Κάθε άποψη που διατυπώνεται στην επιστήμη πρέπει να είναι διαψεύσιμη, δηλαδή πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα να ελεγχθεί και σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι δεν ευσταθεί, να καταρριφθεί. Εξάλλου, η διάψευση μίας επιστημονικής θεωρίας δεν αποτελεί καθόλου σπάνιο φαινόμενο. Πόσες φορές τα αποτελέσματα καινούργιων ερευνών ήρθαν να φέρουν τα πάνω-κάτω, διαψεύδοντας μία άποψη που επικρατούσε χρόνια; Το φαινόμενο αυτό παρατηρήθηκε πολλές φορές και στη Βιολογία, καταδεικνύοντας τον δυναμικό χαρακτήρα της επιστήμης. Ποια είναι, όμως, τα σημαντικότερα στερεότυπα που καταρρίφθηκαν, ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης της επιστήμης της Βιολογίας;
1.Η δυνατότητα «αυτόματης γένεσης».
Μέχρι τον 19ο αιώνα οι άνθρωποι πίστευαν ότι οι οργανισμοί μπορούν να προκύψουν από άβια ύλη. Υπήρχε δηλαδή η πεποίθηση ότι μικροί οργανισμοί, όπως σκουλήκια ή έντομα, μπορούν να δημιουργηθούν αυτόματα από το χώμα ή τη λάσπη ή ότι τα μικρόβια που αναπτύσσονται σε χαλασμένα τρόφιμα μπορούν να «γεννηθούν» αυτόματα. Η οριστική κατάρριψη της συγκεκριμένης θεωρίας επήλθε μετά από πειράματα του Λουί Παστέρ, που απέδειξαν ότι οι μικροοργανισμοί ή τα έντομα που αναπτύσσονταν στο κρέας δεν μπορούσαν να παραχθούν από μόνα τους, αλλά εμφανίζονταν λόγω προηγούμενης εναπόθεσης σπορίων μικροοργανισμών ή αβγών από έντομα. Συνεπώς, έγινε αποδεκτή η αντίληψη ότι καθετί ζωντανό μπορεί να προέλθει μόνο από άλλους ζωντανούς οργανισμούς.
2. Τα είδη των οργανισμών δεν εξελίσσονται, αλλά παραμένουν αμετάβλητα.
Ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους η ιδέα της εξέλιξης καθυστέρησε να γίνει αποδεκτή, είναι το γεγονός ότι το χρονικό διάστημα στο οποίο ζει ένας άνθρωπος είναι πάρα πολύ σύντομο, ώστε να μπορέσει να παρατηρήσει την εξέλιξη. Δύσκολα, λοιπόν, γίνεται αποδεκτή μία αντίληψη, όταν έρχεται σε αντίφαση με την εμπειρία. Ωστόσο, η θεωρία της εξέλιξης των ειδών μέσω φυσικής επιλογής, που δημοσιεύτηκε τον 19ο αιώνα από τον Κάρολο Δαρβίνο, ήρθε και ανέτρεψε ριζικά τις απόψεις που επικρατούσαν μέχρι τότε.

owlcation.com
3. Τα επίκτητα χαρακτηριστικά μπορούν να κληροδοτηθούν στους απογόνους.
Τα κληρονομικά χαρακτηριστικά είναι αυτά που καθορίζονται από το DNA μας και κάθε άτομο τα φέρει από τη γέννησή του (π.χ. χρώμα ματιών). Αντίθετα, τα επίκτητα χαρακτηριστικά δεν συσχετίζονται με τα γονίδια μας, αλλά αποκτώνται κατά τη διάρκεια της ζωής (π.χ. ουλή στο δέρμα, τρύπα στο αυτί). Όσο παράξενο κι αν σας ακούγεται σήμερα, παλαιότερα υπήρχε η αντίληψη ότι τα επίκτητα χαρακτηριστικά είναι δυνατό να μεταβιβαστούν από τους γονείς στους απογόνους! Για παράδειγμα, πίστευαν ότι αν κάποιος αποκτήσει πιο σκούρο δέρμα λόγω συχνής έκθεσής του στον ήλιο, τα παιδιά του θα κληρονομήσουν αυτό το χαρακτηριστικό! Η άποψη αυτή καταρρίφθηκε τον 19ο αιώνα, μετά τη δημοσίευση έρευνας για την κληρονομικότητα, από τον Γρηγόριο Μέντελ.
4. Το κάθε είδος οργανισμού έχει εξελιχθεί μεμονωμένα και ανεξάρτητα από το άλλο.
Το γεγονός ότι στα κύτταρα όλων των ζωντανών οργανισμών συναντώνται τα ίδια είδη μακρομορίων (π.χ. DNA/RNA, πρωτεΐνες), ενισχύει την άποψη της κοινής προέλευσης των οργανισμών. Οι διαδικασίες που παρατηρούνται σε κυτταρικό επίπεδο σε όλους τους οργανισμούς είναι ιδιαίτερα περίπλοκες, γεγονός που καθιστά αδύνατο το ενδεχόμενο να έχουν εξελιχθεί ανεξάρτητα στο κάθε είδος. Συνεπώς, τα συγκεκριμένα ευρήματα της μοριακής βιολογίας, μας οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι όλοι οι οργανισμοί έχουν έναν κοινό πρόγονο.

interestingengineering.com
5. Η προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου διαμορφώνεται αποκλειστικά από τα γονίδιά του.
Αναμφισβήτητα, τα γονίδια που κληρονομούμε από τους γονείς μας συνεισφέρουν σημαντικά στη διαμόρφωση του χαρακτήρα μας. Είναι, όμως, τα γονίδια μας υπεύθυνα για τα πάντα; Το DNA προσδίδει μία γενετική προδιάθεση για την εμφάνιση ορισμένων χαρακτηριστικών ή ταλέντων. Ωστόσο, η κληρονόμηση ενός «ευνοϊκού» γονιδίου πολλές φορές δεν είναι αρκετή, καθώς η εκδήλωση ενός χαρακτηριστικού εξαρτάται και από τα ερεθίσματα που δέχεται κανείς από το περιβάλλον. Επομένως, τα γονίδια του καθενός σε συνδυασμό με τις εμπειρίες της ζωής του, συμβάλλουν στη διαμόρφωση της δικής του, μοναδικής προσωπικότητας!
Μην απορήσετε καθόλου λοιπόν, αν τα αποτελέσματα μίας μελλοντικής έρευνας σας κάνουν να «πέσετε από τα σύννεφα»! Να θυμάστε πάντα ότι στην επιστήμη όλα είναι πιθανά!
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: fiverr.com
What do you think?
Show comments / Leave a comment