Loading

5 βλαβερές συνήθειες που αυξήσαμε λόγω lockdown.

Όταν τον Μάρτιο ακούσαμε πρώτη φορά για το lockdown, πιστεύω οι περισσότεροι από μας ένιωσαν μέσα τους ένα μικρό σφίξιμο. Η ουσία ωστόσο δεν αποτελεί η ποιότητα αυτού του σφιξίματος αλλά η προέλευση του. Από πού πηγάζει αλήθεια; Η απάντηση μπορεί να είναι απλή ή μπορεί να είναι και πολύ περίπλοκη. Αν κάτσουμε να αναλογιστούμε όλες τις παραμέτρους, ο πιο απλός λόγος θα ήταν λόγω του στρες που θα έφερνε η όλη κατάσταση οικονομικά και γενικά στην ποιότητα ζωής μας, καθώς και ο φόβος για τον ιό, ένα πράγμα για το οποίο δεν γνωρίζουμε ακόμα πάρα πολλά. Δεν μπορούμε να τους συμπεριλάβουμε όλους σε αυτή την ομάδα όμως. Έκατσα και σκέφτηκα λοιπόν γιατί να ανησυχούμε τόσο που επιτέλους θα καθόμασταν σπίτι; Δεν το αναζητούμε πολλές φορές αυτό; Το πρόβλημα είμαστε εμείς.

Σε μια κοινωνία μεγάλων ταχυτήτων, πότε έχουμε πραγματικά χρόνο να κάτσουμε με τον εαυτό μας και τις σκέψεις μας;

Να δούμε αν είμαστε ευχαριστημένοι από αυτόν και αν μπορούμε πραγματικά να περάσουμε καλά μόνοι μας μαζί του. Και συνήθως όχι δεν μπορούμε. Γι’ αυτό και τις περισσότερες φορές καταλήγαμε να κάνουμε λάθος επιλογές για μια βραχεία ευχαρίστηση.

1. Κάπνισμα

Από ένα σημείο και μετά το κάπνισμα παύει να είναι ευχαρίστηση και περισσότερο χόμπι. Τι εννοώ; Προσπαθείς να ξεγελάσεις τον εαυτό σου και το υποσυνείδητο σου ότι κάνεις κάτι για να τροφοδοτεί εκεί τις σκέψεις σου. Έτσι όταν έχει περισσότερο ελεύθερο χρόνο καταλήγεις να καπνίζεις και περισσότερο. Η ερώτηση καταλήγει να είναι ελέγχεις το κάπνισμα ή σε ελέγχει αυτό;

i0.wp.com

2. Ποτό

Η αιθανόλη που βρίσκεται σε όλα τα αλκοολούχα ποτά δρα στον οργανισμό μας ως κατασταλτικό. Με απλά λόγια αλλάζει τον τρόπο που λειτουργά ο εγκέφαλος, γι’ αυτό και εμφανίζεται μια μικρής διάρκειας ευφορία. Αυτή η μικρή ευφορία που τόσο μανιακά κυνηγάμε όμως ακολουθείτε συνήθως από κατάθλιψη ειδικά σε ανθρώπους που καταναλώνουν καθημερινά αρκετά μεγάλη ποσότητα αλκοόλης. Το χειρότερο στην περίπτωση τόσο του ποτού όσο και του καπνίσματος που αναφέρουμε πιο πάνω, είναι ο εθισμός που τα συνοδεύει. Είναι πραγματικά μια κατηφορική σκάλα που αν δεν βάλεις γερά το πόδι σου να αντισταθείς θα πέσεις μέχρι το τελευταίο σκαλί και θα σε καταπιεί.

ichef.bbci.co.uk

3. Φαγητό

Αν μετρούσαμε τις φορές που πήγες στο ψυγείο για να δεις αν άλλαξε μαγικά κάτι μέσα σε μέτρα σίγουρα θα είχες τρέξει μαραθώνιο. Τι μας τραβά τόσο πολύ στο να τρώμε όμως; Όταν βάζουμε στο στόμα μας κάτι που μας αρέσει, ο εγκέφαλος μας απελευθερώνει σερετονίνη σε μεγάλες ποσότητες προκαλώντας ξανά αυτό το αίσθημα ευφορίας. Το οποίο όταν ανεβαίνουμε στη ζυγαριά και γράφει 140 κιλά δεν φαίνεται να άξιζε τελικά.

4. Γυμναστική

Δεν λέω ότι πρέπει να είμαστε όλοι bodybuilder αλλά πόση ώρα να κάθεσαι σε εκείνο το καναπέ; Ένα περπάτημα 30 λεπτά την μέρα δεν είναι τίποτα και κάνει πολλά. Αντιλαμβάνομαι ότι σε αυτή την δύσκολη κατάσταση που ζήσαμε και ζούμε έγινε ο καλύτερος μας φίλος, αλλά ρε αδελφέ αν και για λίγο να φύγεις εκεί θα είναι ακόμα. Σήκω!

cdn.thestyleshoes.com

5. Στρες

Η αλήθεια είναι ότι το στρες σε αυτή την περίπτωση μπορεί να είναι πολυπαραγοντικό. Ο καθένας μας στρεσάρεται για πολλούς και διαφορετικούς λόγους και ο καθένας χρήζει διαφορετικής προσέγγισης. Αν μπορούσα να πω κάτι θα ήταν υγεία να έχουμε και όλα τα υπόλοιπα θα τα καταφέρουμε.

heart.org


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: theculturesupplier.com

ΦΩΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

Είμαι ο Φώτης Κυριάκου, εργάζομαι στον τομέα της υγείας. Είμαι overthinker μέχρι αηδίας, τελειομανής, κάποιοι με λένε και αστείο. Τον ελεύθερο μου χρόνο σκέφτομαι και αναλύω διάφορες φιλοσοφικές σαχλαμάρες. Κάποτε τις γράφω και κάτω.

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    5 βλαβερές συνήθειες που αυξήσαμε λόγω lockdown.