Loading

6 Αρχαιολογικοί χώροι που επισκέφθηκα μέχρι τα 25 μου!

Γυρνώντας πολλά χρόνια πίσω, θυμάμαι το λόγο που ξεκίνησα να ταξιδεύω , και δεν ήταν άλλος από την αγάπη μου για την Ιστορία και τους αρχαιολογικούς χώρους . Αυτή η αγάπη με ώθησε να θέλω να ταξιδέψω σε άλλες χώρες, να επισκεφθώ μουσεία και μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Πιο κάτω σας παρουσιάζω 6 απ’ αυτά που επισκέφθηκα μέχρι τα 25 μου χρόνια και τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να εντάξετε κι εσείς στους ταξιδιωτικούς σας στόχους! 

1. Ακρόπολη – Αθήνα (Ελλάδα)

Νούμερο ένα στη λίστα μου και είμαστε τυχεροί να το έχουμε τόσο κοντά μας. Προσωπικά δεν θυμάμαι πόσες φορές την επισκέφθηκα, αφού είχα την τύχη να μείνω και για μερικούς μήνες στην Αθήνα. Ατελείωτα βράδια να την κοιτάω από μακριά, απ’ το σπίτι ή από κάποιο μπαρ ή καφέ. Όσες φορές και να βρεθώ στην Ακρόπολη με πιάνει πάντοτε η ίδια ανατριχίλα. Αδιαμφισβήτητα είναι ο αρχαιολογικός χώρος που έχω απολαύσει περισσότερο στη ζωή μου, τραγική ειρωνεία ότι δυσκολεύτηκα για να βρω δικές μου φωτογραφίες.

Τιμή Ολόκληρου εισιτηρίου για την Καλοκαιρινή Περίοδο (1 Απριλίου – 31 Οκτωβρίου): 20€

Τιμή Ολόκληρου εισιτηρίου για την Χειμερινή Περίοδο (1 Νοεμβρίου – 31 Μαρτίου): 10€

Δωρεάν είσοδος σε φοιτητές ευρωπαϊκής ένωσης και για όλους κάθε 1η Κυριακή του μήνα από Νοέμβριο – Μάρτιο .

2. Πυραμίδες της Γκίζας – Κάιρο (Αίγυπτος)

Το νούμερο ένα παιδικό μου όνειρο ήταν να επισκεφθώ τις πυραμίδες. Αν και τόσο κοντά στη Κύπρο, για πολλά χρόνια οι τιμές των αεροπορικών  εισιτηρίων ήταν απαγορευτικές.

Οι πυραμίδες της Γκίζας είναι το μοναδικό από τα 7 θαύματα του κόσμου το οποίο σώζεται σήμερα.  Οι θεωρίες για το πώς κατάφεραν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι με τα μέσα που διέθεταν εκείνη την εποχή να χτίσουν τις πυραμίδες είναι ατελείωτες , και κάποιες λίγο περισσότερο παρατραβηγμένες όπως δηλαδή ότι τις έκτισαν εξωγήινοι. Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν πρόκειται να βρεθεί κάτι αντάξιο της ηλικίας και της τεχνοτροπίας τους. 

Τιμή γενικής εισόδου 120 Αιγυπτιακές λίρες (6 ευρώ), 50% έκπτωση για φοιτητές. Τιμή εισόδου στη Πυραμίδα του Χέοπα 300 Αιγυπτιακές λίρες (16 ευρώ) , 50% έκπτωση για φοιτητές .

3. Πέτρα – Ιορδανία

Ένα από τα νέα 7 θαύματα του κόσμου. Άλλο ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της  UNESCO και αναμφισβήτητα το στολίδι της Ιορδανίας. Πλέον με τις πολύ φθηνές πτήσεις από Κύπρο μπορείτε να βρεθείτε οικονομικά σε ένα από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους στο κόσμο. Η Πέτρα είναι ένας αρχαιολογικός χώρος στον οποίο θα περάσετε πολλές ώρες γι’ αυτό προετοιμαστείτε κατάλληλα. Είμαι σίγουρος πως θα φύγετε με τις καλύτερες εντυπώσεις και άπειρες φωτογραφίες.

