Loading

Τι θα αλλάξει στην καθημερινότητα μας με το εμβόλιο του κορονοϊού;

Παρόλο που οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν να γίνονται σε όλες τις χώρες του κόσμου σχεδόν, οι ειδικοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι ο δρόμος που έχουμε να διασχίσουμε στην πανδημία είναι μακρύς.

Τα καλά νέα για τα εμβόλια έχουν προκαλέσει αισιοδοξία στον κόσμο, ο οποίος έχει αναθαρρήσει και θεωρεί ότι σε λίγο καιρό θα πούμε αντίο σε όλα τα περιοριστικά μέτρα που έχουν αλλάξει την καθημερινότητά μας.

Πώς λειτουργούν τα εμβόλια m-RNA?

https://images.theconversation.com/files/369874/original/file-20201117-13-k8bxl0.jpg?ixlib=rb-1.1.0&q=45&auto=format&w=1000&fit=clip

images.theconversation.com

Τα νέα εμβόλια είναι τα πρώτα που βασίζονται στην τεχνολογία του mRNA. Σε τι διαφέρουν σε σχέση με τα εμβόλια που γνωρίζαμε ως σήμερα;

Τα περισσότερα συμβατικά εμβόλια περιέχουν «αντιγόνα», δηλαδή πρωτεΐνες του παθογόνου παράγοντα. Οι πρωτεΐνες αυτές αναγνωρίζονται ως ξένες από το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο απαντά παράγοντας αντισώματα που επιτίθεται στα αντιγόνα.

Στην περίπτωση των εμβολίων mRNA, τα αντιγόνα δεν περιέχονται στο εμβόλιο, αλλά παράγονται από τα ίδια τα ανθρώπινα κύτταρα.

Ο βασικός ρόλος του mRNA, ή «αγγελιαφόρο ριβονουκλεϊκό οξύ», είναι να μεταφέρει τις πληροφορίες που περιέχουν τα γονίδια σε κυτταρικά εργοστάσια που ονομάζονται ριβοσώματα. Εκεί, οι γενετικές πληροφορίες μεταφράζονται σε πρωτεΐνες για κάθε λειτουργία των κυττάρων.

Τα πειραματικά εμβόλια της Pfizer και της Moderna βασίζονται σε συνθετικά μόρια RNA που περιέχουν ένα γονίδιο του ίδιου του SARS-CoV-2. Το γονίδιο δίνει τις κατασκευαστικές οδηγίες για τη σύνθεση της λεγόμενης ακίδας, μιας επιφανειακής πρωτεΐνης του ιού που του επιτρέπει να εισέρχεται στα ανθρώπινα κύτταρα.

Το συνθετικό μόριο mRNA απορροφάται από τα ανθρώπινα κύτταρα και τα αναγκάζει να παράγουν αντίγραφα της πρωτεΐνης-ακίδας. Το ανοσοποιητικό σύστημα αναλαμβάνει τότε δράση όπως συμβαίνει με οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο.

Τι θα αλλάξει άμεσα στην καθημερινότητά μας;

Παρόλα αυτά, όσο αποκαρδιωτικό κι αν μπορεί να ακούγεται μετά από μία τόσο δύσκολη χρονιά, τα εμβόλια δυστυχώς δεν φέρνουν μία γρήγορη μαγική λύση.

Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι δε θα χρειάζεται να φοράμε μάσκες μετά το εμβόλιο, επιστέφοντας αμέσως στην προ-κοροναϊού εποχή. Ωστόσο, η πορεία της πανδημίας θα είναι συνάρτηση της έγκρισης και διαθεσιμότητας εμβολίων, του ποσοστού του πληθυσμού που θα θελήσει και θα μπορεί να εμβολιαστεί, της προσεκτικής τήρησης όλων των άλλων μέτρων (μάσκες, αποστάσεις, αποφυγή συνωστισμού) μέχρι να επιτευχθεί ανοσία αγέλης μέσω του εμβολιασμού, που προϋποθέτει δύο δόσεις εμβολίου για μέγιστη αποτελεσματικότητα. 

https://www.tovima.gr/wp-content/uploads/2020/10/05/koronoios-maskes-neoi-ape-1.jpg

tovima.gr

Στις χώρες όπου όλες αυτές οι προϋποθέσεις θα πληρούνται (όπως ελπίζουμε ότι θα συμβεί και στην Ελλάδα και την Κύπρο), είναι πολύ πιθανό η πανδημία να ελεγχθεί αποτελεσματικά και η ζωή των πολιτών να οδεύσει προς την ομαλοποίηση μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021.

Όπως είπε ο καθηγητής ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Πέτρος Λιγοξυγκάκης,

«Η επιστροφή στην πρότερη ζωή μας δεν θα είναι σαν να πατάμε έναν διακόπτη, αλλά μια διαδικασία που θα εξελίσσεται για κάποιο διάστημα. Θα είμαστε καλύτερα στην αρχή του καλοκαιριού και ακόμα καλύτερα στο τέλος του φθινοπώρου του 2021. Δεν μπορώ να πω ότι θα έχουμε επιστρέψει στην κατάσταση που ήμασταν προηγουμένως μέχρι την εκπνοή της επόμενης χρονιάς, γιατί δεν ξέρουμε πόσο τα εμβόλια θα μειώνουν τη μεταφορά του ιού από τη μύτη και το στόμα μας. Θα γίνουμε όλοι (οι εμβολιασμένοι) ασυμπτωματικοί φορείς; Αν ναι, τότε ο ιός θα κυκλοφορεί. Επομένως, θα υπάρχει και η ανάγκη για μέτρα δημόσιας υγείας (μάσκες, αποστάσεις)».

Μέχρι τότε, stay safe and wear your mask!

Πηγές: www.bbc.com, www.tanea.gr, kathimerini.gr

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: www.ethnos.gr

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Τι θα αλλάξει στην καθημερινότητα μας με το εμβόλιο του κορονοϊού;