Loading

7 πράγματα που πρέπει να κάνεις πριν αναχωρήσεις για ταξίδι.

Δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιον που να μην ανυπομονεί για το επόμενο του ταξίδι, ειδικά όταν έχουμε τόσο καιρό να ταξιδέψουμε λόγω κορωνοϊού, πόσο μάλλον τον ενθουσιασμό που τον διακατέχει κατά την οργάνωση. Αν θέλεις να απολαύσεις ένα ομαλό ταξίδι και χωρίς «πονοκεφάλους», είναι απαραίτητο να ξοδέψεις λίγο χρόνο για την έρευνα σου. Αφού επιλέξεις τον επόμενο σου προορισμό, οι 7 πιο κάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν στην αποφυγή προβλημάτων.

storage.googleapis.com

1. Έλεγξε το διαβατήριο και την ταυτότητα σου

Αυτονόητο; Ναι. Ειλικρινά όμως, πότε είναι η τελευταία φορά που έλεγξες την ημερομηνία για επανέκδοση; Κάθε χώρα έχει διαφορετικές νομοθεσίες και καλύτερα να ενημερωθείς από την σελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας που ταξιδεύεις. Μερικές χώρες απαιτούν έγκυρο διαβατήριο από 3 μέχρι 6 μήνες πριν από την λήξη. Επίσης πολλές χώρες απαιτούν βίζα για να εισέλθεις στην χώρα. Μια διαδικασία η οποία μπορεί να πάρει από μέρες μέχρι και μήνες, γι’ αυτό κάνε αίτηση εγκαίρως.

Tip: Πάρε μαζί σου ένα αντίγραφο από το κάθε έγγραφο σε περίπτωση που χαθούν

2. Αποθήκευσε σημαντικές τοποθεσίες

Έλεγξε πώς θα φτάσεις στο ξενοδοχείο από το αεροδρόμιο και σε ποια απόσταση βρίσκονται τα αξιοθέατα μεταξύ τους ή και σε σχέση με το ξενοδοχείο. Υπάρχουν αρκετές εφαρμογές στις οποίες αποθηκεύεις τις τοποθεσίες και μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις και offline.

Tip: Αποθήκευσε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος, καταστήματα και μουσείων. Θα σε γλιτώσει από το να κάνεις κύκλους της πόλης

3. Ενημερώσου για την κατάσταση της χώρας (travel warnings)

Ναι την έχω πάθει. Κατενθουσιασμένος για την επίσκεψη μου στο Airbus factory, δεν έδωσα την πρέπουσα σημασία στην διαμαρτυρία των «κίτρινων γιλέκων». Έτρεχα λοιπόν να βρω ταξί να προλάβω πριν κλείσει, αφού τα λεωφορεία απεργούσαν. Όμως υπάρχουν και πιο σημαντικές προειδοποιήσεις, όπως η πολιτική σταθερότητα και οι εχθροπραξίες σε μια χώρα.

media.pri.org

Tip: Έλεγξε τα τοπικά ΜΜΕ ή διεθνή τύπο για τυχόν αναταράξεις

4. Δημιούργησε ένα καθημερινό πρόγραμμα

Ειδικότερα εάν το ταξίδι διαρκεί λίγες μέρες ένα πρόγραμμα με τα μουσεία ή δραστηριότητες της κάθε ημέρας είναι must για να αξιοποιήσεις τον χρόνο σου στο μέγιστο. Συνήθως τα σημεία ενδιαφέροντος βρίσκονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους, γι΄ αυτό χάραξε την πορεία σου. Σημαντικό να λάβεις υπόψη και τον καιρό, αφού μπορεί να σου χαλάσει τα σχέδια. Έχε πάντα εναλλακτικές υπόψιν σου.

Tip: Αγόρασε τα εισιτήρια τον μουσείων από πριν. Μπορεί να σε γλιτώσει από την αναμονή

5. Κάνε καθημερινό προϋπολογισμό

Το καθημερινό πρόγραμμα σου δίνει την ευχέρεια για να μείνει στον προϋπολογισμό. Γνωρίζοντας τα έξοδα για διαμονή, μουσεία και μεταφορικά μένει μόνο να αποφασίσεις πόσα θέλεις να ξοδέψεις επιπλέον για διατροφή και διασκέδαση. Φρόντισε να έχεις πάντα μαζί σου μετρητά σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Tip: Έλεγξε το συνάλλαγμα και ενημέρωσε την τράπεζα σου εάν ταξιδεύεις εκτός Ευρώπης

6. Μάθε σημαντικές φράσεις

Μην θεωρήσεις δεδομένο πως όλοι μιλάνε Αγγλικά ακόμη και σε δημοφιλής τουριστικούς προορισμούς. Μερικές λέξεις μπορούν να κάνουν την διαφορά.

t4.ftcdn.net

Tip: Οι ντόπιοι σε εκτιμούν περισσότερο όταν χρησιμοποιείς την γλώσσα τους

7. Αξιοποίησε το κινητό σου

Πλέον έχεις όσα προανέφερα στην παλάμη του χεριού σου (χάρτες, e-wallet, εισιτήρια κλπ.). Έλεγξε τον τηλεφωνικό παροχέα της περιοχής και τις χρεώσεις. Μερικές φορές συμφέρει να αγοράσεις ντόπιο αριθμό για λίγες μέρες. Το τηλέφωνο θα σε ξελασπώσει αμέτρητες φορές δίνοντας σου last-minute λύσεις. Μην το σφετερίζεσαι αφού μπορεί να τα χάσεις όλα σε μια στιγμή. Έχε το νου σου και έχε μαζί σου εκτυπωμένα σημαντικά έγγραφα (π.χ. εισιτήρια και διαμονή) και ένα χάρτη οδηγό.

Κάποια πράγματα μπορούν να μην πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα όμως ένα πράγμα είναι σίγουρο: «Η καλή οργάνωση είναι το κλειδί για ένα ευχάριστο, ασφαλές και χωρίς προβλήματα ταξίδι».


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: lyhpa.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    7 πράγματα που πρέπει να κάνεις πριν αναχωρήσεις για ταξίδι.