Τιμή εισόδου 50 Δηνάρια (60 ευρώ). Για πιο οικονομική λύση μπορείτε να αγοράσετε το Jordan pass το οποίο συνδυάζει την βίζα για την είσοδο στη χώρα και τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους .

4. Ανγκορ Βάτ – Σιέμ Ρέπ (Καμπότζη)

Ο πιο μακρινός γεωγραφικά από τους διακαείς μου πόθους. Όταν ετοίμαζα το πρόγραμμα μου για την Ασία έκανα τα αδύνατα δυνατά για να χωρέσω έστω και 2 μέρες, ώστε να βρεθώ στο μεγαλύτερο αρχαιολογικό χώρο στο κόσμο. Με περισσότερους από 50 ναούς σκορπισμένους μέσα στη ζούγκλα σε ακτίνα 400 τετραγωνικών χιλιομέτρων, όσο δηλαδή το Παρίσι.  Και αν στη Πέτρα μπορείτε να περάσετε παρα πολλές ώρες, εδώ μπορείτε να περάσετε μέρες ολόκληρες  τριγυρνώντας στους ναούς. Λόγω της μεγάλης έκτασης του χώρου ο πιο εύκολος και οικονομικός τρόπος για να κινηθείτε είναι να νοικιάσετε κάποιο τουκ-τουκ μαζί με οδηγό . 

 Τιμή εισόδου 1 ημέρα 37 δολάρια ,  3 μέρες  62 δολάρια και 7 μέρες 72 δολάρια .

5. Κολοσσαίο – Ρώμη

Αν είναι κάτι που δεν πρέπει να παραλείψεις εάν βρεθείς ποτέ σου στη Ρώμη δεν είναι άλλο από το Κολοσσαίο. Όσο εντυπωσιακό είναι από έξω, άλλο τόσο είναι από μέσα. Και επειδή οι περισσότεροι μου γνωστοί το έχουν δει μόνο απ’ έξω , μπες στον κόπο να δεις και το εσωτερικό του και να είσαι σίγουρος πως θα σε ανταμείψει.   Αποτελεί πρότυπο μέχρι και σήμερα στη μελέτη του χώρου για μεγάλα πλήθη,  αφού διέθετε 80 εισόδους και χωρούσε περίπου 50 χιλιάδες άτομα.

Τιμή εισόδου 12 ευρώ + 2 ευρώ εαν το κλείσετε ηλεκτρονικά.

6. Αγία Σοφιά – Κωνσταντινούπολη

Η εκκλησία της Αγίας Σοφίας χτίστηκε το  537 μ.Χ. από τον Ιουστινιανό ο οποίος σύμφωνα με το θρύλο αναφώνησε: «Νενίκηκά σε Σολομών», εννοώντας ότι η Αγία Σοφία ξεπερνούσε σε κάλλος και μεγαλοπρέπεια το Ναό του Σολομώντα στην Ιερουσαλήμ. Λειτούργησε ως εκκλησία μέχρι το 1453, όπου και έγινε η Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους.

Όταν μπήκα στους πιο πάνω  αρχαιολογικούς χώρους ανατρίχιασα . Στην Αγία Σοφιά όμως δάκρυσα… ποιος Χριστιανός άλλωστε μπορεί να μην συγκινηθεί μόλις περάσει το κατώφλι  αυτού του επιβλητικού ναού.

Τιμή εισόδου 60 Τουρκικες λίρες ( 9 ευρώ) .

Βέβαια τα όνειρα δεν τελειώνουν ποτέ και καλά να’ μαστε και να μπορούμε να δούμε ό,τι όμορφο κρύβει αυτός ο κόσμος γύρω μας!

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    6 Αρχαιολογικοί χώροι που επισκέφθηκα μέχρι τα 25 μου!