Loading

9 σημάδια που ΜΠΟΡΕΙ να υποδεικνύουν κατάθλιψη

svg10 Σεπτεμβρίου, 2019HealthybeezΛΕΝΟΣ ΜΑΣΤΡΟΥ

Πολλές φορές ακούμε άτομα να λένε, ή ακόμα και εμείς οι ίδιοι, ότι έχουν κατάθλιψη. Κατάθλιψη δεν είναι να μην έχει όρεξη μια μέρα ή να σου συνέβη κάτι και να είσαι στεναχωρημένος. Η κατάθλιψη είναι ασθένεια που μπορεί να διαγνωστεί μόνο από ειδικούς γιατρούς. Και δεν είναι ούτε κάτι απλό ούτε κάτι που μπορεί να ξεπεραστεί από μόνο του. Εδώ σας δίνουμε 10 σημάδια που ΜΠΟΡΕΙ να υποδεικνύουν κατάθλιψη και θα ήταν καλό να επισκεφθείτε ένα ψυχολόγο. ΌΧΙ, δεν είσαι πελλός αν πάεις ψυχολόγο.

1. Λύπη και απαισιοδοξία

Και ξαφνικά νιώθεις ένα τεράστιο κενό, μια θλίψη, μια απαισιοδοξία για όλα χωρίς κάποιον ιδιαίτερο λόγο. Συναισθήματα που σε εμποδίζουν να φέρεις εις πέρας καθημερινές δραστηριότητες. Αυτά τα συναισθήματα είναι τα κύρια στοιχεία ενός κλινικά διαγεγνωσμένου καταθλιπτικού.

2. Τρως περισσότερο (ή λιγότερο) από το κανονικό

Η κατάθλιψη σε αφήνει εγκαταλειμμένο και μπορεί να προκαλέσει το συναίσθημα της απώλειας της όρεξης για φαγητό. Αν το μυαλό είναι κατοικημένο από αρνητικές σκέψεις μπορεί να ξεχάσεις να φας σύμφωνα με ειδικούς. Εν αντιθέσει, υπάρχουν και περιπτώσεις που η κατάθλιψη μπορεί να σε οδηγήσει στο να τρως πάρα πολύ για να καλύψεις το αίσθημα του κενού.

3. Διαταραχές στον ύπνο

Αρχικά αν δεν κοιμάσαι καλά μπορείς να δεις το άρθρο αυτό. Στην κατάθλιψη νιώθεις συνεχώς κουρασμένος και υπάρχει το αίσθημα της υπνηλίας κατά την διάρκεια της ημέρας. Παρόλα αυτά, υπάρχουν και περιπτώσεις που μπορεί λόγω των τόσων σκέψεων να μην μπορεί το άτομο να κοιμηθεί.

4. Νευρικότητα

Μικρά πράγματα που πριν δεν τους έδινες καν σημασία, τώρα σε εκνευρίζουν ταμάλα. Αυτό μπορεί να είναι λόγω των εναλλαγών της διάθεσης που προκαλεί η κατάθλιψη που «τρελλαίνουν» τον ίδιο σου τον εαυτό και σε κάνουν οξύθυμο.

5. Δεν μπορείς να συγκεντρωθείς!

Ξεχνάς τα deadlines σου, ή όταν πλησιάζουν δεν σε ενδιαφέρει καν. Ο εγκέφαλος σου θεωρεί ασήμαντα κάποια πράγαμτα κατά την διάρκεια της κατάθλιψης αφού είναι περιτριγυρισμένος από αρνητικές σκέψεις τις οποίες θεωρείς τις πιο σημαντικές από όλες.

6. Δεν απολαμβάνεις ό,τι απολάμβανες προηγουμένως.

Συνήθιζες να βγαίνεις έξω με φίλους, σου άρεσε να κάνεις γυμναστική, γενικά να κάνεις ωραία πράγματα. Αλλά τώρα τίποτα από αυτά δεν σε ευχαριστεί. Η κατάθλιψη δυσυτυχώς σε κάνει απαθή σε δραστηριότητες που προηγουμένως σε γέμιζαν με χαρά.

7. Σκέψεις με πρωταγωνιστή το θάνατο.

Ακούγεται μακάβριο αλλά δυστυχώς ισχύει. Επίμονες σκέψεις για τερματισμό της ζωής, αφού συνεχώς αναρωτιέσαι πως θα αντιδράσει η οικογένεια και οι φίλοι σου, αν εσύ φύγεις και γενικά σκέψεις αυτού του περιεχομένου νομίζω είναι αρκετές για να επισκεφτείς ένα ψυχολόγο. Κι εδώ ταιριάζει αυτό που είπα στην αρχή ότι η κατάθλιψη δεν είναι κάτι απλό.

8. Ανεξήγητοι πόνοι

Ο συναισθηματικός πόνος μπορεί να διαπεράσει το σώμα και να προκαλέσει σωματικό πόνο, σύμφωνα πάντα με ειδικούς. Συνήθως αυτοί οι πόνοι είναι πονοκέφαλοι, στομαχικά προβλήματα, αυχενικοί πόνοι κ.α.

9. Μειωμένα αποθέματα ενέργειας

Η κούραση χωρίς σταματημό είναι σύμπτωμα της κατάθλιψης αφού μπορεί να προκληθεί και από την έλλειψη τροφής. Μπορεί επίσης να είναι σημάδι όταν έχεις από πάνω σου ένα μαύρο σύννεφο που περιέχει λύπη και απαισιοδοξία. Η ψυχική κούραση είναι χειρότερη από την σωματική.

Ξεκαθαρίζουμε!! Αν δεν μπορείς να κοιμηθείς το βράδυ, αν έχεις πονοκέφαλο ή αν δεν έχεις όρεξή σήμερα να φας δεν σημαίνει ότι πάσχεις από κατάθλιψη. Η κατάθλιψη είναι συνδεδεμένη με τα συναισθήματα και τα υπόλοιπα συμβαίνουν στην συνέχεια.

Keep your emotions in mind BEE!

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    9 σημάδια που ΜΠΟΡΕΙ να υποδεικνύουν κατάθλιψη