Loading

5 τρόποι για να κατακτήσεις την ευτυχία

svg19 Ιανουαρίου, 2022Bee freeΧΛΟΗ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ

Κάθε άνθρωπος αναζητά αδιάκοπα την ευτυχία. Ωστόσο, παρά τις επίμονες προσπάθειες που καταβάλλουμε για να την κατακτήσουμε και να την κρατήσουμε για πάντα, όλοι βιώνουμε ορισμένες χρονικές περιόδους, κατά τις οποίες αισθανόμαστε ότι η ευτυχία είναι ένα άπιαστο όνειρο. Τι να είναι, όμως, αυτό που μας κρατά μακριά από την πολυπόθητη ευτυχία; Είναι αλήθεια τόσο δύσκολο να νιώθει κανείς ευτυχισμένος;

Όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, τα βιώματά μας δεν αποτελούν τον βασικότερο παράγοντα από τον οποίο εξαρτάται η ευτυχία μας. Ναι, σωστά διαβάσατε! Οι εμπειρίες του καθενός μόνο κατά έναν πολύ μικρό βαθμό είναι ικανές να διαμορφώσουν την ευτυχία του. «Αποφάσισα να είμαι ευτυχισμένος, γιατί κάνει καλό στην υγεία», είπε ο Βολταίρος. Και όντως, όλα δείχνουν ότι η ευτυχία μας, που τόσο επίμονα αναζητάμε, δεν είναι παρά μόνο μία στάση ζωής. Ποιος είναι, όμως, ο τρόπος σκέψης που πρέπει να υιοθετήσουμε, αν θέλουμε να φτάσουμε -λίγο- πιο κοντά στην ευτυχία;

projectlifemastery.com

1.Μάθε να αγνοείς τη γνώμη των άλλων.

Άραγε πόσες φορές έχεις βάλει φρένο στις επιθυμίες σου, σκεπτόμενος ότι θα δεχτείς μία αρνητική κριτική από τους άλλους; Πόσες φορές επέτρεψες στον εαυτό σου να καταπνίξει τα «θέλω» του, εξαιτίας της φράσης «τι θα πει ο κόσμος»; Να θυμάσαι πάντα ότι μία κακοπροαίρετη κριτική δεν αφορά καθόλου στο άτομό σου. Αντιθέτως, συσχετίζεται καθαρά με το άτομο από το οποίο προέρχεται. Οι άνθρωποι που κατακρίνουν συνεχώς τις αποφάσεις ή τις ενέργειες των άλλων, συχνά παλεύουν μέσα τους, προσπαθώντας να γεμίσουν τα δικά τους εσωτερικά κενά. Μην επιτρέψεις, λοιπόν, στον εαυτό σου να παραιτηθεί από τα όνειρά του και μην επιλέξεις να αλλάξεις για κανέναν. Η γνώμη των άλλων δεν μπορεί να επηρεάσει τη δική σου ζωή, παρά μόνο αν εσύ το επιτρέψεις. Όσο λιγότερο σε απασχολεί η άποψη των άλλων, τόσο πιο πολύ πλησιάζεις στην κατάκτηση της ευτυχίας σου.

globalnews.ca

2.Νιώσε ευγνωμοσύνη.

Οι άνθρωποι έχουν συχνά την τάση να επικεντρώνονται σε καθετί αρνητικό, σε οτιδήποτε τους κάνει να παραπονιούνται ή να μελαγχολούν. Παρόλα αυτά, όσο τετριμμένο κι αν ακούγεται, αν αναλογιστεί κανείς πόσα πράγματα έχει στη ζωή του για τα οποία πρέπει να αισθάνεται χαρούμενος, αμέσως αρχίζει να του δημιουργείται ένα συναίσθημα αισιοδοξίας και πληρότητας. Εστιάζοντας, λοιπόν, σε όλους τους λόγους για τους οποίους πρέπει να αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη, τα «στραβά κι ανάποδα» θα αρχίσουν να φαντάζουν όλο και πιο ασήμαντα, ενισχύοντας τα θετικά συναισθήματα και την αυτοπεποίθησή μας.

