Loading

5 συναρπαστικά φυσικά φαινόμενα!

Δεν σκοπεύω να σε κουράσω πολύ. Κι αυτό γιατί μάλλον σε ενδιαφέρει η φύση και το σύμπαν, ειδικότερα η επιστημονική του πλευρά. Έχω μαζέψει, λοιπόν, 5 συναρπαστικά φυσικά φαινόμενα, που είμαι σίγουρος ότι θα σε καταπλήξουν.

1. Καταιγίδα κεραυνών, Βενεζουέλα

Πρώτα απ’ όλα, ο κεραυνός προκύπτει ως αποτέλεσμα σύγκρουσης σύννεφων, κατά την οποία απελευθερώνονται μεγάλα ποσά ενέργειας, με τον γνωστό σε όλους μας κρότο και αναλαμπή. Λίγες είναι οι μέρες που στο νησί μας παρατηρούνται νεφώσεις με πτώσεις κεραυνών. Στην Βενεζουέλα, όμως, παρατηρείται το φαινόμενο που φαίνεται στην πιο κάτω φωτογραφία. Μια καταιγίδα από κεραυνούς. Εκτιμάται ότι δημιουργούνται κάπου στους 28 κεραυνούς ανά λεπτό.

wikimedia.org

2. Νερό που φωσφορίζει, Ταϊλάνδη

Ένα από τα πολλά «μαγικά» φαινόμενα που εντυπωσιάζει πολλούς επισκέπτες της Ταϊλάνδης αλλά και του Λός Άντζελες είναι το νερό της ακτής που φωσφορίζει. Παρ’ όλα αυτά δεν έχει να κάνει με μαγεία, αλλά με βιοφωταυγόμενα πλαγκτόν. Αυτά τα πλαγκτόν μπορούν να φωσφορίζουν στο νερό λόγω βιοχημικών αντιδράσεων κατά την βιολογική τους ζωή, οι οποίες προκαλούν χημειοφωταύγεια, χημική ιδιότητα των προϊόντων αντίδρασης να φωσφορίζουν. Έτσι, σε συνθήκες σκότους (σκοτάδι) δημιουργείται αυτό το αξιοθαύμαστο σκηνικό.

30a.com

3. Αιματηροί καταρράκτες, Ανταρκτική

Ναι, καλά διάβασες. Στην ανατολική Ανταρκτική, στα φαράγγια του Μακ Μούρντο, ρέει το κόκκινο αυτό υγρό από την καρδιά των πάγων, το οποίο δεν είναι νερό με κόκκινη μπογιά, όπως κάποιοι πίστευαν. Στην πραγματικότητα αυτό το υγρό προέρχεται από μια ισχυρά αλμυρή καλυμμένη λίμνη στο υπόστρωμα των πάγων. Κατά την έξοδο του, το υγρό αλλάζει χρώμα αφού αντιδρά με το οξυγόνο της ατμόσφαιρας.

ychef.files.bbci.co.uk

4. Ροζ λίμνη Χίλερ, Αυστραλία

Αν τύχει να βρεθείτε στην Δυτική Αυστραλία, μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε την λίμνη Χίλερ με το χαρακτηριστικό ροζ χρώμα. Οι κολυμβητές μπορούν να επιπλεύσουν, λόγω της υψηλής της περιεκτικότητας σε αλάτι. Δυστυχώς κανείς δεν έχει αποδείξει εντελώς τον λόγο για τον χρωματισμό αυτό. Πιθανές εκδοχές είναι η παρουσία φυκιών και μούχλας οι οποίοι αποβάλλουν β-καροτένη, προσδίδοντας πορτοκαλί χρώμα, καθώς και είδος από ροζ γαρίδες που προσδίδουν το ροζ χρώμα της λίμνης.

ychef.files.bbci.co.uk

5. Εύφλεκτος πάγος

Στην περιοχή Ασίας – Ρωσίας όπου ο πάγος είναι συχνό φαινόμενο να παρατηρούνται μικροκοιτάσματα μεθανίου, το οποίο αποτελεί προϊόν κατανάλωσης νεκρής οργανικής ύλης από βακτήρια που βρίσκονται κάτω από τον πάγο. Έτσι το μεθάνιο συσσωρεύεται κάτω από τον πάγο και όταν τον τρυπήσουμε και ανάψουμε κερί τότε το αέριο αναφλέγεται.

fortunegreece.com

Μπορούμε να συμπεραίνουμε ότι η φύση είναι απρόβλεπτη αλλά και πανέμορφή. Καλό θα είναι όπως να προσπαθήσουμε να την προστατεύσουμε, έτσι ώστε να μην χάσουμε μερικά από αυτά τα πανέμορφα φαινόμενα, λόγω των κλιματικών αλλαγών.


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: gstatic.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    5 συναρπαστικά φυσικά φαινόμενα!