Loading

5 ζώα που εξαφανίστηκαν τα τελευταία 150 χρόνια

svg4 Απριλίου, 2022SciencebeezΜΑΡΙΑ ΖΑΝΗ

Ολοένα και περισσότερα είδη ζώων έχουν αρχίσει να αφανίζονται από τον πλανήτη μας, δυστυχώς, με εκθετικό ρυθμό εξαφάνισης. Η ρύπανση που προκαλεί η ανθρώπινη δραστηριότητα στη γη, το αλόγιστο κυνήγι από λαθροθήρες και οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής αποτελούν τους κυριότερους λόγους για τους οποίους σημειώνεται η εξαφάνιση των ειδών.

Είναι γεγονός ότι η τρέχουσα περίοδος που διανύουμε αναφέρεται στην έκτη μεγαλύτερη περίοδο μαζικής εξαφάνισης ειδών στην ιστορία του πλανήτη μας. Εδώ έχω μαζέψει 5 είδη ζώων τα οποία έχουν εξαφανιστεί από τη γη μέσα στα τελευταία 150 χρόνια.


Τίγρης της Ιάβας

el.wikipedia.org

Η τίγρη της Ιάβας ήταν ένα είδος τίγρη το οποίο επιβίωνε στο νησί Ιάβα της Ινδονησίας μέχρι το 1970-1980. Η ραγδαία πληθυσμιακή ανάπτυξη των κατοίκων της Ιάβας επέφερε τη μετατροπή του φυσικού περιβάλλοντος που ζούσαν οι τίγρεις σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις γης, με αποτέλεσμα το είδος να εξαφανιστεί. Η τελευταία τίγρης της Ιάβας εθεάθη το 1972, ενώ υπάρχουν φήμες ότι το είδος υπήρχε έως τη δεκαετία του 1980.


Δελφίνι Baiji

Αυτό το όμορφο και ήσυχο δελφίνι ήταν από τις λίγες ποικιλίες δελφινιών που ζούσαν σε γλυκά νερά και κατοικούσε στον κινέζικο ποταμό Γιανγκτσέ για 20 εκατομμύρια χρόνια. Από τη δεκαετία του 1950, η έντονη βιομηχανοποίηση της Κίνας και η χρήση του ποταμού Γιανγκτσέ ως μια κύρια αρτηρία της, ήρθε με κόστος τη μόλυνση του ποταμού και την τραγική κατάληξη του δελφινιού Baiji. Το είδος θεωρείται επίσημα εξαφανισμένο από το 2006.


Αίγαγρος των Πυρηναίων

Ο αίγαγρος των Πυρηναίων (ζούσε στα Πυρηναία όρη που βρίσκονται στα σύνορα Γαλλίας-Ισπανίας) αποτελεί μια ενδιαφέρουσα περίπτωση εξαφανισμένου είδους. Αυτό γιατί το συγκεκριμένο ζώο εξαφανίστηκε από τη Γη 2 φορές! Ο τελευταίος αίγαγρος των Πυρηναίων απεβίωσε το 2000 καθιστώντας το είδος εξαφανιζόμενο. Ωστόσο, ένα νεογνό αίγαγρος ήρθε ξανά στη ζωή το 2003 με τη μέθοδο της κλωνοποίησης, το οποίο ξεψύχησε 7 λεπτά αργότερα λόγω κάποιου προβλήματος στους πνεύμονες του.


Quagga

quaggaproject.org

Η Quagga ήταν η μοναδική ποικιλία ζέβρας που παρουσίαζε μαύρες λωρίδες μόνο στο μπροστινό μέρος του σώματός της, καταλήγοντας σε ένα ανοικτό καφέ και στο τέλος άσπρο χρώμα μαλλιών. Το ιδιαίτερο δέρμα της ζέβρας Quagga προσέλκυε πολλούς κυνηγούς, με αποτέλεσμα όλες οι ζέβρες αυτές να σκοτωθούν μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1870. Το είδος εξαφανίστηκε εντελώς, όταν το 1883 πέθανε η τελευταία ζέβρα Quagga στο ζωολογικό κήπο του Άμστερνταμ στην Ολλανδία.


Μαύρος ρινόκερος της Δυτικής Αφρικής

newsbeast.gr

Ο μαύρος ρινόκερος άκμαζε στην Δυτική Αφρική για 7-8 εκατομμύρια χρόνια, ακόμα και τον 20ο αιώνα υπολογίζεται ότι γύρω στους 850,000 μαύρους ρινόκερους ζούσαν στην υποσαχάρια Αφρική. Δυστυχώς, η λαθροθηρία οδήγησε το 96% περίπου των ρινόκερων αυτών να θανατωθούν μεταξύ του 1970 και του 1992…Το παράνομο σαφάρι, η εξαθλίωση των Αφρικανών και οι μύθοι για τις ιδιότητες των κεράτων του στην Ανατολή επιτάχυναν το κυνηγητό του μαύρου ρινόκερου, με αποτέλεσμα το ζώο να αφανιστεί πλήρως από τη γη το 2011.

Πόσο οικολογικά φτωχότερος είναι ο πλανήτης μας!


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: enimerotiko.gr

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    5 ζώα που εξαφανίστηκαν τα τελευταία 150 χρόνια