3.Μη συγκρίνεις τη ζωή σου με αυτή των άλλων.

Χωρίς να το θέλουμε, συχνά μπαίνουμε στη διαδικασία σύγκρισης με τους γύρω μαςꞏ συγγενείς, φίλους, γείτονες, γνωστούς, συναδέλφους. Αυτό είναι ευεργετικό, μόνο αν μας δίνει κίνητρο να επιμείνουμε περισσότερο προς την επίτευξη των στόχων μας ή μας εμπνέει να γίνουμε καλύτεροι. Τις πλείστες φορές, όμως, οι συγκρίσεις μας κάνουν να πιστεύουμε ότι υστερούμε σε σχέση με τους άλλους, δημιουργώντας αίσθημα αρνητικότητας, ενοχής ή ηττοπάθειας. Όλοι οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί και ο καθένας είναι αξιέπαινος για κάθε στόχο που έθεσε και κατάφερε να εκπληρώσει. Οι συγκρίσεις, λοιπόν, της δικής μας ζωής με αυτής των άλλων δεν έχουν κανένα νόημα, πόσο μάλλον όταν επιτρέπουμε να επηρεάζουν αρνητικά την αυτοεικόνα μας.

befitnesstraining.co.za

4.Αγάπησε τον εαυτό σου.

Η αδυναμία ανιδιοτελούς αγάπης προς τον εαυτό μας και η έλλειψη αυτοεκτίμησης αποτελούν τις συχνότερες αιτίες δυστυχίας. Αγάπησε, λοιπόν, τον εαυτό σου όπως είναι, με όλα τα προτερήματα, αλλά και με όλα τα ελαττώματά του. Αποδέξου ότι δεν είσαι τέλειος και ούτε μπορείς να γίνεις. Σταμάτα να καταπνίγεις τα συναισθήματά σου και μάθε να συγχωρείς τον εαυτό σου για λάθη που έκανε, για εκείνες τις φορές που «λύγισε» ή για τις «μάχες» που δεν κατάφερε να κερδίσει. Αναγνώρισε την αξία σου και δώσε έμφαση σε όλα εκείνα που έχεις καταφέρει να πετύχεις μέχρι σήμερα -σίγουρα ο εαυτός σου αξίζει μία επιβράβευση για αυτά!

Η μέρα που θα μάθεις να αγαπάς αληθινά και να αποδέχεσαι κάθε κομμάτι του εαυτού σου, είναι πιθανότατα η μέρα που θα αρχίσεις να αισθάνεσαι ευτυχισμένος!

5.Κτίσε υγιείς σχέσεις.

Πολυάριθμες έρευνες έχουν δείξει ότι περισσότερο ευτυχισμένοι είναι εκείνοι που έχουν ανθρώπους δίπλα τους, με τους οποίους έχουν αναπτύξει ειλικρινείς και ισχυρούς δεσμούς. Οι άνθρωποι που αποτελούν μέρος της ζωής μας, είτε είναι φίλοι μας, είτε μέλη της οικογένειάς μας, μπορούν να συμβάλουν στην ευτυχία μας σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από οποιοδήποτε υλικό αγαθό. Είναι λοιπόν σημαντικό να τους αφιερώνουμε χρόνο, να τους δείχνουμε την αγάπη και το ενδιαφέρον μας, να τους ενθαρρύνουμε, να τους στηρίζουμε και να μη θεωρούμε δεδομένη την παρουσία τους στη ζωή μας. Οι στέρεες και υγιείς ανθρώπινες σχέσεις, αναμφίβολα αποτελούν κλειδί για την ευτυχία του καθενός από εμάς.

livehappy.com

Κάθε άνθρωπος, λοιπόν, μπορεί να γίνει ευτυχισμένος, εφόσον η ευτυχία μας εξαρτάται κυρίως από τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε, ενεργούμε και αντιδρούμε σε όσα μας συμβαίνουν. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, τη σπουδαία φράση του Πυθαγόρα: «Μην ψάχνεις την ευτυχία, είναι πάντα μέσα σου».


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: islotimes.net

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    5 τρόποι για να κατακτήσεις την ευτυχία