Loading

8 μαθητές εξομολογούνται τα παράπονά τους από το σχολείο και τους καθηγητές!

svg13 Απριλίου, 2020Bee freeΘΕΟΔΩΡΑ ΨΥΛΛΟΥ

Ρώτησα διάφορα παιδιά για τα παράπονά τους από το σχολείο, σε διάφορους τομείς. Πολλές απαντήσεις ήταν προσδοκώμενες μιας και οι περισσότεροι μαθητές τα ίδια παράπονα έχουμε, υπήρχαν όμως και κάποιες απόψεις αρκετά ιδιαίτερες! Και επειδή το σχολείο μας έχει λείψει τώρα πια στην καραντίνα, αποφάσισα να τις δημοσιεύσω τώρα, που έχουμε χρόνο περισυλλογής και χρόνο για αναθεώρηση. Ας προβληματιστούμε λοιπόν μαθητές και καθηγητές, διαβάζοντας αυτό το άρθρο.

Αντριάνα, 16

«Οι καθηγητές πρέπει να ακούν τους μαθητές και να ανταποκρίνονται στα θέλω τους. Ο ρυθμός του μαθήματος πρέπει να είναι ιδανικός για όλους τους μαθητές, και να τους προσεγγίζουν σαν μια ομάδα. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουν και οι καθηγητές την εκρηκτική φάση της ζωής που βρισκόμαστε. Είναι απόλυτα φυσιολογικό μερικοί από εμάς να αντιδρούμε πολλές φορές. Με καταγγελίες και αποβολές δεν επιτυγχάνεται τίποτα παρά περισσότερα νεύρα στον μαθητή. Είναι απαραίτητο λοιπόν να δίνεται στον μαθητή η ευκαιρία για ανάδειξη της προσωπικότητας του».

lh3.googleusercontent.com

Μαρία, 16

Πολλοί καθηγητές αδυνατούν να διεξάγουν σωστά μάθημα. Δεν μπορούν να μεταφέρουν αποτελεσματικά τις γνώσεις τους στους μαθητές. Επίσης, δεν υπάρχει ο απαραίτητος έλεγχος στους καθηγητές, όσον αφορά τις μεθόδους διδασκαλίας τους. Τέλος έχουμε μια μεγάλη ύλη πρέπει να καλυφθεί σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα”

Νέλια, 17

«Η ύλη είναι ξεκάθαρο πως δεν είναι ουσιαστική. Θα μπορούσαμε να μαθαίναμε πολύ πιο χρήσιμες πληροφορίες για την ζωή. Η πλειοψηφία των καθηγητών έχουν φτάσει σε μια μεγάλη ηλικία, με αποτέλεσμα αυτού, να μην υπάρχει επικοινωνία μεταξύ μας. Μαθήματα που δεν είναι εξεταζόμενα, είναι μεγάλο βάρος για έναν τελειόφοιτο. Οι καθηγητές των μαθημάτων αυτών απαιτούν οι μαθητές να αφιερώνουν πολύ χρόνο για την μελέτη του μαθήματος τους. Αν η μελέτη αυτή δεν γίνει, ή δεν είναι ικανοποιητική, ρίχνουν τους βαθμούς, και μειώνεται ο γενικός βαθμός έτους, λίγο άδικα πιστεύω και τελικά τα μαθήματα αυτά καταλήγουν αγγαρεία και βαθμοθηρικά για όλους μας!»

Ανδρέας, 15

«Η προσαρμογή από το γυμνάσιο στο λύκειο χρειάζεται χρόνο. Με τον θεσμό των εξετάσεων ανά τετράμηνο, απαιτείται από εμας αυτόματη μετάβαση από ένα χώρο εντελώς διαφορετικό σε ένα άλλο πρωτόγνωρο. Το νέο σύστημα μετατρέπει τους μαθητές ακόμη περισσότερο σε βαθμό θηρευτές. Η ταχύτητα διεξαγωγής του μαθήματος είναι απίστευτα γρήγορη, και η μόνη ευκαιρία για τους μαθητές, να κατανοήσουν την ύλη, είναι τα φροντιστήρια. Στα φροντιστήρια περνούμε όλες τις ώρες μας μετά το σχολείο, και ο χρόνος για ξεκούραση και διάβασμα στο σπίτι ολοένα και μειώνεται».

