Loading

7 τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Αναντίλεκτα, τον τελευταίο καιρό όλοι εφαρμόζουμε με μεγαλύτερη προσοχή τους κανόνες υγιεινής, για αποφυγή της μετάδοσης παθογόνων (βλαβερών) μικροοργανισμών. Το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, η διατήρηση αποστάσεων και η χρήση μάσκας είναι μερικές από τις συνήθειες που υιοθετήθηκαν και σίγουρα συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην αποφυγή της εξάπλωσης του κορωνοϊού, καθώς και άλλων μεταδοτικών ασθενειών.

Είναι όμως αυτό αρκετό; Πολλές φορές ξεχνάμε ότι πέραν των μέτρων προστασίας, ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο, όσον αφορά στην αντιμετώπιση ενός παθογόνου μικροβίου που εισβάλλει στον οργανισμό μας. Ο τρόπος ζωής του καθενός μπορεί να διαμορφώσει και τον τρόπο με τον οποίο «κτίζεται» το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Συγκεκριμένα, ορισμένες συνήθειες όπως η συστηματική σωματική άσκηση, η ανάπαυση, η αποφυγή των μακροχρόνιων καταστάσεων άγχους και οι ικανοποιητικές ώρες ύπνου, μπορούν να συνεισφέρουν στη βελτίωση της άμυνας του οργανισμού έναντι των μικροβίων. Μήπως, όμως, μία υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, μπορεί να παίξει εξίσου σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση ασθενειών; Ας δούμε μερικές τροφές που μπορούν να ενδυναμώσουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος:

1.Ξηροί καρποί:

Τα καρύδια, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ωμέγα-3 λιπαρά (τα οποία ενεργοποιούν αντιφλεγμονώδεις αντιδράσεις), αλλά και λόγω της ισχυρότατης αντιοξειδωτικής τους δράσης, κατατάσσονται στις πλέον σημαντικές τροφές που ισχυροποιούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Επιπρόσθετα, τα αμύγδαλα, εκτός από την ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, αποτελούν κύρια πηγή βιταμίνης Ε. Η συγκεκριμένη βιταμίνη προστατεύει τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες, συμβάλλοντας στην ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού, καθώς και την πρόληψη ποικίλων ασθενειών.

aftodioikisi.gr

2.Γιαούρτι:

Η διατήρηση της ανοσοβιολογικής άμυνας του εντέρου φαίνεται να οφείλεται σε κάποιο βαθμό στην παρουσία προβιοτικών, δηλαδή ευεργετικών μικροβίων, τα οποία περιέχονται στο γιαούρτι. Παράλληλα, η υψηλή περιεκτικότητα του γιαουρτιού σε βιταμίνη Α, βιταμίνη D, και αρκετές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φαίνεται να συνεισφέρει σημαντικά στην ικανότητα του οργανισμού για καταπολέμηση διάφορων ασθενειών και κατ’ επέκταση στην εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

3.Πιπερόριζα (τζίντζερ):

Η πιπερόριζα, γνωστή και ως τζίντζερ, συχνά χρησιμοποιείται για την υποχώρηση των συμπτωμάτων της απλής γρίπης ή του κοινού κρυολογήματος. Η πιπερόριζα περιέχει έναν μεγάλο αριθμό θρεπτικών συστατικών, όπως το κάλιο, οι πολυφαινόλες, το μαγνήσιο και η βιταμίνη C, στα οποία οφείλονται τα πολυάριθμα οφέλη της στον οργανισμό. Στα συστατικά της πιπερόριζας ανήκει και η τζιντζερόλη, μία ουσία που παρουσιάζει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Επιπρόσθετα, η πιπερόριζα παρουσιάζει αντικαρκινική και αντιοξειδωτική δράση, γεγονός που κάνει εμφανέστατο τον ρόλο της στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

iatropedia.gr

4.Φρούτα:

Η βιταμίνη C έχει κυρίαρχο ρόλο στην προστασία των κυττάρων από πιθανές βλάβες και στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα εσπεριδοειδή, όπως το πορτοκάλι, το λεμόνι, το μανταρίνι και το γκρέιπφρουτ, έχουν υψηλή περιεκτικότητα τόσο σε βιταμίνη C, όσο και σε άλλες ουσίες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Επιπλέον, η βιταμίνη C περιέχεται επίσης στο ακτινίδιο και το ρόδι, ενώ ο ανανάς περιέχει συστατικά που συσχετίζονται με την ενεργοποίηση αντιφλεγμονωδών αντιδράσεων.

5.Σκόρδο:

Μπορεί η μυρωδιά του να μην είναι ιδιαίτερα ευχάριστη, ωστόσο το σκόρδο έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό. Η αντιμικροβιακή του δράση και συνεπώς η συνεισφορά του στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, οφείλεται κυρίως σε ένα από τα συστατικά του, την αλισίνη. Επιπρόσθετα, εκτός από τη συμβολή του στην ομαλή λειτουργία της καρδιάς, το σκόρδο παρουσιάζει αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες, ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού και την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση λοιμώξεων.

6.Λαχανικά:

Η γλουταθειόνη που περιέχεται στο λάχανο, οι πολυάριθμες αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται στο μπρόκολο, το φυλλικό οξύ που περιέχεται στο σπανάκι, καθώς και τα καροτενοειδή -ουσίες με αντικαρκινικές ιδιότητες- που περιέχονται στο καρότο, αποτελούν ορισμένους από τους σημαντικότερους συμμάχους για την καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να τα εντάξουμε συστηματικά στη διατροφή μας.

7.Μανιτάρια:

Εκτός από αντιοξειδωτικές ουσίες, τα μανιτάρια περιέχουν ένα είδος διαλυτής φυτικής ίνας, τη β-γλυκάνη, η οποία καθιστά το ανοσοποιητικό μας σύστημα λιγότερο ευάλωτο στους επιβλαβείς μικροοργανισμούς, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην ενδυνάμωσή του. Επιπλέον, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε σελήνιο, τα μανιτάρια κατατάσσονται στις τροφές που παίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη θωράκιση της άμυνας του οργανισμού. Συγκεκριμένα, το σελήνιο οδηγεί στην αυξημένη παραγωγή ορισμένων τύπων λευκών αιμοσφαιρίων, κυττάρων που ενεργοποιούνται σε περίπτωση που υπάρχει μόλυνση, ώστε να επιτευχθεί η εξουδετέρωση του παθογόνου μικροοργανισμού.

Η διατροφή μας, λοιπόν, μπορεί να αποτελέσει «ασπίδα προστασίας» για τον οργανισμό, εφόσον μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην ενίσχυση και την εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε τη σπουδαία φράση του Ιπποκράτη «Άσε την τροφή να γίνει το φάρμακό σου και φάρμακο να γίνει η τροφή σου.»


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: endinami.gr

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    7 τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα