Loading

5+1 διαφορετικοί τρόποι ζωής στον κόσμο, που έτυχε να γνωρίσω!

Από χαστούκια κατά τη διάρκεια κουρέματος μέχρι μπούκωμα σταφυλιών μετρώντας αντίστροφα για το καλωσόρισμα του νέου χρόνου, θα μπορούσαμε να πούμε πως υπάρχουν μάλλον περίεργες και υπέροχες παραδόσεις που λαμβάνουν χώρα σε όλο τον κόσμο! Πιο κάτω λοιπόν θα δείτε 5+1 από αυτές που έτυχε να γνωρίσω από όλο τον κόσμο.

1. Τα 12 σταφύλια της τύχης στην Ισπανία!

Και καθώς εμείς απλά και λιτά τραγουδάμε και μετράμε αντίστροφα για την υποδοχή του νέου χρόνου… οι Ισπανοί βάλλονται να καταβροχθίσουν σταφύλια! Είχα την τύχη να έχω εξαιρετικά καλούς φίλους από Ισπανία και να δοκιμάσω το έθιμο (Te amo mis amigas if you are reading this!!!) … και πιστέψτε με δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται.

Τα δώδεκα σταφύλια της τύχης είναι μια Ισπανική παράδοση όπου καθώς το ρολόι χτυπά 12:00πμ στις 31 Δεκεμβρίου, ηχούν 12 κουδούνια. Για κάθε ένα κουδούνι του ρολογιού ο καθένας πρέπει να φάει 1 σταφύλι περίπου κάθε 2-3 δευτερόλεπτα. Κάθε σταφύλι και κάθε κουδούνι αντιπροσωπεύει έναν από τους επόμενους 12 μήνες και εγγυάται μια τυχερή χρονιά. Εάν αποτύχετε να τελειώσετε ευσυνείδητα τα σταφύλια σας (πνιγμένοι δηλαδή!), συμβολίζει ατυχία για τη νέα χρονιά! Άρα αγαπημένοι μου… Καλή μάσα αν το δοκιμάσετε!

2. Κιργιστάν – Μέρη αλόγου… και καλή μας όρεξη!

Στην Κιργιζική κουζίνα, το αρνί, το βοδινό και το κρέας αλόγου είναι τα κύρια συστατικά. Συγκεκριμένα το κρέας αλόγου μαγειρεύεται συνήθως όταν γιορτάζεται κάτι! Και κάπως έτσι κι εμείς στη μέση του πουθενά κεραστήκαμε κρέας άλογου… που δε μάθαμε ποτέ από ποιο μέρος του σώματος ήταν πραγματικά. Οι ντόπιοι φίλοι μας, μετά τη χώνεψη φρόντισαν να μας ενημερώσουν πως είχαμε κεραστεί τα γεννητικά όργανα του αλόγου… αλλά μέχρι και σήμερα προσπαθούμε να μην το πιστέψουμε.. η μάλλον να το ξεχάσουμε! Γι’ αυτό αν ποτέ βρεθείτε στο Κιργιστάν… ρωτήστε πριν κεραστείτε!

3. Γιαπωνέζικο Timing!!!

Η Ιαπωνία έχει τη φήμη εξαιρετικής τυπικότητας… Όλα κυλούν σαν ρολόι και αν τύχει να κανονίσετε συνάντηση με Ιάπωνα μη διανοηθείτε να καθυστερήσετε. Ήταν μια όμορφη Τρίτη όταν κοινός φίλος Χ είχε κανονίσει συνάντηση με το άτομο Ψ στις 5:00μμ έξω από το σταθμό του τρένου. Ενώ βρισκόταν ήδη μέσα στο σταθμό παίρνει κλήση στις 5:01μμ από το άτομο Ψ ρωτώντας τον εκνευρισμένα που είναι και γιατί άργησε. Όταν το άτομο Χ είπε ‘μα είμαι εδώ μέσα στον σταθμό’ το άτομο Ψ απάντησε ‘Μα αφού συμφωνήσαμε να βρεθούμε έξω απ’ τον σταθμό στις 5:00μμ, άμα θα αργούσες καλό θα ήταν να ενημερώσεις νωρίτερα και να απολογηθείς’…

outboxidea.net

Αυτό είναι γενικά αλήθεια για την τυπικότητα των Γιαπωνέζων. Το να καθυστερείς (ακόμα κι αν μιλάμε για 1 λεπτό) θεωρείται ασέβεια, καθώς σημαίνει ότι δεν εκτιμάς τον χρόνο του άλλου ή ότι θεωρείς τον χρόνο του λιγότερο σημαντικό απ’ τον δικό σου. Ακόμα και στα τρένα στην Ιαπωνία ζητούν συγγνώμη εάν υπάρχει καθυστέρηση ενός λεπτού!

