυμαστές του τρεξίματος αερόβιο-αναερόβιο ή και καρδιακό κατώφλι.(μεγάλο θέμα το οποίο θα αναλύσουμε σε επόμενο άρθρο)

Τα δυο αυτά είδη προπόνησης έχουν διαφορετικές επιπτώσεις στο σώμα μας και χρησιμοποιούνται για να βελτιώσουμε διαφορετικές παραμέτρους. Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιες ομοιότητες και κάποιες διαφορές στις δυο προπονήσεις και ανάλογα με το τι θέλεις να βελτιώσεις θα επιλέξεις ποια προπόνηση θα κάνεις.

Στην αναερόβια προπόνηση έχουμε την εμφάνιση του ευρέως πλέον διαδεδομένου γαλακτικού οξέος (χρησιμοποιείται και ως καύσιμο από την καρδιά δεν είναι και τόσο κακό όσο λένε!) το οποίο δημιουργεί εντόνους πόνους στους μύες όταν εμφανίζεται. Σε αυτό το είδος προπόνησης μπορείς να βελτιώσεις την ταχύτητα σου (ταχύτητα αντίδρασης, ταχυδύναμη, αντοχή στη δύναμη, αντοχή στη ταχύτητα). Σε αυτό το είδος προπόνησης η μεγαλύτερη επιβάρυνση πέφτει στους μύες.

Στην αερόβια προπόνηση γίνεται η χρήση οξυγόνου και λειτουργεί πιο έντονα η καρδιά, οι αρτηρίες και οι φλέβες για τον λόγο αυτό οι βελτιώσεις γίνονται στο καρδιαγγειακό σύστημα που είναι υπεύθυνο να μεταφέρει το οξυγόνο σε όλο το σώμα. Έτσι λοιπόν βελτιώνουμε την αντοχή μας.

Ωστόσο τα πιο πάνω αποτελούν μια γενική προσέγγιση. Αρκετές πρόσφατες έρευνες αναφέρουν ότι η παρατεταμένη αναερόβια προπόνηση μπορεί να σου προσφέρει όλα τα πιο πάνω, με μια κατάλληλα δομημένη προπόνηση. Γι’ αυτό και έγιναν δημοφιλή κάποια ομαδικά προγράμματα επειδή σε σχετικά μικρό χρόνο προπόνησης προσφέρουν αρκετά θετικά αποτελέσματα.  

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Αερόβια ή Αναερόβια προπόνηση;