Loading

5+1 ευεργετικές ιδιότητες του καφέ για την υγεία του ανθρώπου!

Αναμφισβήτητα, ο καφές αποτελεί ένα ιδιαίτερα δημοφιλές ρόφημα, το οποίο καταναλώνεται καθημερινά από εκατομμύρια ανθρώπους. Ωστόσο, όπως γνωρίζουμε, ο καφές έχει «ενοχοποιηθεί» κατά καιρούς για διάφορα προβλήματα υγείας και η συστηματική κατανάλωσή του έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως μία κακή συνήθεια. Κατά πόσο, όμως, αληθεύει κάτι τέτοιο; Θα μπορούσε όντως η κατανάλωση καφέ να θεωρηθεί επιβλαβής για τον οργανισμό ή μήπως τελικά αποτελεί έναν πολύτιμο σύμμαχο της υγείας και της ευεξίας μας; Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι για τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων, η ημερήσια κατανάλωση μέχρι και 5 φλυτζανιών καφέ θεωρείται ασφαλής. Επιπλέον, μέσα από πολλές έρευνες έχει δειχθεί ότι ο καφές δεν μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνος. Αντιθέτως, η κατανάλωσή του έχει συσχετιστεί με πολυάριθμα οφέλη για την ανθρώπινη υγεία.

patrasevents.gr

1. Αύξηση του βασικού μεταβολισμού

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι ο καφές συνδέεται με τόνωση του μεταβολισμού, εφόσον η καφεΐνη προκαλεί αύξηση του ρυθμού καύσης των λιπαρών ουσιών. Επιπρόσθετα, οι πράσινοι κόκκοι καφέ έχουν συσχετιστεί σε μεγάλο βαθμό με την απώλεια βάρους, αφού περιέχουν αυξημένες ποσότητες χλωρογενικού οξέος. Το συγκεκριμένο οξύ προκαλεί μείωση του ρυθμού με τον οποίο τα σάκχαρα απορροφώνται από το λεπτό έντερο, συμβάλλοντας στην ελάττωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

2. Βελτίωση της μνήμης

Ο καφές φαίνεται να επιδρά θετικά σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου, αφού σύμφωνα με πολλές έρευνες συμβάλλει στη βελτίωση τόσο της βραχυπρόθεσμης, όσο και της μακροπρόθεσμης μνήμης. Επιπρόσθετα, τα αποτελέσματα των εν λόγω ερευνών έδειξαν ότι η καφεΐνη έχει συσχετιστεί με βελτίωση ποικίλων εγκεφαλικών λειτουργιών, αφού η δράση της φαίνεται να ενισχύει τη συγκέντρωση, τη γνωστική λειτουργία και τα αντανακλαστικά. Παράλληλα, η καφεΐνη επιδρά θετικά στη διάθεσή μας, αφού η δράση της οδηγεί στην απελευθέρωση ενδορφινών, ουσίες οι οποίες συνδέονται με το αίσθημα της ευφορίας.

Εξάλλου, σημαντικό είναι να σημειώσουμε ότι πολλές έρευνες κατέδειξαν ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης Alzheimer και νόσου του Parkinson, γεγονός που ενισχύει ακόμη περισσότερο τη θετική επίδραση του καφέ σε λειτουργίες που συσχετίζονται με τον εγκέφαλο.

portalnews.gr

3. Αντικαρκινική δράση

Ακούγοντας «αντιοξειδωτικές ουσίες», συχνά σκεφτόμαστε τροφές όπως τα λαχανικά ή τα φρούτα. Κι όμως… ο καφές είναι αυτός που κατατάσσεται στην κορυφή ως πηγή αντιοξειδωτικών, αφού η περιεκτικότητά του στις συγκεκριμένες ουσίες είναι πολύ μεγαλύτερη συγκριτικά με τα φρούτα ή τα λαχανικά! Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται στον καφέ, κυρίως οι πολυφαινόλες, συμβάλλουν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών οξυγόνου στον οργανισμό μας, οι οποίες συνδέονται με την ανάπτυξη καρκίνου. Η αντικαρκινική ιδιότητα του καφέ είναι εμφανής, εφόσον η κατανάλωσή του φαίνεται να ελαττώνει κατά πολύ τον κίνδυνο εμφάνισης αρκετών τύπων καρκίνου, όπως του ενδομητρίου, του μαστού, του προστάτη, του ήπατος, των νεφρών, του δέρματος και του στόματος.

4. Ενίσχυση της αντοχής

Η κατανάλωση καφέ μία ώρα περίπου πριν την άθληση, σίγουρα δεν θα ήταν καθόλου κακή ιδέα! Και αυτό επειδή η καφεΐνη βελτιώνει τη λειτουργία των μυών, ενισχύοντας τις μυϊκές συσπάσεις, ενώ παράλληλα επιδρά στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, προκαλώντας μείωση του αισθήματος της κόπωσης, κατά τη διάρκεια της έντονης μυϊκής άσκησης.

iatronet.gr

5. Συμβολή στην εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς

Είναι αλήθεια ότι η πρόσληψη καφεΐνης είναι δυνατό να προκαλέσει παροδική αύξηση των παλμών της καρδιάς και κατά συνέπεια της αρτηριακής πίεσης. Παρόλα αυτά, η δράση της καφεΐνης στον οργανισμό δεν μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση χρόνιων καρδιαγγειακών νοσημάτων, όπως η υπέρταση ή η αρρυθμία. Αντίθετα, η κατανάλωση καφέ συνιστάται για την προστασία των αιμοφόρων αγγείων -κυρίως των αρτηριών- από βλάβες, καθώς και για την πρόληψη παθήσεων που αφορούν στην καρδιά. Ωστόσο, τα άτομα που παρουσιάζουν ευαισθησία στην καφεΐνη ή αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε πρόβλημα με την καρδιά τους, είναι απαραίτητο να λάβουν ιατρική συμβουλή, σχετικά με την κατανάλωση ουσιών που περιέχουν καφεΐνη.

6. Πρόληψη νοσημάτων και μακροζωία

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πολυάριθμων μελετών, η συχνή κατανάλωση καφέ μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης κι άλλων χρόνιων νοσημάτων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ, η κίρρωση του ήπατος και η χολολιθίαση. Επιπρόσθετα, ο καφές συμβάλλει στην αύξηση της ενεργητικότητας του ατόμου και οδηγεί στην απελευθέρωση ουσιών που βελτιώνουν την ψυχική υγεία, μειώνοντας σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης. Συνεπώς, η συστηματική κατανάλωση καφέ συμβάλλει στην προστασία μας από μεγάλο αριθμό ασθενειών, γεγονός που είναι δυνατό να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του προσδόκιμου ζωής μας!

iatronet.gr

Αν, λοιπόν, ανήκεις και εσύ στους λάτρεις του καφέ, όπως και εγώ, σίγουρα έχεις πάρα πολλούς λόγους να εξακολουθήσεις να καταναλώνεις συχνά το αγαπημένο σου ρόφημα!

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: trebelwellness.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    5+1 ευεργετικές ιδιότητες του καφέ για την υγεία του ανθρώπου!