4. Κινέζικη οργανωμένη καθημερινότητα

Τους 3ωρους καφέδες που ήξερες, να τους ξεχάσεις! … Ήμουν λοιπόν ακόμα πανεπιστήμιο όταν είχα κανονίσει τον πρώτο μου καφέ με μια φίλη απ’ την Κίνα. Δεν γνωρίζω συγκεκριμένα από πια περιοχή της Κίνας ήταν αλλά όταν την προσκάλεσα για καφέ στις 1:00μμ, ρωτήθηκα ‘‘Από τις 1:00μμ μέχρι τι ώρα;’’ Χαμένη στις σκέψεις μου εγώ απαντώ ‘‘μέχρι όσο μας πάρει’’ κι εκεί μου εξήγησε πως είναι παράδοση να γνωρίζουν για πόσο θα κάτσουν και πόσο θα διαρκέσει ο καφές έτσι ώστε να μπορούν να οργανώσουν την ημέρα τους καλά. Όσο ρομποτική ζωή κι αν ακούγεται στα Κυπριακά αυτάκια μας μεν, είναι δε οργανωμένη!

5. Χορεύοντας Ζορμπά με τους Μασσάι στην Τανζανία!

Θα μπορούσα να γράφω για μέρες για τις εντυπώσεις μου από την φυλή των Μασσάι στην Τανζανία αλλά θα το γενικεύσω σε μία πρόταση… απλή ζωή, ξεχωριστή κουλτούρα, μοναδικές τελετουργίες, «χορός άλματος εις ύψος» και συγκεκριμένο ντύσιμο! Αν τύχει να τους συναντήσεις μη διστάσεις να τους γνωρίσεις και να μάθεις για την κουλτούρα τους… μπορεί στο τέλος να ρίξετε και κανένα ζεμπέκικο.

5+1. Η ζωή και οι ώρες προσευχής στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Αντικρίζοντας συγκεκριμένη κατεύθυνση, οι περισσότεροι Μουσουλμάνοι προσεύχονται πρώτα όρθιοι και αργότερα γονατισμένοι στο έδαφος, απαγγέλλοντας προσευχές και φράσεις από το Κοράνι καθώς υποκλίνονται και προσκυνούν ενδιάμεσα. Οι προσευχές γίνονται 5 φορές την ημέρα σε συγκεκριμένες ώρες όπου η μουσική παντού σταματά. Χωρίς να μπω σε λεπτομέρειες, και ζώντας πλέον σε Μουσουλμανική χώρα, σας ενημερώνω πως κάθε πράξη πρέπει να σταματήσει εάν είναι η ώρα της προσευχής έτσι ώστε οι πιστοί να προσευχηθούν… και επαναλαμβάνω … η κάθε πράξη πρέπει να σταματήσει! Για απορίες.. google it!

Ως άνθρωποι είμαστε τόσο διαφορετικοί στον τρόπο ζωής μας που αυτό που μοιάζει με συνηθισμένο για κάποιους φαίνεται παράξενη ιδέα για άλλους… Μα να θυμάστε ότι αν αναζητήσουμε το βαθύ νόημα πίσω από αυτές τις παράξενες παραδόσεις, πιθανότατα θα διαπιστώσουμε ότι έχουν κάποιο βαθύ νόημα, ανεξάρτητα από την εκκεντρικότητά τους.

Και καλό θα ήταν να μη θεωρούμε μόνο τους εαυτούς μας φυσιολογικούς επειδή ας μη ξεχνάμε πως κι εμείς χορεύουμε με ποτήρια στο κεφάλι, πετάμε ρύζια σε γάμους για καλή τύχη, σπάμε πιάτα όταν γιορτάζουμε και λαμβάνουμε μέρος σε γαουροδρομίες στα παιχνίδια του Πάσχα… που πιστεύω πως δε θα φαινόμασταν και πολύ φυσιολογικοί στα μάτια ενός ξένου!

unsplash.com

Είναι όμως εκπληκτικό το πόσα διαφορετικά υπάρχουν στον κόσμο και πόσα μπορούμε να εξερευνήσουμε!


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την συγκατάθεση του beezdom.com

ΧΡΥΣΤΑΛΛΑ ΣΑΒΒΙΔΗ

Κάτοικος του κόσμου. Μια ζωή στην πρίζα με μια βαλίτσα στο χέρι. Λατρεύω τα ταξίδια, τον αθλητισμό, ό,τι είναι παράξενο, μοναδικό, υπερβολικό και extreme. Αγαπώ τα μάτια, τα έξυπνα λόγια και τις συζητήσεις ψυχής. Δίνω μεγάλη βάση στα γέλια από καρδιάς, και κυρίως σε αυτούς και αυτά που τα προκαλούν. 2 πράγματα: Σκληρή δουλειά και όρεξη για ζωή!

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    5+1 διαφορετικοί τρόποι ζωής στον κόσμο, που έτυχε να γνωρίσω!