Η ιατρική επιστήμη έχει προχωρήσει αρκετά και παρέχει θεραπείες για ένα ευρύ φάσμα ασθενειών ούτως ώστε, αν νοσήσουμε, να μπορούμε να ανακουφίσουμε τα συμπτώματα αλλά και να θεραπευτούμε και μόνιμα.
Ωστόσο, ο ρόλος της πρόληψης δεν πρέπει να υποβαθμίζεται. Εξάλλου είναι πιο εύκολο να αντιμετωπίσεις ένα εχθρό, όταν αυτός είναι ακόμα αδύνατος.
Ένας από τους λόγους που οι γυναίκες ζουν κατά περίπου 5 χρόνια περισσότερο από τους άνδρες είναι γιατί κάνουν τα τσεκ-απ τους πιο συχνά.
Παρακάτω ακολουθούν οι 5 σημαντικότερες ιατρικές εξετάσεις/τσεκ-απ τις οποίες πρέπει να κάνουμε ως ενήλικες:
1. Αιματολογικές/εξετάσεις χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων και ολικών
Οι τιμές που προκύπτουν από τις αιματολογικές μπορούν να δώσουν μια γενική εικόνα της κατάστασης του οργανισμού. Αν δηλαδή υπάρχει λοίμωξη, έλλειψη κάποιου, συστατικού κάποια αναιμία κτλ. Όσον αφορά τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια, δίνουν πληροφορίες για ύπαρξη καρδιαγγειακών ασθενειών όπως χοληστερόλης.
Από την εξέταση σακχάρων που εντάσσεται σ’ αυτή την κατηγορία μπορεί να διαγνωστεί και η ύπαρξη σακχαρώδους διαβήτη.
2. Εξετάσεις ούρων
Από εκεί μπορεί να προσδιοριστεί η υγεία του ουροποιητικού, αλλά και ολόκληρου του οργανισμού, από τον έλεγχο για μια απλή κυστίτιδα ή μία ουρολοίμωξη, μέχρι τον έλεγχο για πιο σοβαρά συμπτώματα, όπως η αιματουρία, που μπορεί να υποδηλώνει σοβαρότερες παθήσεις.
3. Καρδιολογικές/τεστ κόπωσης
Φαίνεται κυρίως η ύπαρξη ή μη αλλοιώσεων στην καρδιά και στις βαλβίδες που προκαλούν ή θα προκαλέσουν στο μέλλον διάφορες νόσους όπως τη στεφανιαία.

4. Εξετάσεις ανάλογα με το φύλο
α. Εξετάσεις μόνο για γυναίκες
Από τη στιγμή που μια γυναίκα έχει ολοκληρωμένες σεξουαλικές σχέσεις πρέπει μια φορά το χρόνο να κάνει τεστ Παπανικολάου. Το τεστ αυτό περιλαμβάνει και ψηλάφηση μαστών. Με αυτό τον τόπο διερευνάται η κατάσταση του γυναικολογικού συστήματος και ελέγχεται η πιθανότητα ανάπτυξης όγκων στους μαστούς.
Σημαντικά είναι επίσης και τα τεστ για την κατάσταση του θυρεοειδούς αδένα. Σε μεταγενέστερα ηλικιακά στάδια θα πρέπει να γίνεται υπερηχογράφημα μήτρας-ωοθηκών καθώς και μαστογραφία.
β. Εξετάσεις μόνο για άντρες
Το τεστ PSA ( προσυμπληρωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του προστάτη) ιδιαίτερα μετα τα 40 βοηθά στη διερεύνηση και πρόληψη του καρκίνου του προστάτη.
5. Μέτρηση πίεσης
Είναι πάρα πολύ εύκολη, καθόλου χρονοβόρα και πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 1 φορά τον χρόνο για τους ανθρώπους που δεν έχουν διαγνωστεί με κάποια πάθηση. Συστηματικά υψηλά ή χαμηλά επίπεδα μπορούν να οδηγήσουν σε εντοπισμό υπέρταση ή υπότασης αντίστοιχα.

Ο έστω και λίγος χρόνος που θα αφιερώσετε κάνοντας τις παραπάνω εξετάσεις θα σας βοηθήσει στην έγκαιρη αντιμετώπιση αλλά και στη βελτίωση του τρόπου ζωής σας, αφού η πορεία υγεία σας θα παρακολουθείται συχνά.
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
What do you think?
Show comments / Leave a comment