Χρυστάλλα, 18

«Λόγω του ότι βρίσκομαι στον τελευταίο μου χρόνο, πρέπει πάντα να είμαι σε ετοιμότητα για τυχόν απαντήσεις από πανεπιστήμια. Η απαιτητικότητα φέτος είναι εξαιρετικά αυξημένη, και το εκπαιδευτικό σύστημα λειτουργεί με τέτοιο τρόπο, που προσθέτει ακόμη περισσότερη πίεση, παρά απελευθέρωση, όπως άλλωστε θα έπρεπε να κάνει. Ο μόνιμος αγώνας για ένα βαθμό  διαστρεβλώνει την αρχική ουσιαστική της παιδείας, και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία μας. Η εκπαίδευση έπαψε να είχαν ανθρωποκεντρική. Σε μαθήματα ανθρωπιστικού προσανατολισμού, η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης  δεν υπάρχει πλέον, και αντί αυτού, προωθείται η παπαγαλία».

i.imgflip.com

Βασιλεία, 16

«Δυο μέρες του Σαββατοκύριακου φαίνεται αδύνατο να εξασφαλίσουν τον αναγκαίο χρόνο για κάλυψη μαθημάτων φροντιστηρίου και σχολείου. Οι καθηγητές αναθέτουν υπερβολικές υποχρεώσεις στους μαθητές, οι οποίες δεν θα βοηθήσουν σε κάτι (πολλές φορές). Ίσως θα ήταν πιο αποτελεσματικό αν μας δινόταν ο χρόνος να δουλέψουμε στην τάξη. Με αυτόν τον τρόπο, οι απορίες θα λύνονταν την ώρα του μαθήματος από τον καθηγητή, και οι μαθητές δεν θα βασίζονταν ολοκληρωτικά στα φροντιστήρια».

Γιώργος, 16

«Η ουσία της εκπαίδευσης έχει πλέον χαθεί. Οι κανονισμοί επικεντρώνονται σε παράγοντες που δεν πρόκειται να αυξήσουν το ποσοστό επιτυχίας ενός μαθητή. Η μαθητική στολή δεν είναι εντελώς λανθασμένος κανονισμός, όμως θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί. Η στολή θα μπορούσε να ήταν πιο ελεύθερη. Πολλοί πιστεύουν ότι αυτό, ίσως τονώσει τον ρατσισμό στο σχολείο, αλλά ο ρατσισμός ήδη υπάρχει στα σχολεία με την παρουσία σχολικής στολής. Χωρίς την στολή, ο κάθε μαθητής μπορεί να δείξει την προσωπικότητα του. Η αξία και η ποιότητα του μαθητή, δεν πρόκειται μα φανεί με την σχολική στολή».

Μελίνα, 16

«Το σχολείο θα έπρεπε να είναι ένα μέρος με πληθώρα δραστηριοτήτων για τους μαθητές. Τα τελευταία χρόνια ίσως έχει βελτιωθεί αυτό, αλλά ακόμα χρειάζεται δουλειά. Είναι σημαντικό για εμάς τους νέους να συμμετέχουμε σε διάφορα προγράμματα και δραστηριότητες εντός και εκτός σχολείου. Επίσης, ο τρόπος διεξαγωγής του μαθήματος, πρέπει να αλλάξει. Με το να γράφει ο καθηγητής κάθε πληροφορία και λεπτομέρεια στον πίνακα, δεν πρόκειται να μάθουμε τίποτα. Το μαθημα θα έπρεπε να ήταν πιο παραγωγικό και δημιουργικό. Οι δραστηριότητες στο μάθημα να ήταν άλλης φύσεως ώστε να χαράζονται στην μνήμη του μαθητή και να είναι πιο δημιουργικές».

cdn.clipart.email

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: i.pinimg.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    8 μαθητές εξομολογούνται τα παράπονά τους από το σχολείο και τους καθηγητές!